H Olivia Munn με τον σύντροφό της, John Mulaney. © 2024 Richard Shotwell/Invision/AP Photo

ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

H Olivia Munn θα είχε χάσει πολύτιμο χρόνο, αν η γυναικολόγος της δεν είχε εκτιμήσει σωστά τον κίνδυνο της ηθοποιού για καρκίνο του μαστού.

Η διάγνωση του καρκίνου μοιάζει με δυνατό χαστούκι, όποτε κι αν έρθει. Όταν είσαι 40 και ειδικά λίγο αφού έχεις αποκτήσει το πρώτο σου παιδί, μια τέτοια διάγνωση μπορεί να σε καταρρακώσει. Εκτός κι αν όλα γίνονται τόσο γρήγορα, που σχεδόν δεν προλαβαίνεις να το επεξεργαστείς. Όπως στην περίπτωση της ηθοποιού Olivia Munn, η οποία με μια μακροσκελή ανάρτηση, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram περιέγραψε όσα τις συνέβησαν τους τελευταίους μήνες:

«Τον Φεβρουάριο του 2023, στο πλαίσιο προληπτικών εξετάσεων, έκανα ένα γενετικό τεστ που ελέγχει για 90 διαφορετικά γονίδια καρκίνου. Η εξέταση ήταν αρνητική για όλα, συμπεριλαμβανομένου του BRCA (του πιο γνωστού γονιδίου για τον καρκίνο του μαστού). Η αδελφή μου Sara είχε μόλις εξεταστεί, επίσης αρνητικά. Τηλεφωνήσαμε η μία στην άλλη για ένα τηλεφωνικό high-five. Τον ίδιο χειμώνα έκανα επίσης μια μαστογραφία που έδειχνε καθαρή. Δύο μήνες αργότερα, διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού.

»Τους τελευταίους δέκα μήνες έκανα τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις. Πέρασα τόσες πολλές ημέρες στο κρεβάτι που δεν μπορώ καν να τις μετρήσω και έμαθα περισσότερα για τον καρκίνο, τη θεραπεία του και τις ορμόνες από όσα θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Παραδόξως, έχω κλάψει μόνο δύο φορές. Υποθέτω ότι δεν ένιωσα ότι υπήρχε χρόνος να κλάψω. Αποφάσισα να συγκεντρωθώ και να καταλαγιάσω τα συναισθήματά μου, ώστε να μην παρεμβαίνουν στη διαύγεια της σκέψης μου.

Olivia Munn
H Olivia Munn στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ, στις 10 Μαρτίου 2024. Λίγο μετά, δημοσιοποίησε το πρόβλημα υγείας που είχε. © 2024 Richard Shotwell/Invision/AP Photo
H Olivia Munn στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ, στις 10 Μαρτίου 2024. Λίγο μετά, δημοσιοποίησε το πρόβλημα υγείας που είχε.

»Είχα την τάση να αφήνω τους ανθρώπους να με βλέπουν όταν έχω ενέργεια, όταν μπορώ να ντυθώ και να βγω από το σπίτι, όταν μπορώ να πάω το αγοράκι μου στο πάρκο. Κρατούσα τη διάγνωση, την ανησυχία, την ανάρρωση, τα φάρμακα για τον πόνο και τις χειρουργικές ρόμπες κρυφά. Χρειαζόμουν να πάρω μια ανάσα και να ξεπεράσω κάποια από τα πιο δύσκολα σημεία πριν το μοιραστώ», περιγράφει η ηθοποιός.

Πώς ανακάλυψε η Olivia Munn ότι έχει καρκίνο του μαστού

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πώς γίνεται με «καθαρές» εξετάσεις να εμφάνισε η Olivia Munn καρκίνο του μαστού. Το εξηγεί και αυτό:

«Δεν θα ανακάλυπτα τον καρκίνο μου παρά τουλάχιστον έναν χρόνο μετά –όταν θα έκανα την επόμενη προγραμματισμένη μαστογραφία μου–, αν η γυναικολόγος μου, Thais Aliabadi δεν αποφάσιζε να υπολογίσει τη βαθμολογία εκτίμησης κινδύνου για καρκίνο (breast cancer risk assessment score). Αυτό ήταν που μου έσωσε τη ζωή.

»Η Dr. Aliabadi έλεγξε παράγοντες όπως η ηλικία μου, το οικογενειακό ιστορικό μου και το γεγονός ότι απέκτησα το πρώτο μου παιδί μετά τα 30. Ανακάλυψε ότι το διά βίου ρίσκο μου άγγιζε το 37%. Εξαιτίας αυτού του σκορ με έστειλε για μαγνητική, η οποία οδήγησε σε υπερηχογράφημα και μετά σε βιοψία. Η βιοψία έδειξε ότι είχα ορμονοευαίσθητο καρκίνο Luminal B και στους δύο μαστούς. Ο Luminal B είναι ένας επιθετικός, ταχέως κινούμενος καρκίνος.

»30 ημέρες μετά τη βιοψία υποβλήθηκα σε διπλή μαστεκτομή. Βρέθηκα από εκεί που ένιωθα εντελώς καλά τη μία ημέρα, να ξυπνάω την επόμενη σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, έπειτα από χειρουργείο 10 ωρών.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ.

»Είμαι τυχερή. Το πιάσαμε έχοντας αρκετό χρόνο ώστε να έχω επιλογές. Θέλω το ίδιο για κάθε γυναίκα που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο μια μέρα. Ζητήστε από τον γιατρό σας να υπολογίσει τη βαθμολογία εκτίμησης κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Η Dr. Aliabadi λέει ότι αν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος του 20%, χρειάζεσαι ετήσιες ψηφιακές και μαγνητικές μαστογραφίες ήδη από τα 30».

Στο κλείσιμο της ανάρτησής της η Munn ευχαριστεί τον άντρα της για την υποστήριξή του, τους φίλους της που την έφεραν σε επαφή με άλλα άτομα με καρκίνο του μαστού, τα οποία την καθοδήγησαν σε κάποιες από τις πιο δύσκολες στιγμές, καθώς και τους γιατρούς της, κυρίως την Dr. Aliabadi, αλλά και τους χειρουργούς που ανέλαβαν την αφαίρεση και την αποκατάσταση των μαστών.

Τι άλλο πρέπει να ξέρεις για την Olivia Munn

Η 43χρονη ηθοποιός Olivia Munn έγινε γνωστή μέσα από blockbuster ταινίες, όπως το Iron Man 2, το Magic Mike, το Zoolander 2 και το X-Men: Apocalypse. Στην Αμερική, ωστόσο, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων και λόγω της συμμετοχής της στο κίνημα #MeToo, καθώς έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον γνωστό σκηνοθέτη Brett Ratner για επανειλημμένη σεξουαλική παρενόχληση.

Το 2021, η Munn έγινε ζευγάρι με τον κωμικό John Mulaney, με τον οποίον απέκτησε ένα αγοράκι λίγους μήνες μετά.

Η διάγνωση του καρκίνου δεν ήταν η μοναδική που τάραξε τη ζωή της ηθοποιού τα τελευταία χρόνια. Το 2019, έπειτα από μακρόχρονη προσπάθεια να μπορέσει να καταλάβει από πού προέρχονταν οι πόνοι που διαρκώς ένιωθε, η κόπωση και τα προβλήματα ύπνου και μνήμης, διαγνώστηκε με ινομυαλγία. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο που ο κάθε ασθενής βιώνει διαφορετικά και που δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία, οπότε η σωστή αγωγή είναι πάντα εξατομικευμένη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.