iStock

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΑΣ; ΝΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ!

Η ευτυχία συνδέεται με την επιτυχία. Η επιτυχία συνδέεται με τους στόχους μας και με την κατάκτησή τους. Είναι όλα αυτά εφικτά ή μήπως ματαιοπονούμε; 

Εποχή απολογισμών για πολλούς το καλοκαίρι. Χρόνος για να σκεφτείς όσα καινούργια θες να πετύχεις. Ή όσα παλιά θες να ολοκληρώσεις. Μεταίχμιο για τους νέους που πέρασαν –ή όχι– σε κάποια σχολή. Άλλοι βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται. Άλλοι γεμίζουν το σακί των προσδοκιών τους με μεγαλεπήβολα όνειρα, στο κατώφλι της σχολής που πέτυχαν. Άλλοι απλώς συμβιβάζονται. Κι άλλοι θα το κάνουν στην πορεία. 

Πόση σημασία έχουν τελικά οι στόχοι και η κατάκτησή τους; Οι επιτυχίες μας, μικρές ή μεγάλες; Θα τολμούσα να πω ελάχιστη, επί της ουσίας. Όμως, τα συναισθήματα που μας προκαλούν είναι σημαντικά. Όταν σε αυτούς τους στόχους έχουμε επενδύσει την ευτυχία μας, τότε αποκτούν τεράστια δύναμη. 

Η ευτυχία χτίζεται (και) με στόχους

Γίνεται ζωή χωρίς στόχους; Οι περισσότεροι life coaches θα έλεγαν πως όχι. Είναι όμως και οι έρευνες που συμφωνούν. Σε ένα πείραμα που έγινε το 2008 στη Μεγάλη Βρετανία, παρατηρήθηκε πως οι στόχοι βελτιώνουν βραχυπρόθεσμα τη διάθεση και τη συνολική ευεξία μας. Χάρη στο αίσθημα κατεύθυνσης που μας δίνουν, αποκτούμε περισσότερη αισιοδοξία. Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε διαφόρων ειδών στόχους. 

Στόχοι και ευτυχία
iStock

Αν βέβαια κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τα στοιχεία και άλλων ερευνών, θα δούμε πως δεν συνδέονται όλοι οι στόχοι με τα ίδια ποσοστά ευτυχίας. Μια γερμανική μελέτη έδειξε πως οι στόχοι που σχετίζονται με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινωνική ζωή και την πολιτική έκφραση, αυξάνουν τα ποσοστά της ικανοποίησής μας από τη ζωή. Αντίθετα, στόχοι που έχουν να κάνουν με την καριέρα και τα υλικά αγαθά μπορούν να αποβούν καταστροφικοί για την ψυχολογία μας. 

Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξαν και Αμερικανοί ψυχολόγοι: οι «εσωτερικοί» στόχοι (οικογένεια, κοινωνική ζωή, αυτοβελτίωση) αυξάνουν την ευεξία μας, όταν κατακτώνται. Αντίθετα, οι λεγόμενοι «εξωτερικοί» στόχοι (καριέρα, υλικά αγαθά, εξωτερική εμφάνιση, φήμη) συνδέονται τις περισσότερες φορές με κακή διάθεση. Σπανίως φτάνουμε σε αυτούς όπως το είχαμε σχεδιάσει. 

Πώς θα πετύχετε τους στόχους σας; Οδηγίες για την επιτυχία

«Χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τους στόχους μας», αναφέρει ο Arthur C. Brooks, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Harvard Business School, σε ένα από τα podcasts του σχετικά με την τέχνη της ευτυχίας. «Στόχους που να μας δίνουν κίνητρο, επιτρέποντάς μας ταυτόχρονα να χαρούμε τις καθημερινές στιγμές μας».  

Ο ίδιος εντοπίζει πως η χάραξη μακροπρόθεσμων και μεγαλεπήβολων στόχων ενέχει τον κίνδυνο της αποτυχίας σε μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό οδηγεί σε απογοήτευση, απαισιοδοξία και σπανιότερα κατάθλιψη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε όσα θέλουμε και να νιώσουμε αυτοπεποίθηση και πλήρωση; 

Θέστε (πολύ) βραχυπρόθεσμους στόχους

Η επιστημονική βιβλιογραφία είναι σαφής: Οι στόχοι μπορούν να φέρουν ευτυχία όταν είναι βραχυπρόθεσμοι, εφικτοί και οδηγούν προς την τελική επιτυχία. Με άλλα λόγια, όταν η επίτευξή τους δείχνει ότι σημειώνουμε πρόοδο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Θα πρέπει να ορίσετε έναν τελικό στόχο και στη συνέχεια να τον χωρίσετε σε διαχειρίσιμα βήματα: ένα έτος, έναν μήνα, μια εβδομάδα, μια μέρα. Οι μονοήμεροι στόχοι είναι πολύ σημαντικοί. Κάθε μέρα που ολοκληρώνετε τη δουλειά σας, σταματήστε και επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Εστιάστε στο ταξίδι

Το να είστε υπερβολικά προσκολλημένοι σε οτιδήποτε στη ζωή προκαλεί πόνο. Μην αντιμετωπίζετε τα μακροπρόθεσμα όνειρα ως τον μόνο τρόπο για να πετύχετε. Αντιμετωπίστε τους ως σημεία πλοήγησης που καθορίζουν μια κατεύθυνση για το διά βίου ταξίδι σας.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν προκύπτουν καταιγίδες και παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες, μπορείτε να ορίσετε έναν νέο στόχο, αφήνοντας πίσω τον παλιό. Αυτό σας επιτρέπει να αποκλίνετε από τους στόχους, ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής σας. Όταν οι αρχικοί στόχοι δεν είναι πλέον κατάλληλοι, δεν θα απογοητεύεστε. 

Στόχοι και ευτυχία
iStock

Θέστε «εσωτερικούς» στόχους

Οι εξωτερικοί στόχοι –χρήμα, δύναμη, κύρος– είναι δυσκολότερο να επιτευχθούν. Αντίθετα, οι εσωτερικοί, που σχετίζονται με την αγάπη και την προσωπική ανάπτυξη, είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν στην επιτυχία. Μια σωστή λίστα θα πρέπει να περιέχει αρκετούς από αυτούς. 

Για ποια ποιοτικά σας χαρακτηριστικά θα θέλατε να σας θυμούνται οι άνθρωποι στο τέλος της ζωής σας; Κάντε μια λίστα. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να τους κατακτήσετε, «σπάζοντάς» τους σε μικρότερα κομμάτια. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να γίνετε πιο αγαπητοί και να αποκτήσετε ενσυναίσθηση, μπορείτε να: 

  1. Καλλιεργήσετε το πνεύμα σας αυτό το καλοκαίρι διαβάζοντας 30 λεπτά την ημέρα. 
  2. Κάνετε έναν νέο φίλο (εκτός δουλειάς) πριν από το τέλος του έτους.
  3. Τηλεφωνείτε στη μητέρα σας 2 φορές την εβδομάδα ξεκινώντας από σήμερα.

Το ταξίδι προς την ευτυχία περνάει από μέσα μας

Οραματιστείτε τον άνθρωπο που θέλετε να γίνετε. Όχι αναφορικά με τα υλικά αγαθά και τη δόξα. Αναφορικά με τον χαρακτήρα σας και το πώς θέλετε να κάνετε τον κόσμο μας καλύτερο. Στη συνέχεια, σκεφτείτε με ποιους επιμέρους στόχους μπορείτε να το πετύχετε.

Τέλος, εστιάστε στην κάθε μέρα. Τι μπορείτε να κάνετε καθημερινά στη δουλειά, τις σχέσεις σας, την πνευματική σας ζωή, ώστε να σας φέρει πιο κοντά στο δρόμο των στόχων σας; Το ταξίδι προς την ευτυχία έχει ξεκινήσει. Και περνάει πάντα μέσα από τα μονοπάτια των προσωπικών αξιών και της απλόχερης προσφοράς στους άλλους. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.