iStock

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΖΩΗΣ

Πριν φύγει από τη τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2021, εξαιτίας όγκου στον εγκέφαλο, η ταλαντούχα Αμερικανίδα συγγραφέας και επικοινωνιολόγος Kerri Grote έγραψε αυτό το μήνυμα, που αποτελεί έμπνευση για τη δική μας ζωή.

Αν διαβάζετε αυτές τις αράδες, πιθανότατα ο καρκίνος του εγκεφάλου με πήρε. Αλλά, επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρη όσο μπορώ: δεν «έχασα μια μάχη» κατά του καρκίνου. Πρόκειται για μια γελοία και αηδιαστική (σαν σκατά) σαχλαμάρα που η κοινωνία έχει ρίξει στα μούτρα των καρκινοπαθών.

Η δυτική ιατρική και ο δυτικός πολιτισμός βρίσκουν τόσο άβολο το να μιλάμε για τον θάνατο, ώστε στον αντίποδα επινόησεαν αυτή τη μεταφορά, την εικόνα της «μάχης» η οποία ουσιαστικά ντροπιάζει τους ανθρώπους που πεθαίνουν από καρκίνο.

Έκτακτη επικαιρότητα! Κανείς από εμάς δεν βγαίνει ζωντανός από αυτό το λούνα παρκ που ονομάζεται ζωή.

Δεν υπάρχει τίποτε ντροπιαστικό στο να πεθάνεις από καρκίνο – ή οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια. Και δεν χρειάζεται να είναι μια μάχη. Ο θάνατος είναι απλώς μια μετάβαση από την οποία θα περάσει ο καθένας μας.

Τρέξτε προς τη ζωή!

Με ρώτησε κάποτε ένας σαμάνος, με τον οποίο μίλησα μετά τη δεύτερη εγχείρηση στον εγκέφαλό μου: Τρέχεις προς τη ζωή ή τρέχεις μακριά από τον θάνατο; Τι ερώτηση! Μονοπώλησε πραγματικά το ενδιαφέρον μου.

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά, ανάμεσα σε αυτά τα δύο και οφείλω να ομολογήσω ότι τις περισσότερες φορές ζούσα λάθος: όχι τρέχοντας προς τη ζωή, αλλά προσπαθώντας να αποφύγω τον θάνατο.

Εμπνευσμένες συμβουλές
iStock
Back view at mature woman putting on headscarf by mirror and getting ready to go out, copy space

Μην αφήσετε τον φόβο του θανάτου ή οποιονδήποτε φόβο να υποκινήσει τις επιλογές σας. Ζήστε άφοβα. Τρέξτε προς τη ζωή. Μην ανησυχείτε για το τι θα σκεφτούν οι άνθρωποι. Πιστέψτε με, δεν έχει σημασία.

Να έχετε πίστη στον εαυτό σας

Εστιάστε σε εσάς. Να είστε πιστοί στον εαυτό σας. Γίνετε φίλοι –οι καλύτεροι– μαζί του. Οι άνθρωποι που σας λένε εγωιστές δεν έχουν θέση στη ζωή σας. Εάν υπάρχει μια φωνή στο κεφάλι σας που σας επικρίνει, αλλάξτε τη. Φροντίστε την ψυχική σας υγεία και αναζητήστε έναν καλό θεραπευτή με τον ίδιο τρόπο που θα ψάχνατε για έναν σύντροφο.

Καλλιεργήστε σκόπιμα φιλίες που σας εξυψώνουν. Καθώς αυτές οι φιλίες ωριμάζουν και αλλάζουν, μην τις αμελείτε, ενώ αναζητάτε τον μεγάλο έρωτα της ζωής σας. Άλλο ένα άχρηστο μήνυμα της κοινωνίας είναι ότι χρειαζόμαστε έναν μεγάλο έρωτα να μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή.

Επενδύστε στους καλούς φίλους

Όταν διαγνώστηκα με καρκίνο του εγκεφάλου σε τελικό στάδιο, ως ανύπαντρη και άτεκνη, πνίγηκα στη θλίψη. Πίστευα ότι θα το πέρναγα όλο αυτό μόνη: χωρίς σύζυγο, χωρίς παιδιά, χωρίς κανέναν μεγάλο έρωτα στο πλευρό μου.

Πόσο λάθος έκανα. Στο πρώτο ραντεβού με τους ογκολόγους μου, μία από τις νοσοκόμες έφερε μία και δύο και τρεις καρέκλες για τις «μεγάλες αγάπες της ζωής μου», τις φίλες μου, που ήρθαν μαζί μου εκείνη τη φρικτή μέρα και πολλές μέρες μετά από εκείνη.

Καθόμουν και άκουγα τον γιατρό να περιγράφει το 12μηνο πλάνο θεραπείας, προσπαθώντας να εστιάσω στην αναπνοή μου κι ύστερα γύρισα και κοίταξα μέσα στο ιατρείο τις μεγάλες αγάπες της ζωής μου, όλες αυτές τις απίστευτες φίλες που είχα γνωρίσει σε διάφορα στάδια της ζωής μου.

Εμπνευσμένες συμβουλές
Unsplash Joseph Pearson

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που είναι το ακριβώς αντίθετο της επικριτικής και αγενούς φωνής μέσα στο κεφάλι σας ή και έξω από αυτό. Επιλέξτε ανθρώπους που βλέπουν το φως σας και σας υπενθυμίζουν ότι είστε μια καταπληκτική ψυχή.

Μάθετε πώς να αποδέχεστε αυτές τις σκέψεις από τους αγαπημένους σας. Γιατί λένε την αλήθεια.

Αγαπήστε τον εαυτό σας

Αγαπήστε τον εαυτό σας, ανεξάρτητα από το πόσο παράξενο και ανόητο μπορεί να σας φαίνεται. Κάθε πρωί, κάντε στον εαυτό σας μια αγκαλιά προτού τα πόδια σας πατήσουν στο πάτωμα. Κοιτάξτε βαθιά στα μάτια σας σε έναν καθρέφτη. Πείτε στον εαυτό σας δυνατά: «σε εμπιστεύομαι». Αν η επικριτική φωνή στο μυαλό σας το κοροϊδέψει, απλώς αγνοήστε την.

Καθώς προετοιμάζομαι να φύγω από αυτό το σώμα και να ξεκινήσω το μυστηριώδες ταξίδι της ψυχής μου προς την άλλη πλευρά, ελπίζω αυτές οι παρατηρήσεις από το κρεβάτι της αρρώστιας μου να σας φανούν κάπως χρήσιμες.

Αυτό που ξέρω βαθιά μέσα μου είναι ότι το να μαθαίνω να αγαπώ τον εαυτό μου με οδήγησε να μπορώ να πω: είμαι περήφανη για το πώς έζησα.

Σας εύχομαι να νιώσετε το ίδιο όταν φτάσετε λίγο πριν το τέλος. Μέχρι τότε, απολαύστε τη βόλτα. Και μην αναβάλλετε τη διασκέδαση! Η ζωή είναι απρόβλεπτη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.