Βοτανικός κήπος Διομήδους. Γιώργος Δαγαλάκης EUROKINISSI

4 ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΕΣ ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΗ  

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ανακαλύψεις μικρούς πράσινους θησαυρούς στην Αθήνα και πέριξ αυτής, αλλά και να ασκηθείς μέσα σ’ ένα όμορφο περιβάλλον. Σου προτείνουμε 4 υπέροχες αθηναϊκές πεζοπορίες.

Είμαι από τους ανθρώπους που λατρεύουν το περπάτημα. Όταν περπατάω όλα γίνονται καλύτερα. Οι αρνητικές σκέψεις ελαττώνονται, τα επίπεδα ενδομορφινών αυξάνονται κατακόρυφα και γενικότερα η ζωή μοιάζει πιο όμορφη. Αν μάλιστα το περπάτημα συνδυαστεί με μια ελκυστική πεζοπορική διαδρομή, τότε τα κέρδη πολλαπλασιάζονται. Γιατί οι μεγάλες βόλτες στην πρωτεύουσα προσφέρουν και μεγάλες αστικές ανακαλύψεις. Σ’ αυτές μπορείς να βρεις τοπία, κτίρια, κήπους και ρυάκια των οποίων αγνοούσες την ύπαρξη.

Ας χαράξουμε, λοιπόν, 4 πεζοπορικές διαδρομές που προσφέρονται τόσο για άσκηση, όσο και για αθηναϊκή περιπλάνηση. 4 διαφορετικές ευκαιρίες για να φύγουμε μακριά από το τσιμέντο και να ανακαλύψουμε τις κρυφές χάρες της πόλης που ζούμε.

4 αναζωογονητικές αθηναϊκές πεζοπορίες

Πεζοπορία #1: Πεδίον του Άρεως – Πλατεία Πρωτομαγιάς – Αττικόν Άλσος – Οικισμός Παπανδρέου

Ξεκινάμε τη διαδρομή από το κέντρο της πόλης. Το Πεδίον του Άρεως είναι ένα ταλαιπωρημένο πάρκο. Αρκετές είναι οι αναπλάσεις που έχουν γίνει, ειδικά μετά την υποβάθμιση της περιοχής τη δεκαετία του ’90, αλλά η πράσινη όαση του κέντρου εξακολουθεί να χρειάζεται ακόμη περισσότερο φροντίδα για να δείξει τις ομορφιές της. Όπως και να έχει το Πεδίον του Άρεως είναι ιδανικό ξεκίνημα για μια διαδρομή που αρχίζει ουσιαστικά από τη συμβολή Πατησίων και Αλεξάνδρας και ολοκληρώνεται στο Αττικό Άλσος, με απόσταση που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα.

πεζοπορίες
Πεδίον του Άρεως. Κώστας Τζούμας EUROKINISSI
Πεδίον του Άρεως.

Αν πιάσετε τα δρομάκια που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως και τα περπατήσετε προς το βορρά, θα βρεθείτε στην πλατεία Πρωτομαγιάς, ένα ακόμη αδικημένο μέρος από τις δημοτικές αρχές. Μετά αναγκαστικά θα βγείτε στον περιφερειακό για να φτάσετε στις παρυφές του Αττικού Άλσους και κάπου εκεί ξεκινά η διασκέδαση… Γιατί είτε με ανηφορικά μονοπάτια, είτε με δρόμους θα βρεθείτε στα υψηλότερα επίπεδά του και θα απολαύσετε τη θέα και το ελαφρύ αεράκι, είτε κινηθείτε προς το «Ζέπελιν», είτε προς το θερινό σινεμά, είτε προς την άλλη μεριά του λόφου. Εκεί, βρίσκεται και ο οικισμός Γεωργίου Παπανδρέου, ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Αθήνας. Ο οικισμός που αριθμεί περίπου 700 κατοίκους, μοιάζει με χωριό, αφού αποτελείται από 140 μονοκατοικίες, με ασβεστωμένες αυλές, κατσικάκια και κοτούλες.

Πεζοπορία #2: Κήπος Προεδρικού Μεγάρου – Εθνικός Κήπος – Λόφος Αρδηττού

Καταρχάς ας ξεκινήσουμε με μια απλή ερώτηση. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να επισκεφτείτε τον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου; Αν το ξέρατε και δεν τον έχετε επισκεφτεί ακόμη, τότε είναι μεγάλη παράλειψή σας. Ο περιποιημένος κήπος έχει σχεδιαστεί από το γραφείο του Τσίλερ και είναι ένα μικρό πράσινο κόσμημα. Μόνο που πρέπει να σημειώσετε ότι είναι ανοιχτός για το κοινό μόνο κάθε Κυριακή, από τις 10:00 έως τις 16:00, η είσοδος γίνεται από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’ 2, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Πάντως αξίζει τον κόπο να τον επισκεφτείτε έστω και για λίγες ώρες.

Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου. Γιώργος Κονταρίνης EUROKINISSI
Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου.

Δίπλα ακριβώς από τον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου βρίσκεται ο Εθνικός Κήπος. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον πιο γνωστό κήπο της χώρας. Απλώς, κάθε φορά που κάποια ή κάποιος κάνει βόλτα στα δαιδαλώδη δρομάκια του κήπου πάντοτε ανακαλύπτει μικρές λεπτομέρειες που δεν είχε προσέξει ποτέ.

Εθνικός Κήπος. Mιχάλης Καραγιάννης EUROKINISSI
Εθνικός Κήπος.

Αν βγείτε από την πλευρά του Προεδρικού Μεγάρου και κατηφορίσετε προς το Καλλιμάρμαρο, ανεβείτε τα σκαλιά στο πλάι του σταδίου, περπατήσετε την Άγρας, δείτε το σπίτι του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη και στρίψετε στο τέλος του δρόμου θα βρεθείτε μπροστά σε μια… γκαραζόπορτα. Μη διστάσετε να μπείτε και μετά να ακολουθήσετε το μονοπατάκι που σε οδηγεί στην πίσω πλευρά του Καλλιμαρμάρου. Ο λόφος Αρδηττού απλώνεται στη δεξιά πλευρά του σταδίου και προσφέρεται για ένα ιδανικό σβήσιμο μιας καταπράσινης περιπατητικής διαδρομής.

Πεζοπορία #3: Διομήδειος Κήπος – Όρος Αιγάλεω-κυκλική διαδρομή από τη Μονή Δαφνίου

Ο Διομήδειος Κήπος έχει γίνει εδώ και χρόνια ένα από τα χιτ του Σαββατοκύριακου για τους περισσότερους Αθηναίους. Χιλιάδες περνούν κάθε εβδομάδα τις πόρτες του μεγαλύτερου Βοτανικού Κήπου της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος αποτελεί κληροδότημα του Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους. Όμως πρέπει να προσέξετε να μην φτάσετε μέχρι το Δαφνί Χαϊδαρίου και μείνετε απέξω… Για να μπείτε θα πρέπει να έχετε κλείσει το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο και να είστε τυπικοί στην ώρα άφιξης.

βοτανικός κήπος
Βοτανικός κήπος Διομήδους. Γιώργος Δαγαλάκης EUROKINISSI
Βοτανικός κήπος.

Αφού περιπλανηθείτε στις ομορφιές του Διομήδειου μπορείτε να βγείτε και πάλι εκτός και να κινηθείτε δυτικά προς το εστιατόριο «Γιορτή». Αφού περάσετε την είσοδο του εστιατορίου θα βρεθείτε στη Μονή Δαφνιού. Αφού θαυμάσετε την εκκλησία και τα μοναδικά ψηφιδωτά του, θα πρέπει να βρείτε το μονοπάτι που βρίσκεται στα αριστερά της Μονής. Αυτό είναι το μυστικό πέρασμα θα σας φέρει στο «πράσινο βασίλειο» του όρους Αιγάλεω. Με μια κυκλική διαδρομή που έχει ανηφοριές, πεύκα και ρυάκια, μπορείτε να βρεθείτε και πάλι στην αριστερή πλευρά του Διομήδειου Κήπου, επιστέφοντας κοντά στο σημείο που ξεκινήσατε τη βόλτα σας.

Πεζοπορία #4: Λίμνη Μαραθώνα

Δεν είναι εύκολο να φτάσεις στη Λίμνη Μαραθώνα χωρίς να σταματήσεις στις ταβέρνες που βρίσκονται κοντά της. Δεν συνιστώ να οδηγήσετε με κλειστά τα μάτια γιατί είναι επικίνδυνο, αλλά προσπαθήστε να περάσετε αλώβητοι τη γαστριμαργική δοκιμασία του Καλεντζίου. Ή απλώς φύγετε από το σπίτι σας νωρίς το πρωί που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα μαγαζιά.

Μόλις φτάσετε στη Λίμνη Μαραθώνα παρκάρετε το αμάξι σας στα πάρκινγκ που υπάρχουν πριν και μετά από αυτό. Μετά κατευθυνθείτε προς τα φανάρια που βρίσκονται από τη μεριά του Αγίου Στέφανου και πάρτε το κατηφορικό δρόμο που σε οδηγεί στην πίσω πλευρά της γιγαντιαίας κατασκευής.

Όχθες της Λίμνης Μαραθώνα. Μιχάλης Καραγιάννης EUROKINISSI
Όχθες της Λίμνης Μαραθώνα.

Μόλις κατέβετε κάτω θα βρεθείτε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: Ένας μικρός, απροσδόκητος παράδεισος θα αποκαλυφθεί με ρυάκια, δέντρα και… εκατοντάδες πρόβατα ! Ακολουθείστε το ρυάκι για να βρεθείτε όσο γίνεται πιο βαθιά μέσα στο πανέμορφο πέρασμα. Αφού κάνετε την αντίθετη διαδρομή για να βρεθείτε πίσω, ανεβείτε την μεγάλη ανηφόρα και φτάσετε στο αυτοκίνητό σας, τότε και μόνο τότε, δικαιούστε να καθίσετε στις παραπλήσιες ταβέρνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.