Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΣΠΟΥΔΑΙΑ EVENTS» ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΞΕΧΑΣΤΑ

Από συναυλίες στο σκοτάδι μέχρι γεύματα σε εστιατόρια και άλλες ιδιαίτερες δράσεις, τα «Σπουδαία Events» είναι ένας θεσμός με κοινωνική ευαισθησία και πρακτικό αντίκτυπο.

Ήταν 29 Ιανουαρίου όταν βρέθηκα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να παρακολουθήσω την πρώτη μου «συναυλία στο σκοτάδι» με το συγκρότημα Λόγος Τιμής. Μέχρι τότε δεν ήξερα τι σημαίνει συναυλία στο σκοτάδι, ούτε τι εστί «Σπουδαία Εvents» και ποιο είναι το έργο τους. Γνώριζα μόνο τους Λόγος Τιμής, τους οποίους ακολουθώ ακόμα σε κάθε συναυλία τους.

Η συγκεκριμένη συναυλία έγινε για να υποστηριχθεί το έργο των Humanity Greece & Streetlights, ενώ κάθε ανάλογη διοργάνωση στηρίζει έναν κοινωφελή σκοπό. Καθ’ όλη τη διάρκειά της βρισκόμασταν στο απόλυτο σκοτάδι. Ακούγαμε τους καλλιτέχνες αλλά δε τους είδαμε ποτέ, ούτε καν μετά το τέλος της συναυλίας!

Ήταν κάτι που δεν είχα ξαναζήσει. Ίσως λίγο «τρομακτικό» στην αρχή αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερο, έντονο και μοναδικό. Ζήσαμε για δύο ώρες αυτό που άλλοι άνθρωποι ζουν για όλη τους τη ζωή: το απόλυτο σκοτάδι.

Λίγο καιρό μετά, πήγα να παρακολουθήσω ακόμη μια συναυλία στο σκοτάδι, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Κότσιρα και με σκοπό την υποστήριξη του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα». Είχα στο μυαλό μου ότι θα βιώσω ακριβώς την ίδια εμπειρία, τα ίδια συναισθήματα.

Συνειδητοποίησα ότι τα μόνα πράγματα που παρέμειναν ίδια ήταν αρχικά το πόσο «ένα» μπορείς να νιώσεις με τον κόσμο γύρω σου ακόμα κι αν δεν τον βλέπεις καν, και δεύτερον ότι σίγουρα μια τέτοια βιωματική εμπειρία σου μένει χαραγμένη στο μυαλό για καιρό.

Για μένα, όμως, κάθε συναυλία είναι μοναδική και κάθε φορά σαν πρώτη φορά στο σκοτάδι.

Τι είναι τα «Σπουδαία Events»

Τα «Σπουδαία Events» περιλαμβάνουν συναυλίες και πολιτιστικές δράσεις που σκοπό έχουν τη χρηματοδότηση και την επικοινωνιακή στήριξη φορέων και οργανισμών που εμπνέουν και συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, στοχεύοντας σε έναν πιο δίκαιο κόσμο, μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες και περισσότερη τέχνη. Με τις δράσεις τους επιθυμούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία, να κινητοποιήσουν ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν ενώνοντάς τους μέσω της τέχνης και να έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο θεσμός δημιουργήθηκε το 2019 από μία ομάδα ανθρώπων που, με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο χώρο του πολιτισμού και της επικοινωνίας, θέλησαν να στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούσαν σπουδαίους σκοπούς. Μιλάμε για τον Χρήστο Πανοηλία, οικονομολόγο, καλλιτέχνη και ιδιοκτήτη της Action Εστί, που αγαπά να οργανώνει projects και να δημιουργεί events, τον Χάρη Ασλανίδη, ιδιοκτήτη του digital marketing agency Greek Geeks και ειδικό σε projects που αφορούν web and app development, graphics design, content creation, marketing strategy και διαφήμιση, και τον Θοδωρή Παναγόπουλο, designer, developer, video artist και μουσικό.

Δεν άργησα να επικοινωνήσω μαζί τους για να μάθω για εκείνους και τις δράσεις τους. Έτσι, ο Χρήστος, ο Χάρης και ο Θοδωρής δέχτηκαν με χαρά να κάνουμε μια ωραία κουβέντα…

– Σπουδαίοι, καλησπέρα σας! Για αρχή, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Χαίρετε. Ας πούμε ότι είμαστε μία παρέα τριών φίλων με αγάπη για τις συναυλίες και τον άνθρωπο. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι με τις δουλειές μας, που είπαμε να κάνουμε κάτι μικρό για να νιώσουμε καλύτερα. Σιγά-σιγά η παρέα μεγάλωσε, και πλέον αποτελούμε μία ομάδα που απέκτησε και νομική προσωπικότητα για να μπορεί να διοργανώνει τις δικές της σπουδαίες εκδηλώσεις.

– Πώς ξεκίνησαν τα «Σπουδαία Events»; Υπήρξε κάποια αφορμή; Ήταν μια ιδέα που ήρθε τυχαία;

Τα Σπουδαία Events ξεκίνησαν από τη βαθύτερη ανάγκη μας να βάλουμε το λιθαράκι μας για έναν καλύτερο κόσμο. Αφορμή συγκεκριμένη δεν υπήρξε, καθώς πάντα είχαμε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στη ζωή μας την κοινωνική συνεισφορά. Καμιά φορά ίσως η ίδια η ζωή μας επιλέγει για να παίξουμε τον ρόλο που μας δίδεται, όταν η στιγμή είναι κατάλληλη. Έτσι λοιπόν και εμείς το 2019 αισθανθήκαμε πως έχει φτάσει η ώρα για κάτι σπουδαίο στη ζωή μας.

– Πώς επιλέγονται οι δράσεις σας και ποια είναι η συμμετοχή του κόσμου σε αυτές;

Ξεκινήσαμε ζητώντας από τον κόσμο να επιλέξει τους οργανισμούς και τους σκοπούς τους οποίους ενισχύουμε με συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Περίπου 10.000 άτομα ψήφισαν σε σχετικές online ψηφοφορίες. Αργότερα, αποφασίσαμε να ζητάμε από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας να μας υποδεικνύουν ποιον σκοπό επιθυμούν να ενισχύσουν κάθε φορά. Με αυτό τον τρόπο  καθένας από αυτούς έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει μέρος του δικού του οράματος και αποστολής, συμμετέχοντας σε ένα Σπουδαίο Event.

– Να φανταστώ πως η σχέση σας με την τέχνη και συγκεκριμένα με τη μουσική είναι ιδιαίτερη;

Η μουσική είναι αυτή που δίνει χρώμα στη ζωή μας. Ο Θοδωρής είναι DJ, ο Χρήστος είναι MC και ο Χάρης ο πιο πωρωμένος μουσικόφιλος οπαδός που έχετε γνωρίσει. Παρ’ όλα αυτά, να πούμε ότι δεν είναι όλα τα events μας μουσικά. Έχουμε κάνει Σπουδαία Γεύματα σε εστιατόρια, έκθεση φωτογραφίας και άλλα.

– Γιατί «Συναυλίες στο Σκοτάδι»; Ποιο είναι το μήνυμα που προσφέρει στον κόσμο μια τέτοια εμπειρία;

Το σκοτάδι είναι μία συνθήκη η οποία νοηματοδοτείται με πάρα πολλούς τρόπους. Κάθε καλλιτέχνης επιλέγει να τη νοηματοδοτήσει ξεχωριστά. Ξεκινήσαμε καλώντας το κοινό να βιώσει τη συναυλία όπως ένας συνάνθρωπος με θέματα όρασης. Συνεχίσαμε επιλέγοντας το σκοτάδι ως συνεκτικό κρίκο μεταξύ ακροατών και καλλιτεχνών, καθώς καταλύει όλους τους διαχωρισμούς. Μετά δόθηκε η διάσταση της ρίζας που μεγαλώνει στο σκοτάδι, για να βγει ένα δυνατό δέντρο στο φως. Η εμπειρία είναι μοναδική και αξέχαστη. Ο κόσμος απελευθερώνεται και κλαίει στα live. Είναι κάτι που αξίζει να ζήσουν όλοι.

Σπουδαία Events
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

– Όποια συναυλία σας κι αν ανακοινωθεί γίνεται αμέσως sold out. Πώς σας κάνει να αισθάνεστε η τόσο μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου;

Σίγουρα είναι πολύ τιμητικό. Αυτό που δεν φαίνεται είναι όλες οι αμέτρητες ώρες πάνω από υπολογιστές, emails, τηλέφωνα, κινητά, SMS και γενικά στη διαδικασία της παραγωγής. Το να ερχόμαστε σε μία γεμάτη αίθουσα, η οποία μάλιστα συγκεντρώνει και χρήματα για να υποστηρίξει ένα σπουδαίο σκοπό, μας δίνει μία αίσθηση βαθιάς χαράς και πληρότητας. Θέλουμε να προσφέρουμε εμπειρίες στον κόσμο που μας εμπιστεύεται.

– Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της οργάνωσης μιας συναυλίας και πώς τις ξεπερνάτε συνήθως;

Είναι αμέτρητες οι προκλήσεις, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Η νούμερο ένα προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια του κόσμου και μετά η μοναδικότητα της εμπειρίας, τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το κοινό. Τις περισσότερες προκλήσεις τις έχουμε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Αυτό που είναι ανίκητο είναι η ανθρώπινη κουταμάρα, όπως λένε και οι σοφοί.

– Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε μία και μόνο στιγμή σε όλο αυτό το διάστημα των «Σπουδαίων Events» που έχετε πραγματοποιήσει, ποια θα ήταν και γιατί;

Πραγματικά δεν υπάρχει μία στιγμή που να ξεχωρίζει γιατί είναι αμέτρητες οι φορές που σκουντηχτήκαμε στο σκοτάδι και είπαμε: «Πω, ρε φίλε, τι ζούμε τώρα!» Ο Χρήστος έκανε πρόταση γάμου στο σκοτάδι στην πρώτη μας συναυλία. Ευτυχώς εκείνη του είπε ναι, αλλά δεν ξέρουμε με σιγουριά αν φίλησε τη νύφη ή κάποια άλλη.

– Με ποιους τρόπους μπορεί κανείς να συμμετάσχει εθελοντικά και να στηρίξει το θεσμό;

Είμαστε μία ανοιχτή πλατφόρμα. Δεχόμαστε όλους όσους θέλουν να συνεισφέρουν. Αρκεί να υπάρχει ειλικρινής διάθεση για προσφορά, γιατί είμαστε όλοι εθελοντές, και να μας στείλουν ένα μήνυμα στα social media ή email στο [email protected].

– Κάνετε σχέδια για το μέλλον; Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για τα «Σπουδαία Events»;

Συνεχίζουμε και κάνουμε σχέδια. Το μέλλον δεν τελειώνει ποτέ. Φιλοδοξίες. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε φρέσκα πράγματα, να ενώνουμε ανθρώπους και να βοηθάμε όσους βοηθούν! Τόσο στο website όσο και στον instagram λογαριασμό του θεσμού μένετε πάντα ενημερωμένοι για τις επερχόμενες δράσεις και τους σπουδαίους σκοπούς τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.