Χριστίνα Αβδίκου

ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ;

Η επιστροφή ενός παίκτη από το Survivor προκάλεσε κοσμοσυρροή στα Φάρσαλα, σαν να μην υπήρχε πιο σοβαρή υπόθεση στον κόσμο...

Είχε Γιουροβίζιον στην τηλεόραση, είχε κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε φιέστα στο Στάδιο «Καραϊσκάκης», είχε και φεγγάρι που φόραγε τα καλά του – και τι δεν είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Είχε και κάτι άλλα, βέβαια, σκοτεινά, μελαγχολικά και κινδυνώδη –τον πόλεμο, την ακρίβεια, τους δέκα νεκρούς στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης– αλλά ας τ’ αφήσουμε προσωρινά στην μαύρη επικράτειά τους.

Στα Φάρσαλα, γενναίοι μου, στα Φάρσαλα ο προβολέας. Στον τόπο που περπάτησε ο Αχιλλέας και δόξασαν με την παρουσία τους οι Μυρμιδόνες, τα μυρμήγκια που τα έκανε ανθρώπους ο Δίας και μετακόμισαν από την Αίγινα στη Θεσσαλία. Εκεί, λοιπόν, το μέγα γεγονός.

Από τους Μυρμιδόνες του Αχιλλέα στον Κατσαούνη του Survivor

Εκεί, στα Φάρσαλα, μέγα πλήθος, χαμογελαστό και ετερόκλητο. Εκεί η μεγάλη σύναξη. Από μικρά παιδιά μέχρι λευκασμένους γέροντες και ζευγάρια ανυπόμονα να απολαύσουν το υπέροχο θέαμα παρέα με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Και, φυσικά, με κάμερες εν εγρηγόρσει και φλας που άστραφταν κάτω από το άγαλμα του Μυρμιδόνα, ο οποίος είχε σαστίσει λίγο καθώς τον «πυροβολούσαν» τα κινητά των παρισταμένων που απαθανάτιζαν τις μεγαλειώδεις στιγμές.

Ούτε ο Ντέταρι, ο Τζιοβάνι και οι υπόλοιπες «μεταγραφές αεροδρομίου» που έχουν κοσμήσει τα γήπεδα της πατρίδος, ούτε αυτοί οι θρύλοι δεν είχαν αξιωθεί τέτοια τιμή. Στο αεροδρόμιο «εκστρατεύουν» κυρίως πιτσιρικάδες, που ζουν και αναπνέουν στις «Θύρες», υπό την ευγενική χορηγία των ομάδων.

Οργανωμένα πράγματα οι υποδοχές, οι ζητωκραυγές και οι ιαχές, συγκινητικά όλα αυτά, δε λέω. Αλλά εκεί, στα Φάρσαλα, είδαμε το μεγαλείο της ακαθοδήγητης κοσμοσυρροής. Ήταν αρκετή μια νύξη στα σόσιαλ για να γεμίσει η πλατεία πανηγυριώτες που περίμεναν τον θρύλο να φανεί.

Ανεπανάληπτες στιγμές ή, μάλλον, ακόμη μία ανεπανάληπτη στιγμή, καθώς είχαμε και πέρυσι ανάλογες υποδοχές ηρώων και ντελίριο στο «Ελ. Βενιζέλος» και στη Ρόδο. Ψάξτε στο άψογο ηλεκτρονικό αρχείο της εποχής και θα τα βρείτε όλα. Τις υποδοχές, τις δηλώσεις των ηρώων, τις συνεντεύξεις τους στις κοινωνικές/παιδευτικές εκπομπές της τιβί – όλα εκεί, με το νι και με το σίγμα, και φυσικά με τα εξαιρετικά σχόλια των καθ’ ύλην αρμοδίων.

 

Εδώ ο κόσμος καίγεται...

Κάποιοι ξινοί και συνοφρυωμένοι θα μιλήσουν περιφρονητικά για το συναγμένο πλήθος στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων. Κι άλλοι θα κάνουν μαύρες σκέψεις για το φαινόμενο και θα οικτίρουν την κοινωνία για τις ροπές, τις ιεραρχήσεις και τον προσανατολισμό της.

Μην τους ακούτε! Στα Φάρσαλα είχαν γιορτή. Λαός και Μυρμιδόνες μαζί. Σύγχρονα κατορθώματα και απηχήσεις παλαιών ηρωισμών. Ένα πανηγύρι αυθόρμητης προσέλευσης, από το οποίο δυστυχώς έλειπαν οι μπάντες και οι αρχές της πόλεως. Τι να καταλάβουν οι τιτλούχοι από τις χαρές και τις αγωνίες του κόσμου…

Ευτυχώς να λες που ένας παλιός κοινοτάρχης της περιοχής και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ήταν εκεί! Παρέα με το πλήθος. Μπροστάρης. Υποδέχτηκε τον ήρωα και φωτογραφήθηκε μαζί του σώζοντας την τιμή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι αλλόκοτες σκιές

Κάποιοι είπαν ότι τη νύχτα, όταν ησύχασε η πλατεία και το φεγγάρι γέμιζε τα Φάρσαλα με το λαμπρό του φως, κάτι αλλόκοτες σκιές συζητούσαν μέχρι το πρωί. Και αποφάσισαν να δώσουν στην πλατεία το όνομα που της ταιριάζει.

Το πρωί που ξύπνησε ο κόσμος κι άρχισε τη βόλτα στα μαγαζιά και στα καφέ, διαπιστώθηκε ότι η πλατεία είχε ονομαστεί σε Πλατεία Γιώργου Κατσαούνη! Είχαν φροντίσει γι’ αυτό οι Μυρμιδόνες – οι αλλόκοτες σκιές που λέγαμε. Οι οποίοι υποκλίθηκαν με τον τρόπο τους στον ήρωα, που μόλις είχε επιστρέψει από το Survivor…

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.