Χριστίνα Αβδίκου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Η άνοιξη είναι εξαιρετική εποχή για νέα ξεκινήματα, νέους στόχους, καθώς θα έχεις τον καλό καιρό και την αναγέννηση της φύσης για σύμμαχο και κινητήρια δύναμη.

Η άνοιξη θεωρείται εξαιρετική εποχή για αποτοξίνωση, αλλά και για ανανέωση. Οι μέρες μεγαλώνουν, ο καιρός γίνεται πιο ζεστός και η φύση δείχνει με μεγαλοπρέπεια πόσο όμορφη είναι κάθε νέα αρχή. Εσύ, με τη σειρά σου, έχεις καλύτερη διάθεση και περισσότερη ενέργεια για να καθαρίσεις το μυαλό σου από όσα δεν χρειάζεσαι, να υλοποιήσεις όλες εκείνες τις ιδέες που τους προηγούμενους μήνες στριφογύριζαν στο κεφάλι σου, να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια, να κάνεις μια (μικρή ή μεγάλη) αλλαγή. Με άλλα λόγια, η περίοδος αυτή είναι ιδανική για... επανεκκίνηση, για reset.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Organizational Behavior and Human Decision Processes έδειξε ότι η τάση των ανθρώπων να αναλαμβάνουν δράση, προκειμένου να κατακτήσουν έναν στόχο είναι ιδιαίτερα έντονη την άνοιξη. Μάλιστα, η τάση αυτή περιγράφεται με τον όρο «φαινόμενο της νέας αρχής».

Η άνοιξη, λοιπόν, μπορεί να μην σου φαίνεται η προφανής εποχή για τον καθορισμό και την κατάκτηση νέων στόχων, όπως ας πούμε η Πρωτοχρονιά με τα New Years' Resolutions, ωστόσο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές θρησκείες την επιλέγουν για να σηματοδοτήσουν την αναγέννηση και την ανανέωση, λέει η Katy Milkman, καθηγήτρια στο Wharton School του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, που συμμετείχε στην παραπάνω έρευνα.

Από τη θεωρία στην πράξη

Ας προχωρήσουμε, όμως, στο πρακτικό μέρος: Τι κάνεις προκειμένου να γίνουν πραγματικότητα τα σχέδιά σου, όπως το να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια ή το να κάνεις detox στο μυαλό σου; Κατ' αρχάς, έχε υπόψη σου ότι τα κίνητρά σου δυναμώνουν και εξασθενούν, γι' αυτό είναι σημαντικό να συνδέεις τον νέο σου στόχο με μια πράξη που θα σε ωθεί να προχωράς. Χρειάζεσαι κάτι να σε... τσιγκλάει.

Αν υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι θες να ξεκινήσεις το τρέξιμο, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή σε έναν αγώνα, να πληρώσεις το κόστος συμμετοχής και να καλέσεις μερικούς ακόμα φίλους να συμμετάσχουν. Αν θες να καθαρίσεις το μυαλό σου, μπορείς να αφήσεις ένα σημειωματάριο στο κομοδίνο σου και να καταγράφεις εκεί τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου πριν κοιμηθείς ή να λύσεις ένα απλό πρόβλημα, όπως το να «καθαρίσεις» το μέιλ σου. Όλες αυτές οι επιπλέον κινήσεις αποτελούν κίνητρα που θα σε κρατήσουν εντός πορείας.

Η άνοιξη είναι η εποχή για νέες αρχές
Χριστίνα Αβδίκου

Βήματα προς την κατάκτηση των στόχων σου

Αν, τώρα, χρειάζεσαι λίγη βοήθεια, προκειμένου να ορίσεις τους στόχους σου και να σχεδιάσεις τα βήματα που θα σε οδηγήσουν στην κατάκτησή τους, οι ερωτήσεις που ακολουθούν θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση:

 • Τι ακριβώς θες να πετύχεις;
 • Πώς θα καταλάβεις ότι κινείσαι προς τη σωστή κατεύθυνση; Μπορείς με κάποιον τρόπο να μετρήσεις την αποτελεσματικότητα κάθε δράσης που αναλαμβάνεις;
 • Πόσο εφικτός είναι ο στόχος σου; Τι εργαλεία έχεις στη διάθεσή σου; Είναι μέσα στις δυνατότητές σου;
 • Συμφωνεί ο στόχος με τις αξίες και τον τρόπο ζωής σου;
 • Πότε θα ξεκινήσεις; Ποια προθεσμία έχεις θέσει στον εαυτό σου;
 • Τι εμπόδια μπορεί να συναντήσεις; Πώς μπορείς να προετοιμαστείς για να τα αντιμετωπίσεις;

Για να αυξήσεις τις πιθανότητες κατάκτησης των στόχων σου και να μπορέσεις να διατηρήσεις για όσο καιρό επιθυμείς την όποια αλλαγή, μπορείς να γράψεις σε ένα χαρτί (ή στο κινητό) τους στόχους που θες να πετύχεις. Παρακολουθώντας την εξέλιξή σου έχεις μια οπτική ένδειξη που σε παρακινεί και σου προσφέρει ικανοποίηση. Πολύ σημαντικό είναι το να διαθέτεις υποστηρικτικό σύστημα, γι’ αυτό ενημέρωσε τους γύρω σου για τα σχέδιά σου, καθώς και για τους τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν. Άφησε κατά μέρος την λογική του «όλα ή τίποτα», καθώς είναι υπερβολική και μη ρεαλιστική. Γιόρτασε τις μικρές σου νίκες, είναι ένα καλό κίνητρο για να συνεχίσεις.

ΑΦΗΣΕ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ.

Προσωπική αξιολόγηση

Η άνοιξη είναι μια καλή στιγμή για να κάνεις και την προσωπική σου αξιολόγηση, τονίζει ο Jack Groppel, καθηγητής Επιστήμης της Άσκησης και του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Judson. Ο ίδιος προτείνει με τη σειρά του ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να έρθεις σε επαφή με τους στόχους και τις προτεραιότητές σου. Ποιες είναι αυτές;

 • Πώς θες να σε θυμούνται;
 • Πώς θες να σε περιγράφουν οι άνθρωποι;
 • Τι άνθρωπος θέλεις να είσαι;
 • Ποιος ή τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσένα;
 • Ποιες είναι οι βαθύτερες αξίες σου;
 • Πώς ορίζεις την επιτυχία στη ζωή σου;
 • Τι αξίζει στη ζωή σου;

Γράψε τις απαντήσεις σου σε ένα χαρτί και σκέψου πόσο κοντά έχεις φτάσει στην επίτευξη του στόχου σου. Μην ξεχνάς, ωστόσο, ότι στόχοι και αξίες μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τις περιστάσεις, γι’ αυτό είναι βοηθητικό κατά καιρούς να επαναλαμβάνεις αυτό το ερωτηματολόγιο.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.