Χριστίνα Αβδίκου

ΕΧΕΙΣ ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΧΟΡΟ

Ο χορός αποδεδειγμένα βελτιώνει τη διάθεσή μας. Γι’ αυτό μην περιμένεις την ιδανική στιγμή. Φόρεσε άνετα παπούτσια και βγες το βράδυ για χορό με τους φίλους σου.

Ο χορός είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Είναι κάτι παραπάνω από μια μορφή ψυχαγωγίας, καθώς επιτελεί σημαντικές λειτουργίες για εμάς, εξηγούν η Julia Christensen και οι συνεργάτες της σε εργασία που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Annals of the New York Academy of Sciences. Ο χορός συνδυάζει την άσκηση με την ακρόαση μουσικής και την επαφή με άλλους ανθρώπους. Καθεμιά από τις δραστηριότητες αυτές έχει διαφορετικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Ήρθε, επομένως, η ώρα να φορέσεις άνετα παπούτσια και να βγεις το συντομότερο για χορό παρέα με τους φίλους σου, ώστε να ανακαλύψεις από πρώτο χέρι τα οφέλη του στη διάθεσή σου.

1. Βελτιώνει τα επίπεδα ευεξίας

Πριν αρκετά χρόνια, δύο οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στο Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησαν το πρόγραμμα Dance4Life, με σκοπό την προώθηση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε πάνω από 30 τμήματα χορού, στα οποία συμμετείχαν σχεδόν 2.000 άτομα. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με δεκάδες άτομα, τα οποία είχαν παρακολουθήσει αρκετές εβδομάδες μαθημάτων. Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε να βελτιώσουν τα επίπεδα ευημερίας και ενέργειάς τους και να κάνουν νέους φίλους.

Επιπλέον, παλιές και νεότερες έρευνες επιβεβαιώνουν τη σύνδεση μεταξύ χορού και ρύθμισης των επιπέδων του στρες, καθώς από τη μία μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο σάλιο και από την άλλη αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης (ορμόνη της καλής διάθεσης).

χορός και διάθεση
Χριστίνα Αβδίκου

2. Ο χορός μάς φέρνει πιο κοντά

Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χορού. Πριν περάσουμε στην πίστα, συνομιλούμε με γνωστούς και φίλους ή ακόμα και με ανθρώπους που γνωρίσαμε εκείνη τη στιγμή στο πανηγύρι του χωριού. Πίνουμε μαζί τους ένα ποτήρι κρασί και μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες. Κι αφού μιλήσουμε, πιανόμαστε χέρι χέρι ή αγκαλιά (ανάλογα με τον αν βρισκόμαστε σε νησιώτικο γλέντι ή σε μια βραδιά Μιλόνγκα). Μπορεί η λεκτική επικοινωνία να μπαίνει για λίγο στην άκρη, αλλά οι χορευτικές κοινότητες είναι ένας ιδανικός τόπος να καλλιεργήσουμε φιλίες. «Ο χορός μπορεί να ήταν μια συμπεριφορά που εξελίχθηκε για να ενθαρρύνει την κοινωνική εγγύτητα μεταξύ αγνώστων», γράφουν η Bronwyn Tarr και οι συνεργάτες της σε δημοσίευμα στο περιοδικό Evolution and Human Behavior.

Ο χορός, επίσης, μπορεί να γίνει κι ένας ευχάριστος τρόπος να συνδεθούμε με την κουλτούρα, τις παραδόσεις και την κοινότητά μας, μια διασκεδαστική μέθοδος εκμάθησης ηθών και εθίμων του παρελθόντος.

Ο ΧΟΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΝΩΣΤΩΝ.

3. Μας βοηθά να παραμείνουμε νέοι

Το να διατηρούμε το σώμα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όσο μεγαλώνουμε, επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας και ο χορός είναι το τέλειο αντίδοτο στις προκλήσεις της τρίτης ηλικίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η δραστηριότητα αυτή μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, την ευλυγισία και τον συντονισμό μας, παράμετροι ιδιαίτερα σημαντικοί για την υγεία μας όσο περνούν τα χρόνια. Επιπλέον, η εκμάθηση ενός χορού αποτελεί μια εξαιρετική άσκηση για τον εγκέφαλό μας, ενδυναμώντας τις νοητικές μας ικανότητες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.