iStock

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ειδήσεις-βόμβα, νυν και αεί ημέτεροι, δημοσκοπήσεις, συγκρίσεις και σχόλια από τον θαυμαστό κόσμο της ενημέρωσης.

Πάμε μια βόλτα στις πλαγιές των ειδήσεων και των σχολίων, για να δούμε ανήλιαγες πλευρές, αγριόχορτα και κρυμμένες ομορφιές; Άντε, πάμε. Με οδηγό τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό.

Βόμβα

Έτσι χαρακτηρίζεται παλαιόθεν μια είδηση με εκρηκτικό περιεχόμενο. Σαν αυτή, ας πούμε, που προέκυψε από δηλώσεις του Γάλλου δημοσιογράφου Ζορζ Μαλμπρουνό, ανταποκριτή διεθνών ειδήσεων της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μαλμπρουνό πήγε στην Ουκρανία με Γάλλους εθελοντές που είχαν πολεμήσει κατά του ISIS. Όταν επέστρεψε, δήλωσε τα εξής στο δίκτυο CNEWS:

«Τόσο εγώ όσο και εκείνοι βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, όταν ανακαλύψαμε ότι για να μπορέσει να μπει κάποιος στον ουκρανικό στρατό, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που βρίσκονται επικεφαλής. Το είδα με τα μάτια μου. Νόμιζα ότι ήμουν με τις διεθνείς ταξιαρχίες και βρέθηκα απέναντι από το Πεντάγωνο». Επικαλούμενος γαλλική πηγή πληροφοριών, ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας έγραψε επίσης στο Twitter ότι οι βρετανικές μονάδες SAS «είναι παρούσες στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, όπως και οι αμερικανικές Delta».

ΕΡΤ-ημέτεροι

Υπέρογκους μισθούς και μπόνους σε ημετέρους κατήγγειλαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στη Βουλή. Οι απολαβές των στελεχών της ΕΡΤ είναι σημαντικά χαμηλότερες αυτών του ιδιωτικού τομέα, απάντησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος.

Εντάξει. Μάνατζερ και μεγαλοστελέχη λογικό είναι να έχουν υψηλές απολαβές. Αλλά πόσοι είναι αυτοί; Άντε να είναι καμιά δεκαριά το πολύ. Όμως εδώ μιλάμε για πολλούς (γύρω στους 100!), με το κόστος να φτάνει στα 1.500.000 ευρώ. Ας δούμε τις θέσεις τους:

Πρόκειται για 6 Γενικούς Διευθυντές, 3 Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές(Τομεάρχες), 25 Διευθυντές, 18 Υποδιευθυντές, 3 Υποδιευθυντές Διοίκησης Έργου και 125 Προϊσταμένους (εκ των τελευταίων αυτών, μπόνους θα πάρει το 30%).

Και μια υπενθύμιση από τη στήλη: Ο κ. Μητσοτάκης εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ότι συντηρεί μια ΕΡΤ σπάταλη και με πλεονάζον προσωπικό. Όταν έγινε πρωθυπουργός, οι προσλήψεις δημοσιογράφων στην ΕΡΤ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο! Αυτά.

Δημοσκοπήσεις

Κρουνηδόν τα επικριτικά σχόλια από αντικυβερνητικά ΜΜΕ, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν διαφορά 8-10 μονάδων μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ. Στημένες έρευνες από «πετσωμένα μίντια» ήταν το μόνιμο επιχείρημα. Τώρα που οι ίδιες εταιρείες δείχνουν την διαφορά να μειώνεται σημαντικά, τα ίδια αντικυβερνητικά ΜΜΕ μια χαρά τις επικαλούνται…

Σύγκριση

Στην Τουρκία λειτουργούν σήμερα 17 εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων. Μιλάμε για επενδυτική απόβαση ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά δεν λείπουν και εργοστάσια Τουρκικών εταιρειών. Όσο για τα καθ’ ημάς, άστα να πάνε: δεν υπάρχει ούτε ένα εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων…

Μελανσόν

Υψηλό ποσοστό για τον ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (22,2%), που παραλίγο να τον φέρει στη δεύτερη θέση. Εντυπωσιακή επίδοση, η οποία ενθουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μελανσόν
2022 Bob Edme / AP Photo
Ας δούμε όμως τι έχει πει ο Μελανσόν με αφορμή την υπογραφή του Τρίτου Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ(δηλώσεις στην γαλλική τηλεόραση, τον Ιούλιο του 2018):

«Ο Τσίπρας εξελέγη υποσχόμενος ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα και όταν του παρουσίασαν ένα απαράδεκτο Μνημόνιο το έθεσε σε δημοψήφισμα, χωρίς να αποδεχθεί τελικά τη βούληση του λαού του. Πρόδωσε τον λόγο του. Γιατί ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και καταστρέφει τη χώρα του; Δεν θέλω να υπάρχει ούτε ένας Γάλλος που να πιστεύει πως αν εγώ αναλάβω την εξουσία θα γίνω ένας ακόμη Τσίπρας».

Στερνή μου γνώση

Φουλ του λιγνίτη και πάλι από την πανικόβλητη κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς η βιαστική και αψυχολόγητη απολιγνιτοποίηση –και η εξάρτηση από το φυσικό αέριο– τίναξαν στα ύψη τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το αστείο και τραγικό συνάμα είναι ότι οι κυβερνώντες αποδοκίμαζαν την Ισπανία και την Πορτογαλία που πέτυχαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από εκείνη της ηλεκτρική ενέργειας.

Θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός των χωρών αυτών, έλεγαν εν χορώ τα κυβερνητικά στελέχη. Όμως, τώρα ο πρωθυπουργός «απειλεί» ότι αν δεν συμφωνηθεί η αποσύνδεση κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, τον Μάιο, η κυβέρνηση θα την κάνει πράξη μόνη της! Κατά το πρότυπο Ισπανίας-Πορτογαλίας, δηλαδή!

Κι έρχεσαι και ρωτάς; Γιατί δεν συντάχθηκε τότε η Ελλάδα με τους Ίβηρες; Γιατί άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος με οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου και στις τσέπες της χειμαζόμενης πλειονότητας;

Αυτά για σήμερα. Όχι πως δεν υπάρχουν κι άλλες ειδήσεις με ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά να μην σας κουράσω κιόλας…

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.