Το σημείο της λίμνης στο οποίο η Susan Smith οδήγησε τα παιδιά της στον θάνατο. © 1995 Lou Krasky / AP Photo

10 ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ

Μας φαίνεται αδιανόητο να σκοτώνει μια μητέρα τα ίδια της τα παιδιά. Δυστυχώς, το αστυνομικό δελτίο αποκαλύπτει ότι είναι μια πραγματικότητα πολύ πιο συχνή από όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Οι δέκα ιστορίες που ακολουθούν αφορούν μητέρες στις ΗΠΑ και είναι από τις λίγες που έφτασαν στο φως της δημοσιότητας.

Η λέξη «μητέρα» σημαίνει «η γυναίκα που έχει γίνει γονιός, που έχει αποκτήσει ένα ή περισσότερα παιδιά, ή που έχει υιοθετήσει». Τελεία. Δεν πάει «πακέτο» με άλλες λέξεις, τις οποίες τείνουμε να θεωρούμε ότι τη συνοδεύουν. Όπως η ενσυναίσθηση, η υπομονή, το ενδιαφέρον, η φροντίδα ή ό,τι άλλο θα νόμιζες πως είναι απαραίτητα για να αποκτήσεις και να μεγαλώσεις ένα παιδί.

Όσο για αυτό που αποκαλείς «μητρικό ένστικτο», κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι υφίσταται. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι είναι περισσότερο κανόνας της κοινωνίας, παρά ένα φυσικό ένστικτο. Κοντολογίς, ότι μπορεί να είναι μύθος. Έρευνες έχουν αποκαλύψει πως το είδος της αίσθησης που αποκαλούμε «μητρικό ένστικτο» είναι βιολογικοί και ορμονικοί παράγοντες που «συντρέχουν» την περίοδο της εγκυμοσύνης (βλ. δράση προλακτίνης και αλλαγές στον εγκέφαλο, που, ειρήσθω εν παρόδω, συμβαίνουν και σε άλλα σπονδυλωτά τα οποία τελικά δεν συμπεριφέρονται όπως περιμένουμε να συμπεριφερθούν οι άνθρωποι).

Tι θέλω να πω με όλα αυτά; Αφού διαβάσεις για δέκα μητέρες που έγιναν τίτλοι σε media όλου του πλανήτη για τους πλέον αδιανόητους λόγους, μάλλον θα βρεθούμε να συμφωνούμε.

Για την ιστορία, να αναφέρω ότι η φωτογραφία που είδες παραπάνω είναι βγαλμένη στις 9 Ιουλίου 1995. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τη συνοδεύουν, από το Associated Press, στις ΗΠΑ οι περιπτώσεις παιδοκτόνων μητέρων ήταν τότε πολύ πιο συχνές από ό,τι έφτανε στις ειδήσεις. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις έλεγαν ότι υπήρχαν τουλάχιστον 100 ανάλογες περιπτώσεις τον χρόνο. Ειδικοί επισήμαιναν ότι οι μητέρες δολοφόνοι παιδιών κάτω των 5 ετών ήταν περισσότερες από τους πατέρες. Για κάποιους, η απροθυμία της κοινωνία να πιστέψει ότι οι μητέρες θα μπορούσαν να σκοτώσουν τα ίδια τους τα παιδιά εμποδίζει την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια, να παρεμβαίνουμε και να αποτρέπουμε περισσότερες τραγωδίες.

Marybeth Tinning

Μεταξύ του 1972 και του 1985, πέθαναν και τα εννέα παιδιά της Marybeth Tinning . Κανένα δεν ήταν μεγαλύτερο από 4 χρόνων. Οκτώ εκ των θυμάτων έχασαν τη ζωή τους υπό ύποπτες συνθήκες. Η μητέρα προσήχθη για τρεις θανάτους. Διώχθηκε για έναν: αυτόν της Tammi Lynne, όταν ήταν 4 μηνών, το 1985, από ασφυξία που προκλήθηκε με ένα μαξιλάρι.

Μέχρι να συλληφθεί, οι θάνατοι των παιδιών αποδίδονταν σε κακά γονίδια. Όταν άρχισε η έρευνα, διαπιστώθηκε πως ένα από τα παιδιά της, ο Michael, ήταν υιοθετημένο.

Πώς όμως, ερευνήθηκαν όσα είχαν συμβεί σε αυτό το σπιτικό;

μητέρες δολοφόνοι
Η Marybeth Tinning οδηγείται στο δικαστήριο, Φεβρουάριος 1986. © AP Photo
Η Marybeth Tinning οδηγείται στο δικαστήριο, Φεβρουάριος 1986.

Μετά τον θάνατο της Tammi Lynne, οι Tinnings δέχθηκαν την επίσκεψη εκπροσώπου της πρόνοιας. Συνοδευόταν από αστυνομικό. Η κοινότητα είχε αποφασίσει πια να ασχοληθεί με κάτι που έως τότε ήταν μόνο ψίθυρος: πως οι θάνατοι των παιδιών δεν ήταν αποτέλεσμα φυσιολογικών αιτίων. Οι αυτοψίες που είχαν γίνει δεν αποκάλυψαν σημάδια κακοποίησης.

Οι αρχές χώρισαν τους γονείς και τους ανέκριναν ξεχωριστά. Σε αυτή τη διαδικασία, η Marybeth υπέγραψε έγγραφο στο οποίο είχε ομολογήσει τη δολοφονία των Tammi Lynne, Timothy και Nathan. Συνελήφθη και αντιμετώπισε τις σχετικές κατηγορίες. Μεταξύ όσων ακούστηκαν στη δίκη ήταν πως κάποιοι εκ των θανάτων δεν είχαν κινήσει υποψίες, καθώς συνέβησαν ενώ τα παιδιά ήταν στο νοσοκομείο.

Η Marybeth ζήτησε να αποφυλακιστεί με εγγύηση μέχρι τη δίκη. Το αίτημα της έγινε δεκτό, έναντι 100.000 δολαρίων. Η δίκη της ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 1987 και διήρκεσε έξι εβδομάδες. Ιατροδικαστής δήλωσε πως η Tammi Lynne είχε καταλήξει επειδή μαλακό αντικείμενο την έπνιξε μέχρι θανάτου.

Ήταν η πρώτη δίκη της ιστορίας στην οποία αναφέρθηκε το Σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου και οι ένορκοι ήταν σε διαβούλευση επί 23 ώρες (μοιρασμένες σε 3 ημέρες) για το αν θα καταδικάσουν ή όχι την 44χρονη τότε Marybeth για φόνο δεύτερου βαθμού. Ο σύζυγος της επέμενε πως η Marybeth ήταν αθώα.

Μετά την καταδίκη της, με ποινή κάθειρξης 20 χρόνια (πέντε λιγότερα από τη μάξιμουμ ποινή), μεταφέρθηκε στη φυλακή του Befford Hills. Άσκησε έφεση ισχυριζόμενη πως δεν έκανε οικειοθελώς την ομολογία της και ότι η καταδίκη της δεν στηρίχθηκε σε επαρκή στοιχεία, αλλά απορρίφθηκε. Την ίδια τύχη είχαν και άλλες πέντε αιτήσεις για αποφυλάκιση.

Σε μία από αυτές,το 2011, είχε πει: «Μετά τους θανάτους των παιδιών μου, τα έχασα. Πίστεψα ότι θα πεθάνει και η Tammi Lynne και γι’ αυτό την σκότωσα. Δεν πίστεψα, όμως, ποτέ ότι είχα τις ικανότητες να είμαι καλή μητέρα». Ουδέποτε έδειξε μεταμέλεια, γι’ αυτό και μέχρι το 2018 απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις για αποφυλάκιση. Στα 76 της πλέον, στις 21 Αυγούστου 2018, ήταν και πάλι ελεύθερη. Είχε εκτίσει περισσότερα από 31 χρόνια. Ο σύζυγος της ήταν πάντα δίπλα της.

Susan Smith

Στις 25 Οκτωβρίου 1994, οι αρχές της South Carolina ξεκίνησαν έρευνα για την εξαφάνιση του Alex (14 μηνών) και του Michael (3 χρόνων) σε «κλοπή αυτοκινήτου από Αφροαμερικανό», όπως υποστήριζε η μητέρα των αγοριών, Susan Smith. Επί εννέα ημέρες, η μάνα εκλιπαρούσε τον κόσμο μέσω των τηλεοπτικών δικτύων να βοηθήσει να βρει τα παιδιά της ζωντανά. Μετά από πολλές ανακολουθίες στις ανακρίσεις της, στις 3 Νοεμβρίου ομολόγησε ότι είχε αφήσει το αυτοκίνητο να «κυλήσει» στη λίμνη Jorhn D. Long, ενώ ήταν τα παιδιά της μέσα.

Susan Smith
H Susan Smith οδηγείται στο δικαστήριο, 27 Ιουλίου 1995. © 1995 AP Photo
H Susan Smith οδηγείται στο δικαστήριο, 27 Ιουλίου 1995.

Το κίνητρο της διαπιστώθηκε ότι είχε να κάνει με έναν άντρα, με τον οποίον είχε συνάψει μυστικό δεσμό: σκότωσε τα παιδιά της για να τα βγάλει από τη μέση και να διευκολύνει την εξέλιξη της σχέσης τους. Βλέπεις, της είχε πει ότι δεν θέλει παιδιά και γι’ αυτό τη χώρισε. Πριν από το έγκλημα, του είχε στείλει γράμμα στο οποίο τόνιζε ότι δεν ήθελε κι εκείνη παιδιά.

Το 1995, εμφανίστηκε στο δικαστήριο με τους δικηγόρους της να λένε πως είχε διαγνωστεί με έντονη κατάθλιψη και ότι η Smith ήθελε αρχικά να «φύγει» μαζί με τα παιδιά της, «αλλά τελικά, το σώμα της βγήκε από το αυτοκίνητο». Οι ένορκοι χρειάστηκαν μόλις δυόμισι ώρες για να την καταδικάσουν. Δεν πρότειναν θανατική ποινή, γιατί από ψυχίατρο είχε διαγνωστεί με διαταραχή εξαρτημένης προσωπικότητας και μείζονα κατάθλιψη.

Το 2015, έγραψε επιστολή στην εφημερίδα The State, τονίζοντας ότι «δεν είμαι το τέρας που πιστεύει ότι είμαι η κοινωνία. Απέχω κατά πολύ. Κάτι πήγε λάθος εκείνο το βράδυ. Δεν ήμουν ο εαυτός μου. Ήμουν καλή μητέρα. Αγαπούσα τα παιδιά μου. Δεν υπήρχε κίνητρο και δεν ήταν προσχεδιασμένο έγκλημα. Δεν ήμουν καλά».

Τη σήμερον ημέρα δηλώνει έτοιμη να αρχίσει τη ζωή της από το μηδέν το 2024, όταν θα μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης, δίπλα στο πλευρό ενός άντρα με τον οποίο αλληλογραφεί εδώ και χρόνια. Σε γράμμα που του έστειλε η 50χρονη, έγραψε: «Έχουμε φανταστική χημεία, όταν βρισκόμαστε. Ανυπομονώ να φτιάξουμε μαζί τη ζωή μας. Να αφήσουμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος και να ξεκινήσουμε από το μηδέν, εσύ κι εγώ».

Diane Staudte

Η εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια Diane, σταθερό μέλος της εκκλησίας του Springfield, στο Missouri, ήταν αυτή που έφερνε τα χρήματα στο σπίτι της εξαμελούς οικογένειας. Ο σύζυγος της, Mark, ήταν τοπικός μουσικός και είχε αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών. Το Πάσχα του 2012, ο 61χρονος Mark πέθανε από φυσικά αίτια, όπως εκτιμήθηκε, που σχετίζονταν με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής του. Τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ στο οποίο ανήκε είχαν πει πως συμπεριφερόταν παράξενα δύο ημέρες νωρίτερα, πως δεν μπορούσε να μιλήσει καθαρά και το δέρμα του είχε πάρει κίτρινη απόχρωση. Τη μέρα του θανάτου, εμφανίστηκε κηλίδα αίματος γύρω από το στόμα.

Diane Staudte
Η Diane Staudte. © Greene County Sheriff's Office / AP Photo
Η Diane Staudte.

Πέντε μήνες αργότερα, η τραγωδία «χτύπησε» ξανά την οικογένεια, όταν ο γιος της Diane, Shaun, βρέθηκε νεκρός. Είχε εμφανίσει συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη. Οι αρχές επίσης σημείωσαν πως είχε κηλίδα αίματος γύρω από το στόμα. Η νεκροψία που έγινε έκρινε ότι ο θάνατος οφειλόταν σε προηγούμενα ιατρικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιληπτικής διαταραχής.

Τον Ιούνιο του 2013, η πρωτότοκη Sarah μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τη μητέρα της και την αδελφή της, Rachel. Εισήχθη στη ΜΕΘ, με εγκεφαλική αιμορραγία και ανεπάρκεια οργάνων. Ενώ ήταν στο νοσοκομείο, οι γιατροί άρχισαν να υποπτεύονται ότι η αιτία ήταν δηλητηρίαση.

Rachel Staudte
Η Rachel Staudte. © Greene County Sheriff's Office / AP Photo
Η Rachel Staudte.

Οι αρχές έλαβαν τη σχετική πληροφορία και ξεκίνησαν έρευνα. Από τις αρχικές τοξικολογικές εξετάσεις είχε διαφύγει η ουσία «αιθυλενογλυκόλη», αφού προϋποθέτει ειδικό τεστ το οποίο δεν είχε γίνει. Οι γιατροί επανήλθαν, αφότου η Diane ομολόγησε ότι είχε δολοφονήσει σύζυγο και γιο και αποπειράθηκε να κάνει το ίδιο με την κόρη της, χρησιμοποιώντας αντιψυκτικό που το έβαζε στα αναψυκτικά τους. Ο Mark την πλήρωσε γιατί «δεν τον άντεχα άλλο. Τον είχα σιχαθεί».

Ο Shaun «έμπαινε στη μέση, σε ό,τι προσπαθούσα να κάνω. Ήταν σαν ενοχλητικό παράσιτο». Η Sarah είχε γράψει στο ημερολόγιό της πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τους θανάτους του πατέρα και του αδελφού της και είχε αποφασίσει να βρει την αλήθεια. Αυτά διάβασε η Diane και με τη βοήθεια της Rachel (την είχε βοηθήσει και στη δολοφονία του Mark) αποφάσισαν να τη βγάλουν από τη μέση. Αμφότερες καταδικάστηκαν σε ισόβια, με τη Rachel να καταθέτει εναντίον της μητέρας της για να αποκτήσει το δικαίωμα να ασκήσει κάποια στιγμή αίτηση για αποφυλάκιση.

Amber Pasztor

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η αστυνομία της Indiana εξέδωσε Amber Alert για την 7χρονη Liliana Hernandez και τον 6χρονο Rene Pasztor. Εκφράζονταν φόβοι ότι τα παιδιά είχαν απαχθεί από τη μητέρα τους, Amber Pasztor, από το σπίτι των παππούδων τους. Έναν χρόνο νωρίτερα, η Pasztor είχε χάσει την επιμέλεια (την είχε εξ ολοκλήρου ο πατέρας των παιδιών) εξαιτίας κατάχρησης ουσιών.

Λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση, οι σοροί των παιδιών βρέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο που πάρκαρε η Pasztor έξω από το αστυνομικό τμήμα. Αφού τράβηξε χειρόφρενο, κατευθύνθηκε προς την είσοδο και είπε τι είχε κάνει.

Amber Pasztor
Η Amber Pasztor. © Elkhart Police Department / AP Photo
Η Amber Pasztor

Για την ακρίβεια, είπε ότι «τα έπνιξα, για να τα στείλω σε ένα καλύτερο μέρος. Αλλιώς θα τα βασάνιζα και μετά θα τα σκότωνα». Καταδικάστηκε σε 130 χρόνια φυλάκισης (65 για κάθε παιδί). Η μητέρα της, Leanne, είπε: «Πιστεύω ότι σκότωσε τα παιδιά της έχοντας αποφασίσει πως, αφού δεν θα τα είχε εκείνη, δεν θα τα είχε κανείς».

Τον Απρίλιο του 2018, προστέθηκαν άλλα 65 χρόνια στην ποινή της: ομολόγησε πως είχε δολοφονήσει γείτονα της (τον πυροβόλησε), έκλεψε το αυτοκίνητο του και με αυτό απήγαγε τα παιδιά της, πριν τα πνίξει. Με την ομολογία της, είπε και ότι ήταν ψυχικά ασθενής. Τον γείτονα τον σκότωσε «γιατί ήταν μπλεγμένος με καρτέλ και ήθελα να του στείλω το μήνυμα να μη με ενοχλεί». Τα παιδιά του θύματος δήλωσαν ότι ήταν συνταξιούχος που δούλευε για 30 χρόνια στη General Motors και η Pasztor επανήλθε με το «λυπάμαι που τους στέρησα τον πατέρα τους, αλλά δεν θα έπρεπε να με κρίνουν, γιατί δεν ξέρουν τι υπήρχε στο μυαλό μου την ώρα του φονικού».

Diane Downs

Η Diane είχε κλεφτεί με τον Steve Downs, το 1973, για να γλιτώσει από τον πατέρα της που όπως έλεγε– την κακοποιούσε σεξουαλικά από όταν ήταν 12 χρόνων. Απέκτησαν το πρώτο τους παιδί το 1974, την Christie Ann. Το 1976 ήρθε στη ζωή τους η Cheryl Lynn και το 1979 ο Stephen Daniel. Το ζευγάρι χώρισε ένα χρόνο μετά, γιατί ο Steve πίστευε πως η σύζυγός του είχε κάνει τον γιο τους με άλλον άνδρα. Το 1982, η Diane γέννησε την Jennifer, πριν παραιτηθεί των γονικών δικαιωμάτων.

μητέρες παιδοκτόνοι
Η Diane Downs κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή τον Ιούλιο του 1987. Δέκα μέρες μετά, συνελήφθη και πάλι. © 1987 Suzanne Vlamis / AP Photo
Η Diane Downs κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή τον Ιούλιο του 1987. Δέκα μέρες μετά, συνελήφθη και πάλι.

Στις 9 Μαΐου του 1983, η Diane εμφανίστηκε στο νοσοκομείο μέσα στα αίματα και με τα τρία παιδιά της να αιμορραγούν επίσης. Η 7χρονη Cheryl Lynn ήταν νεκρή, ο 3χρονος Danny παράλυτος και η 8χρονη Christie είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο που της άφησε αναπηρία. Η Diane είχε τραύμα από σφαίρα στον αριστερό πήχη. Είπε στις αρχές ότι την είχαν ληστέψει ενώ ήταν σε αγροτικό δρόμο και ότι ο θύτης πυροβόλησε την ίδια και τα παιδιά της. Η ηρεμία που είχε ενώ αφηγείτο τη φρίκη κίνησε υποψίες. Αυτές εντάθηκαν την επομένη, όταν επισκέφτηκε μεν τα παιδιά της στο νοσοκομείο, αλλά πέρασε την περισσότερη ώρα μιλώντας στο τηλέφωνο. Έγινε γνωστό ότι μιλούσε με άντρα με τον οποίον είχε σχέση που τελείωσε – και ήταν παντρεμένος.

μητέρες παιδοκτόνοι
H Diane Downs στη φυλακή, 12 Μαρτίου 1989. © 1989 Peter Cannata / AP Photo
H Diane Downs στη φυλακή, 12 Μαρτίου 1989.

Σιγά σιγά διαπιστώθηκε πως αυτά που έλεγε δεν ταίριαζαν με όσα έβλεπαν οι γιατροί. Αρχικά, δεν υπήρχαν πιτσιλιές αίματος στο αυτοκίνητο. Ούτε υπολείμματα πυρίτιδας. Ο σύντροφός της, εντωμεταξύ, είπε στην αστυνομία πως η Downs τον καταδίωκε και είχε απειλήσει ότι θα σκοτώσει τη γυναίκα του για να γίνει δικός της. Είπε και ότι η Diane είχε αγοράσει όπλο.

Όταν τα στοιχεία μαζεύτηκαν, εννέα μήνες μετά το συμβάν η μητέρα συνελήφθη και εν τέλει αποδείχθηκε ότι έβαλε τα παιδιά στο αυτοκίνητο, έκανε μια διαδρομή, σταμάτησε στην άκρη του δρόμου, τα πυροβόλησε, τα έβαλε πάλι στο αυτοκίνητο και τα πήγε στο νοσοκομείο. Προσπάθησε να τα σκοτώσει για να απαλλαγεί από αυτά και να κυνηγήσει τον άντρα που ποθούσε – ο οποίος, σημειωτέον, είχε εγκαταλείψει την πόλη για να γλιτώσει από εκείνη. Ο πιο κρίσιμος μάρτυρας ήταν η Christie Ann, που είχε επιβιώσει και κατέθεσε μόλις ανέκτησε την ικανότητα της ομιλίας. Περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς η μητέρα της πυροβόλησε τα παιδιά ενώ είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, πριν πυροβολήσει τον βραχίονα της.

Οι ψυχίατροι διέγνωσαν ναρκισσιστικές, οριακές και αντικοινωνικές διαταραχές προσωπικότητας, χαρακτηρίζοντάς την ως «παρεκκλίνουσα κοινωνιοπαθή». Η Christie Ann και ο Danny πέρασαν το υπόλοιπο της ζωής τους με τον κύριο εισαγγελέα της υπόθεσης, Fred Hugi, και τη σύζυγο του.

Andrea Yates

Στις 20 Ιουνίου του 2001, η Andrea Yates από το Τέξας έπνιξε στην μπανιέρα τα πέντε της παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 7 χρόνων. Είχε διαπιστωθεί ότι υπέφερε από επιλόχειο κατάθλιψη, επιλόχειο ψύχωση και σχιζοφρένεια. Γι’ αυτό γλίτωσε τη θανατική ποινή.

Η 55χρονη σήμερα Yates καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με δυνατότητα αποφυλάκισης έπειτα από 40 χρόνια, απόφαση που ανετράπη το 2006, όταν της αποδόθηκε το ελαφρυντικό της παραφροσύνης. Έκτοτε, έχει κρατηθεί σε ψυχιατρικά νοσοκομεία. Η αλλαγή αυτή έγινε λόγος να αμφισβητηθεί το νομικό τεστ για την παραφροσύνη στις ΗΠΑ.

Η υπεράσπισή της ισχυρίστηκε ότι υπέφερε από σοβαρή επιλόχεια ψύχωση και είχε παραληρητικές ιδέες κατά τη διάρκεια των δολοφονιών. Ήταν βέβαιη ότι ο Σατανάς είχε καταλάβει την ψυχή της.

μητέρες
Η Andrea Yates στη δεύτερη δίκη της, 24 Ιουλίου 2006. © 2006 Brett Coomer / AP Photo
Η Andrea Yates στη δεύτερη δίκη της, 24 Ιουλίου 2006.

Ο τότε σύζυγός της, Rusty, υπέβαλε αίτηση διαζυγίου λίγα χρόνια μετά τις δολοφονίες. Το 2019 είπε ότι τη συγχωρεί, καθώς «κατά κάποιο τρόπο δεν την κατηγόρησα ποτέ, γιατί πάντα κατηγορούσα την ασθένειά της». Η εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια, επάγγελμα το οποίο άσκησε, έλεγε από μικρή ότι θα αποκτούσε όσα παιδιά της επέτρεπε η φύση. Μετά το τέταρτο, έγινε καταθλιπτική: έκανε διάφορες απόπειρες αυτοκτονίας, της χορηγήθηκαν αντικαταθλιπτικά, ενώ παρακαλούσε διαρκώς τον σύζυγό της να την αφήσει να πεθάνει. Έπαθε νευρικό κλονισμό τον Ιούνιο του 1999, καλοκαίρι που έκανε άλλες δύο απόπειρες αυτοκτονίας χωρίς επιτυχία. Τότε διαγνώστηκε με επιλόχειο ψύχωση. Οι γιατροί της εξήγησαν πως θα ήταν χρήσιμο να μην κάνει άλλα παιδιά, αφού αυτό θα ήταν εγγύηση για ψυχωτική κατάθλιψη. Το ζευγάρι έκανε άλλο ένα, τη Mary, το 2000.

Η Andrea φαινόταν να ανταποκρίνεται καλά, έως τις 12 Μαρτίου του 2001 και τον θάνατο του πατέρα της. Σταμάτησε να παίρνει την αγωγή της, δεν μιλούσε σε κανέναν και διάβαζε όλη μέρα τη Βίβλο. Η κατάσταση έφτασε σε σημείο που κρίθηκε ως αναγκαία η νοσηλεία της. Πήρε εξιτήριο, αλλά παρέμενε κατατονική. Στις 3 Μαΐου γέμισε την μπανιέρα του σπιτιού, μέρα μεσημέρι, «ωστόσο άλλαξα γνώμη τελευταία στιγμή και δεν έκανα αυτό που είχα αποφασίσει». Την επομένη επέστρεψε στο νοσοκομείο, με τον ψυχίατρό της να είναι βέβαιος ότι θα έκανε νέα απόπειρα αυτοκτονίας – και γι’ αυτό γέμισε την μπανιέρα. Είχε άδικο. Στις 20 Ιουνίου, όταν έφυγε ο σύζυγος της για τη δουλειά και πριν την επισκεφτεί η μητέρα της, μια ώρα αργότερα, έπνιξε και τα πέντε της παιδιά. Τα τρία τα πήγε στο κρεβάτι της. Τη Mary την άφησε στην μπανιέρα και όταν μπήκε ο Noah στο μπάνιο να ρωτήσει τι είχε πάθει η αδελφή του, είχε έρθει η σειρά του. Μετά τον έβαλε και εκείνον στο κρεβάτι της. Στην αγκαλιά του είχε τη Mary.

Christy Sheats

Η Christy είχε γνωρίσει και αγαπήσει τον Jason από όταν ήταν έφηβη. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν δυο κόρες. Η οικογένεια ζούσε στο Houston. Τον Ιούνιο του 2016 κάλεσε όλη την οικογένειά της στο σαλόνι, για μίτινγκ. Κρατούσε ένα όπλο. Σημάδεψε τον Jason και του είπε: «Εσύ με ανάγκασες να το κάνω αυτό». Δεν τον πυροβόλησε. Αντ’ αυτού, κυνήγησε την 17χρονη Madison και την 22χρονη Taylor, που είχαν τρέξει να σωθούν, και τις σκότωσε. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Jason της είχε ανακοινώσει πως θα καταθέσει αίτηση διαζυγίου. Δεν τον σκότωσε γιατί ήθελε να υποφέρει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Στην έρευνα έγινε γνωστό πως η Christy είχε θέματα ψυχικής υγείας. Είχε κάνει τρεις απόπειρες αυτοκτονίας και είχε νοσηλευτεί σε διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα, την τετραετία που είχε προηγηθεί. Όλα άλλαξαν προς το χειρότερο, μετά τον θάνατο του παππού της, το 2012. Λίγους μήνες πριν είχε χάσει τη μητέρα της.

Megan Huntsman

Το 2014, η Megan Huntsman ομολόγησε πως σκότωσε έξι από τα νεογέννητα μωρά της, λίγες ώρες ή ημέρες αφότου τα είχε φέρει στον κόσμο, μεταξύ του 1996 και του 2006. Είτε τα έπνιγε με τα χέρια της, είτε έβρισκε άλλους τρόπους να προκληθεί ασφυξία. Γιατί; Όπως είπε στην αστυνομία, ήταν εθισμένη στην μεθαμφεταμίνη.

παιδοκτόνοι
Η Megan Huntsman στο δικαστήριο, 20 Οκτωβρίου 2014. © 2014 Rick Bowmer / AP Photo
Η Megan Huntsman στο δικαστήριο, 20 Οκτωβρίου 2014.

Οι αρχές ενημερώθηκαν από τον σύζυγο της, Darren, αφότου βρήκε ένα βρέφος τυλιγμένο σε πλαστική σακούλα στο γκαράζ του σπιτιού, στο Salt Lake City.

Η Megan είχε εγκαταλείψει αυτό το σπίτι και ο Darren μόλις είχε αποφυλακιστεί – εξέτιε οκταετή φυλάκιση για εγκλήματα που σχετίζονταν με ναρκωτικά. Σε έρευνα που έγινε, βρέθηκαν και άλλες σοροί σε πλαστικές σακούλες, σε μια κούτα.

Carola Arnau

H 40χρονη μητέρα από την Pennsylvania πυροβόλησε πολλές φορές τη 10χρονη κόρη της και τον 4χρονο γιο της, πριν σημαδέψει και εκτελέσει τον σκύλο της οικογένειας. Μετά, έβαλε φωτιά σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ξάπλωσε στο κρεβάτι και πυροβόλησε τον εαυτό της. Ο σύζυγος της, Miguel, ήταν στη δουλειά.

Το ζευγάρι είχε πάρει διαζύγιο, με πολλές εντάσεις, και σε εκείνη τη χρονική στιγμή τσακώνονταν για την επιμέλεια των παιδιών, η οποία τελικά θα κρινόταν στα δικαστήρια. Ο πατέρας των παιδιών ζούσε στο γκαράζ πίσω από το σπίτι τους. Είχε να δει μήνες τα παιδιά του, εξαιτίας εντολής προστασίας από κακοποίηση που είχε ζητήσει η πρώην σύζυγος του. Οι ισχυρισμοί είχαν ερευνηθεί και κρίθηκαν αβάσιμοι. Η αστυνομία διαπίστωσε πως η Carola σκότωσε τα παιδιά ενώ αυτά κοιμούνταν και έκανε ό,τι έκανε «για να χάσει όσα αγαπούσε πραγματικά ο Miguel».

Jessica Edens

Έγινε αυτόχειρας «παίρνοντας» μαζί της τα παιδιά της, τον 9χρονο Hayden King και την 5χρονη Harper Edens, αλλά και τη νέα σύντροφο του συζύγου της, με τον οποίο ήταν σε διαδικασία διαζυγίου. Άνθρωποι που την ήξεραν κατέθεσαν στις αρχές ότι έλεγε καιρό πως θα κάνει κάτι που «θα έχει αιώνιες συνέπειες στον Ben». Γραπτά μηνύματα έκαναν ξεκάθαρη την πρόθεσή της να κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της. Όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό, έριξε το φταίξιμο στον σύζυγό της, τον οποίον ενοχλούσε διαρκώς με γραπτά μηνύματα. Σε αυτά τον ενημέρωνε για όσα ήθελε να κάνει. Του ορκιζόταν πως θα μετάνιωνε για τη νέα του σχέση.

Δυο ημέρες πριν το φονικό, το ζευγάρι είχε δικαστήριο για την επιμέλεια των παιδιών. Παραμονή, η Jessica έγραψε στον Ben πως «αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που μπορώ να κάνω. Αλλά με έχεις καταστρέψει και συνεχίζεις να με καταστρέφεις. Δεν θα σου δώσω τη δυνατότητα να πληγώσεις άλλο τα παιδιά μας κι εμένα. Έπειτα από σήμερα, τίποτα δεν θα έχει σημασία. Δεν θα πονάω άλλο».

Λίγες ώρες μετά, η Jessica πυροβόλησε την αντίζηλή της, Rahme, ενώ εκείνη έβγαινε από το αυτοκίνητό της έξω από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον Ben. Επέστρεψε στο δικό της αυτοκίνητο, όπου βρίσκονταν τα παιδιά, κλείδωσε τις ασφάλειες και τα πυροβόλησε, πριν αυτοκτονήσει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.