iStock

10 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Τα βιβλία δεν ανήκουν μόνο στα ράφια της βιβλιοθήκης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ενταχθούν δημιουργικά στη διακόσμηση του σπιτιού.

Τα βιβλία μας είναι οι κόσμοι μας. Είναι οι πύλες που ανοίγονται μπροστά μας και μας επιτρέπουν να τις διαβούμε και να βγούμε σε μέρη που έχουμε ανάγκη. Είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας, όπως θα ’λεγε ο Κάφκα.

Σύμφωνα με τον Keith Oatley, καθηγητή γνωστικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, «το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους είναι ότι οι ζωές μας είναι κοινωνικές. Η λογοτεχνία μπορεί να ενισχύσει και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την κοινωνική μας εμπειρία. Ένα λογοτεχνικό βιβλίο είναι ένα κομμάτι συνείδησης που μεταδίδεται από μυαλό σε μυαλό. Όταν διαβάζουμε, ενστερνιζόμαστε ένα κομμάτι συνείδησης και το κάνουμε δικό μας».

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάσεξ διαπίστωσε ότι ακόμα και 6 λεπτά ανάγνωσης κάθε μέρα αρκούν για να μας βοηθήσουν να αποβάλουμε τα 2/3 του καθημερινού στρες. Οι ειδικοί εξηγούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή, καθώς όταν διαβάζουμε το μυαλό μας συγκεντρώνεται στην ανάγνωση και αυτό μας βοηθά να ξεχάσουμε όσα μας έχουν στρεσάρει.

Ο καθηγητής Philip Davis, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Ανάγνωση, τη Λογοτεχνία και την Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, αναφέρει: «Οι έρευνες που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν ότι η παρατεταμένη εμπειρία ανάγνωσης ποιημάτων μπορεί να αυξήσει την ψυχική ευελιξία μέσω της διαδικασίας επανεξέτασης του νοήματος και της αποδοχής ενός νέου νοήματος».

Όπως καταλαβαίνεις, τα βιβλία είναι πολύτιμοι θησαυροί. Όταν δεν τα διαβάζουμε, η πιο συνηθισμένη θέση είναι να βρίσκονται σε μια βιβλιοθήκη, αλλά υπάρχουν και διάφοροι άλλοι τρόποι να τα εντάξετε αρμονικά στη διακόσμηση του σπιτιού σας.

1. Η κλασική βιβλιοθήκη

Είναι κρίμα τα βιβλία σας να είναι καταχωνιασμένα σε ντουλάπια, συρτάρια και κούτες στο πατάρι ή το υπόγειο. Ξεκινάτε με ένα καλό ξεσκαρτάρισμα. Όσα βιβλία δεν θέλετε, μπορείτε να τα δωρίσετε στη δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης σας ή της γειτονιάς σας, να αναζητήσετε οργανώσεις που τα διανέμουν σε ιδρύματα όπως οι φυλακές, ή να τα προσφέρετε στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων. Όσα κρατήσετε τα τοποθετείτε στα ράφια της βιβλιοθήκης. Μια καλή ιδέα είναι να ακολουθήσετε τον κανόνα των βιβλιοπωλείων και να τα βάλετε με αλφαβητική σειρά. Θα τα βρίσκετε και πολύ πιο εύκολα.

βιβλιοθήκη
Unsplash Jonathan Borba

2. Στο πάτωμα

Δεν υπάρχει χώρος για βιβλιοθήκη; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να βάλετε τα βιβλία σας το ένα πάνω στο άλλο, κάνοντας μια στήλη στο πάτωμα, ώστε να διακοσμήσετε και μια γωνιά του σπιτιού σας. Ένας πίνακας κι ένα αγαπημένο αντικείμενο μπορούν να δώσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

βιβλία
Unsplash Pavel Nekoranec

3. Στο περβάζι του παραθύρου

Εκμεταλλευτείτε τις εσοχές που ήδη υπάρχουν στο σπίτι σας για να φτιάξετε έναν αυτοσχέδιο πύργο από βιβλία. Φυτά και αρωματικά κεριά, μια πολυθρόνα στο πλάι, κι έχετε φτιάξει ένα cozy σκηνικό χαλάρωσης.

Unsplash Florencia Viadana

4. Στο κομοδίνο, αλλά αλλιώς

Στο κομοδίνο σας υπάρχει πάντα ένα βιβλίο. Διαβάζετε πριν κοιμηθείτε, για να χαλαρώσετε, και το ακουμπάτε πάλι δίπλα σας. Πώς θα γίνει να μην χάνεται η σελίδα όταν σας παίρνει ο ύπνος δεν το ξέρω, αν υπάρχει κόλπο παρακαλώ στείλτε μήνυμα. Στο θέμα μας και πάλι. Αφήστε στο κομοδίνο σας όχι ένα, αλλά τρία ή τέσσερα βιβλία, ίσως εκείνα που έχετε σκοπό να διαβάσετε το επόμενο χρονικό διάστημα. Ίσως κι ένα κεραμικό βάζο, που μπορεί να έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας.

βιβλία κομοδίνο
iStock

5. Έπιπλο με ράφια πολλών χρήσεων

Ένα έπιπλο που έχετε στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό σας μπορεί να φιλοξενήσει μαζί με τα διακοσμητικά και μέρος των βιβλίων σας. Θα δώσουν χρώμα στον χώρο.

Unsplash Josh Hemsley

6. Ράφια με βιβλία και φυτά

Δεν είναι απαραίτητο τα ράφια σας να είναι γεμάτα βιβλία. Κορνίζες με φωτογραφίες αγαπημένων, διακοσμητικά αντικείμενα και γλάστρες με φυτά. Μια καλή ιδέα είναι τα αερόφυτα και είναι ιδανικά για εσωτερικούς χώρους. Πρέπει οπωσδήποτε να τα γνωρίσετε. Έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες για το πώς να τα επιλέξετε και να τα φροντίσετε για να πρασινίσετε τους χώρους σας.

βιβλία
iStock

7. Σε βοηθητικό επιπλάκι

Τι πιο απλό από το να πάρετε ένα καρεκλάκι ή ένα κοντό τραπεζάκι, να βάλετε επάνω τα βιβλία σας και να το τοποθετήσετε σε μια άδεια γωνιά του σπιτιού; Σκεφτείτε ελεύθερα και μην περιοριστείτε στο σαλόνι και το υπνοδωμάτιο. Δίνουν χρώμα και στον λευκό τοίχο-φόντο.

διακόσμηση
Unsplash David Libeert

8. Τρόλεϊ για το παιδικό δωμάτιο

Ένα τρόλεϊ γεμάτο παραμύθια για το παιδικό δωμάτιο. Τα έχετε όλα συγκεντρωμένα και οργανωμένα και κανένα δεν «τρέχει» στο πάτωμα. Εύκολο στη χρήση και ιδιαίτερα καλαίσθητο. Μια δοκιμή θα σας πείσει και μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για να τακτοποιήσετε μαζί μερικά παιχνίδια.

παιδικά βιβλία
iStock

9. Βιβλία κρεμαστά

Το να κρεμάσετε κάποια από τα βιβλία σας είναι μια πρωτότυπη ιδέα που θα δώσει στιλ στον χώρο σας. Στην περίπτωση που ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι, θα πρέπει να προσέξετε τα βιβλία που θα επιλέξετε. Περιοριστείτε σε νουβέλες κι όχι σε μυθιστορήματα, λόγω βάρους. Ο Οδυσσέας του Joyce ας μείνει στο ράφι.

Unsplash Toa Heftiba

10. Coffee table books

Τα coffee table books ταιριάζουν σε κάθε σπίτι και είναι πιο εύκολη λύση για να ανανεώσετε τον χώρο σας. Είναι άλλωστε διακοσμητικά στοιχεία από μόνα τους.

coffee table books
Unsplash Hayrullah Gozcu

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.