ΜΗΝΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ

Ο Μήνας Υπερηφάνειας έχει ξεκινήσει. Με αφορμή τη γιορτή αυτή, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» φιλοξενεί τη μοναδική έκθεση φωτογραφίας «Where Love Is Illegal – Exhibition in a box».

Με αφορμή τον Μήνα ΛΟΑΤΚΙ+ υπερηφάνειας (Μήνα Pride), ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» φιλοξενεί για όλο τον Ιούνιο την έκθεση φωτογραφίας «Where Love Is Illegal – Exhibition in a box» στο κοινοτικό κέντρο του, Positive Hub.

«Παρά τις νίκες που έχουν σημειωθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διώκονται όλο και περισσότερο σε ορισμένες περιοχές και στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Επειδή ο φανατισμός “ευδοκιμεί” εκεί που μας “φιμώνει” ο φόβος, δημιουργήσαμε αυτόν το χώρο για να μοιραστούν οι άνθρωποι ιστορίες διάκρισης και επιβίωσης».

Με τα λόγια αυτά μας υποδέχονται τα μέλη της ομάδας πίσω από το συγκεκριμένο πρότζεκτ, που με επικεφαλής τον φωτογράφο Robin Hammond και την ΜΚΟ Witness Change, καταγράφει προσωπικές ιστορίες επιβίωσης μελών της κοινότητας LGBTQI+ σε όλο τον κόσμο.

Καταγράφοντας ιστορίες επιβίωσης

Η καταγραφή αποδεικνύεται αναγκαία, αφού σε 72 χώρες υπάρχουν σήμερα νόμοι κατά της σεξουαλικής δραστηριότητας λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανσέξουαλ ή ίντερσεξ ατόμων, με ποινές που περιλαμβάνουν πρόστιμα, φυλάκιση, βασανιστήρια, ακόμα και θάνατο. Αλλά κι εκεί που ο έρωτας δεν ποινικοποιείται, οι διακρίσεις, η προκατάληψη, το μίσος και η βία δεν απουσιάζουν.

Όσοι φωτογραφίζονται στο πλαίσιο της παγκόσμιας αυτής εκστρατείας επιλέγουν πώς θα παρουσιάσουν τον εαυτό τους και γράφουν με το χέρι τις ιστορίες τους, για να τις μοιραστούν μαζί μας. Το μοίρασμα αυτό είναι ένας τρόπος να συνδεθούμε με τους συνανθρώπους μας, να «θρέψουμε» το μυαλό μας και τελικά να αλλάξουμε υφιστάμενες πολιτικές.

«Το "Where Love Is Illegal" παρουσιάζει μέσα από άρτια πορτρέτα συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων, που επέλεξαν να είναι ο εαυτός τους σε περιβάλλοντα αντιξοότητας, σε χώρες όπου το να ανήκεις στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα διώκεται ποινικά. Οι ιστορίες εν γένει έχουν τη δύναμη να θέτουν προβληματισμούς και να αλλάζουν απόψεις ή στάσεις. Η ευαισθητοποίηση αυτού του είδους είναι αναγκαία και στην Ελλάδα, δεδομένου του ότι μένουν ακόμα πολλά να κατακτηθούν όσον αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ (και γενικότερα τα ανθρώπινα) δικαιώματα. Το να μπορούμε να είμαστε μία από τις 20 οργανώσεις παγκοσμίως που θα φιλοξενήσουν το "Where Love Is Illegal - Exhibition In A Box" είναι τιμή για εμάς, ενώ ο συμβολισμός του να συμβαίνει αυτό καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα ΛΟΑΤΚΙ+ υπερηφάνειας είναι παραπάνω από σημαντικός», μου λέει ο Γιώργος Κεράτσας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Διεκδίκησης του Συλλόγου.

3 φωτογραφίες, 3 ιστορίες

Robin Hammond/NOOR for Witness Change

Η Tasha είναι μια νεαρή τρανς γυναίκα από την Ουγκάντα, που εγκατέλειψε τη χώρα της ελπίζοντας ότι στην Κένυα θα βρει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον, θα βρει ασφάλεια και αποδοχή. Κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη. «Ως τρανς άτομο, είμαι πάντα κλεισμένη μέσα. Ποτέ δεν απόλαυσα τη ζωή μου εδώ στο Ναϊρόμπι. Βγαίνω μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται, γιατί φοβάμαι για τη ζωή μου», γράφει η ίδια.

Robin Hammond/Panos

Η D&O είναι ένα ζευγάρι λεσβιών που ζει στη Ρωσία. Παρά τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί και το πολιτικό κλίμα εκεί, που θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, εκείνες διαλέγουν την αγάπη, επιδεικνύοντας θάρρος και ζώντας την αλήθεια τους.

«Μας χτυπούσε τη μία μετά την άλλη, φωνάζοντας. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι, αλλά μάταια. Νιώσαμε απολύτως αβοήθητες. Όλο αυτό το διάστημα ο φίλος του βιντεοσκοπούσε όσα συνέβαιναν με το τηλέφωνό του. Αυτό κράτησε λίγα λεπτά. Τελικά, ο δράστης φώναξε ότι θα μας σκότωνε, αν μας έβλεπε ξανά», περιγράφει η Ο την επίθεση που δέχτηκαν με τη σύντροφό της, γυρνώντας σπίτι τους έπειτα από μία συναυλία.

Robin Hammond

Ο Ben και ο John είναι ένα gay ζευγάρι από τη Γκάνα. Εξαιτίας των άκρως επικίνδυνων και ομοφοβικών συνθηκών στο περιβάλλον τους, αναγκάζονται να κρατούν τη σχέση τους κρυφή.

«Έχω δεχθεί επίθεση από συμμορίες δύο φορές. Την πρώτη φορά με χτύπησαν. Τη δεύτερη, ο σύντροφός μου και εγώ δεχθήκαμε επίθεση με όπλο. Τον πυροβόλησαν στο χέρι και έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Όλα στο όνομα του στίγματος και των διακρίσεων στην Γκάνα», διηγείται ο Ben.

Info: Μπορείς να επισκεφτείς την έκθεση κάθε Πέμπτη και Παρασκευή (για όλο τον Ιούνιο), 16.00 έως 20.00. Είσοδος δωρεάν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.