Pinelopi Gerasimou

SOCIAL BALLROOM FESTIVAL: ΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ

Αν λατρεύεις τον χορό, τότε το Social Ballroom Festival είναι η ευκαιρία που δεν θες να χάσεις. Ένα τριήμερο πάρτι σε περιμένει και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

Ο χορός δεν είναι μόνο ένα καλλιτεχνικό δρώμενο. Δεν έχει μόνο αισθητική αξία. Δεν είναι μόνο αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης. Ο χορός είναι αποτύπωση της πορείας του ανθρώπου. «Η ιστορία του χορού είναι η ανθρώπινη ιστορία. Η ιστορία του χορού εξερευνά τη διασταύρωση της συλλογικής αφήγησης με το ανθρώπινο σώμα. Δεν μπορείς να καταλάβεις την ιστορία του χορού χωρίς να καταλάβεις πώς ο χορός είναι η εξατομίκευση της συλλογικής αφήγησης», είχε πει η χορογράφος Marquita Burke De Jesus.

Με άλλα λόγια, αν θες να γνωρίσεις το παρελθόν ενός λαού, γνώρισε τους χορούς του. Εκεί αποτυπώνονται τα ήθη του, οι κανόνες του, το σχετίζεσθαι των ανθρώπων. Το τελευταίο στοιχείο, μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στους λεγόμενους Κοινωνικούς Χορούς (Social dances).

Σε αυτούς είναι αφιερωμένο το Social Ballroom Festival, το χορευτικό φεστιβάλ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που επιστρέφει στην Αγορά στις 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023 και υπόσχεται μια τριήμερη γιορτή με ανοιχτά μαθήματα χορού, χορευτικά σόου, συναυλίες, dj sets και πάρτι.

Social Ballroom Festival
Eftychia Vlahou

Social Ballroom Festival: Από το «εγώ» στο «εμείς»

Τι έχει να προσφέρει ένα τέτοιο φεστιβάλ σε εμάς σήμερα; «Ο χορός από τη φύση του έχει κάτι το απόλυτα απελευθερωτικό. Μέσα στη συνθήκη ενός χορευτικού πάρτι, όπου όχι μόνο δεν νιώθεις ότι εκτίθεσαι αλλά είσαι παρέα με τον υπόλοιπο κόσμο, έχεις μια ισχυρή εγγύηση για ένα αξέχαστο βράδυ. Αυτό που προσφέρει το Social Ballroom είναι η αίσθηση του "μαζί" και – διαχρονικά - όλες οι διαφορετικές βερσιόν που έχουμε παρουσιάσει το έχουν επιβεβαιώσει αυτό», μου λέει η Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ.

«Ένας από τους βασικότερους άξονες του ΚΠΙΣΝ είναι η συμμετοχικότητα και η συμπερίληψη. Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί κανενός είδους στις εκδηλώσεις. Το πρώτο Social Ballroom που οργανώσαμε ήταν τον Ιανουάριο του 2017, πριν την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού στην Ελληνική πολιτεία. Η κεντρική ιδέα είναι η δυνατότητα να βρεθούμε όλες και όλοι μαζί σε μια χορευτική πίστα, να χαρούμε μαζί, είτε γνωρίζουμε το συγκεκριμένο είδος χορού είτε όχι. Σε κάθε Social Ballroom το κοινό ανακατεύεται: μπορείς να δεις μεγαλύτερους σε ηλικία να μαθαίνουν τάνγκο σε νεότερους, γονείς και παιδιά να χορεύουν disco και swing, ενώ πάντοτε είναι παρούσες και οι επιμέρους χορευτικές κοινότητες. Στην Αθήνα υπάρχουν όλοι αυτοί οι μικρόκοσμοι και είναι υπέροχο να τους βλέπεις όλους μαζί συγκεντρωμένους».

Social Ballroom Festival
Nikos Karanikolas

Από την Τζαμάικα στην Καλλιθέα

Την πρώτη μέρα του Social Ballroom Festival, η χορεύτρια και δασκάλα χορού Sara Ganem θα μας μυήσει μαζί με τη Unity Vybz στο στυλ και τα βήματα του Dancehall, είδος «χορού του δρόμου» με ρίζες στη Τζαμάικα. Όπως μου εξηγεί η Sara, «το Dancehall έχει πολλά αφρικανικά στοιχεία, καθώς και επιρροές από παραδοσιακά τζαμαϊκανά είδη χορού. Έχει, επίσης, πολλές πλευρές: την πιο “γιορτινή” πλευρά (έτσι ξεκίνησε), την πιο “θηλυκή” πλευρά όπου χορεύουν αποκλειστικά γυναίκες, την πιο “ευαίσθητη” με τραγούδια που μιλάνε για ειρήνη και αγάπη, αλλά και την πιο “επιθετική” με επιρροές από τον τρόπο ζωής στο γκέτο. Μέσα από κάθε πλευρά μπορείς να εκφραστείς και να χορέψεις ελεύθερος/η. Κατά την άποψή μου, το Dancehall μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση ακόμα και ανθρώπων που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του, βοηθώντας στην ένωση και στην ανταλλαγή ενέργειας με τους άλλους».

Social Ballroom Festival
Eftyhia Vlahou

Με άρωμα Αργεντινής

Αν το «Άρωμα γυναίκας» είναι από τις αγαπημένες σου ταινίες, τότε θα εκτιμήσεις την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, καθώς η καλλιτεχνική ομάδα Tangopolis (Διονύσης Θεοδωρόπουλος και Χλόη Θεοδωροπούλου) φέρνει τον αργεντίνικο χορού στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ. «Το tango δεν είναι απλά ένας χορός. Είναι μια ολόκληρη “κουλτούρα” με απαραίτητες συνιστώσες τη μουσική, τον χορό και την ποίηση. Από τις αρχές της δημιουργίας του και στην εξέλιξή του, το tango προσφέρει ευκαιρία για διάλογο: διάλογο με τον εαυτό μας, με τον συνάνθρωπό μας, με τη μουσική, με το κοινωνικό σύνολο. Είναι ένα ολοζώντανο κοινωνικό φαινόμενο με πλούσια ιστορία, μια έννοια πολυμορφική που συνοψίζει, αλλά και ικανοποιεί, όλες τις ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας του σήμερα: επικοινωνία, ευγένεια, διακριτικότητα, σεβασμός και, πάνω απ’ όλα, αγκαλιά», τονίζει η Xλόη.

Social Ballroom Festival
Pinelopi Gerasimou

Αυτοσχεδιάζοντας στην πίστα

Το Social Ballroom Festival κλείνει με τους The Rollin' Foxes (κατά κόσμον Ρόδη Καγγελάρη και Μάνο Κουβάκη) και boogie woogie, ένα είδος χορού rock ‘n’ roll. «Κάθε χορός είναι ξεχωριστός. Το boogie woogie δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας στο ζευγάρι που χορεύει, αλλά και μεγάλη ελευθερία αυτοσχεδιασμού στο κάθε μέλος του ξεχωριστά. Έχει πολύ χαρούμενη και ρυθμική μουσική και παραπέμπει στην εποχή που ο χορός ήταν βασικό κομμάτι της διασκέδασης των ανθρώπων», λένε και υπόσχονται ένα πάρτι που θα μας ξεσηκώσει.

Social Ballroom Festival
Eftychia Vlahou

Τι έχεις να κερδίσεις από το Social Ballroom Festival;

Ποια είναι, όμως, η αξία δράσεων όπως αυτή; «Για μένα είναι πολύ σημαντικές τέτοιες δράσεις, γιατί δίνουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει άλλες κουλτούρες, χορευτικά και μουσικά», απαντά η Sara. «Φέρνουν τον πολιτισμό κοντά μας, τον κάνουν ευρέως διαθέσιμο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, ενισχύοντας την διαπολιτισμικότητα. Το Social Ballroom Festival θα δώσει στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τρία είδη κοινωνικού χορού. Σε μια εποχή όπου όλα τείνουν να αυτοματοποιηθούν και οι διαπροσωπικές σχέσεις κοντεύουν να εξαφανιστούν, δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από το να δίνονται ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση», συμπληρώνει η Χλόη. «Η διοργάνωση δράσεων όπως το Social Ballroom Festival φέρνει το ευρύ κοινό σε επαφή με χορούς λιγότερο γνωστούς, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξή τους και προσφέροντάς τους ως νέες επιλογές στον κόσμο», κλείνουν την κουβέντα μας οι The Rollin' Foxes.

Με άλλα λόγια, αν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακo βρίσκεσαι στην πρωτεύουσα, πάρε το λεωφορείο του ΚΠΙΣΝ και κατευθύνσου στην Αγορά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.