Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

Αν αισθάνεσαι κούραση, brain fog, λαχτάρα για ζάχαρη και δυσκολία στην πέψη, μπορεί να χρειάζεσαι αποτοξίνωση. Μάθε πρακτικές συμβουλές αποτοξίνωσης από τη φιλοσοφία της Αγιουρβέδα και ξεκίνησε τώρα – η άνοιξη είναι η ιδανική περίοδος.

Μήπως το τελευταίο διάστημα νιώθεις διαρκώς φουσκωμένη την κοιλιά σου, λαχταράς ζάχαρη μέσα στη μέρα και δυσκολεύεσαι με την πέψη σου; Μήπως το brain fog έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου και διάφορα δερματικά προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους; Ένας πιθανός ένοχος είναι οι τοξίνες. Που δυστυχώς σήμερα βρίσκονται παντού γύρω μας – στις τροφές, στο περιβάλλον, στις συνήθειές μας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει λύση: Η αποτοξίνωση.

H αποτοξίνωση είναι μία απολύτως φυσιολογική και απαραίτητη λειτουργία του οργανισμού, η οποία συμβαίνει αδιάκοπα. Στόχος είναι να απομακρυνθούν οι τοξίνες – οι άχρηστες δηλαδή για το σώμα μας ουσίες, οι οποίες αν εγκατασταθούν στον οργανισμό μας, μπορεί να τον βλάψουν.

Η αποτοξίνωση της Αγιουρβέδα

Η Αγιουρβέδα (Ayurveda) είναι μια εναλλακτική θεραπεία που στόχο έχει να συμβάλλει στη θεραπεία του ασθενή μέσω μιας ισορροπημένης ζωής που περιλαμβάνει λιγότερο στρες, σωστές διατροφικές συνήθειες και χρήση βοτάνων. Θεωρείται μια από τις αρχαιότερες μεθόδους παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδία. Ayur σημαίνει ζωή και Veda επιστήμη, γνώση. Όσοι ασχολούνται με την Αγιουρβέδα προσπαθούν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα τους βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς, χρησιμοποιώντας στο μέγιστο τις ικανότητές τους.

Η συγκεκριμένη εναλλακτική θεραπεία στοχεύει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω της ολιστικής της φιλοσοφίας. Ζητήσαμε από την Wellbeing & Holistic Health Counselor, Certified Ayurvedic Wellness Coach και Yoga Instructor, Βασιλική Τσαντίλα, να μας εξηγήσει πρακτικά πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από την Αγιουρβέδα και να νιώσουμε αποτοξινωμένο τον οργανισμό μας.

αποτοξίνωση
Η Βασιλική Τσαντίλα.
Η Βασιλική Τσαντίλα.

6 ερωτήσεις για την αποτοξίνωση βρίσκουν απαντήσεις

Ποια προβλήματα δημιουργούνται από τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα;

Αρκετές γυναίκες που με συμβουλεύονται παραπονιούνται ότι αισθάνονται νωθρότητα, νιώθουν ότι το σώμα τους δεν λειτουργεί σωστά και πως ό,τι κι αν κάνουν, δεν μπορούν να απελευθερώσουν βάρος. Συμπληρωματικά προβλήματα που εμφανίζονται είναι η πεπτική δυσλειτουργία, το φούσκωμα, τα αέρια και η δυσκοιλιότητα. Στην Αγιουρβέδα όλα τα παραπάνω είναι συμπτώματα που μας οδηγούν στο να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει περίσσεια τοξινών στον οργανισμό.

Πως προκαλούνται οι τοξίνες;

Όταν δεν είναι εφικτή η σωστή πεπτική διαδικασία, η τροφή δεν αποβάλλεται αλλά  παραμένει στο πεπτικό σύστημα, δημιουργώντας ένα τοξικό περιβάλλον. Όσο πληθαίνουν οι τοξίνες, τόσο περισσότερο επηρεάζουν τη φυσική ισορροπία του οργανισμού.

Οι τοξίνες είναι ουσιαστικά σαν μια κολλώδης ουσία, που δημιουργείται στο κάτω μέρος του στομαχιού και εμποδίζει τη φυσική ροή της ενέργειας. Εκτός από τις τροφές (π.χ. λιπαρές, επεξεργασμένες τροφές) και τις καθημερινές κακές συνήθειες (νικοτίνη, καφεΐνη, αλκοόλ), οι τοξίνες προκαλούνται και από μη επεξεργασμένα συναισθήματα (που έχουμε καταχωνιάσει «κάτω από το χαλί»).

Πώς θα καταλάβω ότι χρειάζομαι αποτοξίνωση;

Τα κυριότερα σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε ανάγκη την αποτοξίνωση είναι τα παρακάτω:

  • Δυσκολία στην πέψη των τροφών
  • Αέρια, φούσκωμα
  • Επιθυμία για ζάχαρη
  • Δυσκολία στην απώλεια κιλών
  • Έλλειψη διαύγειας
  • Δερματικά προβλήματα
  • Επώδυνες περίοδοι για τις γυναίκες
  • Ορμονολογική ανισορροπία

Τι είναι η αγιουρβεδική αποτοξίνωση;

Στην Αγιουρβέδα η αποτοξίνωση επικεντρώνεται στην υποστήριξη και την εξισορρόπηση για να παρέχει το βέλτιστο περιβάλλον για το σώμα, προκειμένου αυτό να αποβάλει όλες τις άχρηστες ουσίες.

Η συγκεκριμένη εναλλακτική θεραπεία πιστεύει ότι το σώμα και το μυαλό χρειάζεται να μαλακώσουν, να θραφούν και, σε κατάσταση χαλαρότητας, να καθαριστούν. Αντί το μυαλό να χρησιμοποιεί το σώμα ως όχημα, δίνει την ευκαιρία στο σώμα να είναι υπεύθυνο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η διαδικασία μπορεί να είναι τόσο θεραπευτική όσο και προληπτική, επειδή η συγκεκριμένη αποτοξινωτική προσέγγιση βοηθά στην αναζωογόνηση των εσωτερικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος και στηρίζεται στην ικανότητα του οργανισμού για θεραπεία και ανανέωση.

H αγιουρβεδική αποτοξίνωση βοηθά μεταξύ άλλων να επαναφέρουμε την αίσθηση ηρεμίας στο μυαλό και στο νευρικό σύστημα, να καλλιεργήσουμε μια αίσθηση ενέργειας, ζωτικότητας και ενθουσιασμού για τη ζωή, να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος, να αποκαταστήσουμε προβλήματα αυπνίας και να αποκτήσουμε μια σωστή λειτουργία του εντερικού συστήματος.

αποτοξίνωση

Ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες της αγιουρβέδα που μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε υγιείς

Η αγιουρβεδική αποτοξίνωση επικεντρώνεται στην απλοποίηση της διατροφής και στην προσθήκη συγκεκριμένων πρακτικών στον καθημερινό τρόπο ζωής.

Η βέλτιστη αποτοξίνωση συμβαίνει όταν επιβραδύνουμε την πέψη και μπαίνουμε στην παύση, σε αυτό το πολύτιμο μέρος του απλά «δεν κάνω».

Για να γίνει σωστά ο καθαρισμός συνιστάται η ένταξη στη διατροφή του kitchari. Πρόκειται για ένα πιάτο που αποτελείται από ροβίτσα (όσπριο με πολλά οφέλη), ρύζι μπασμάτι και μαγειρεμένα λαχανικά, μαζί με βότανα και ghee (ραφιναρισμένο βούτυρο) για να επιτρέψει στο πεπτικό σύστημα να βρίσκεται σε εκείνο το σημείο του «δεν κάνω».

Το μασάζ με θεραπευτικό λάδι είναι ένα σημαντικό μέρος του καθαρισμού του οργανισμού, καθώς ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος. Παράλληλα, επιτρέπει τη χαλάρωση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να ηρεμεί σώμα και μυαλό.

Ο στόχος είναι να ελευθερωθεί το σώμα από διαταραχές, τοξίνες και φλεγμονές, ενώ υποστηρίζεται με τη σωστή τροφή και τις κατάλληλες συνήθειες.

Γιατί η άνοιξη είναι η ιδανική περίοδος να κάνεις αποτοξίνωση;

Η άνοιξη είναι μια καταπληκτική εποχή του χρόνου, όμως για μερικές –κυρίως γυναίκες– μπορεί να είναι μια δύσκολη μετάβαση για το σώμα. Παρόλο που η νέα εποχή ξεκινά, το κρύο και η υγρασία του χειμώνα μπορεί να έχουν παρατεταμένη επίδραση πάνω μας, καθιστώντας δύσκολη τη μετάβασή μας στην πιο ελαφριά άνοιξη.

Συνήθως, η αίσθηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι να θέλουμε να τρώμε περισσότερο, να κοιμόμαστε περισσότερο και να κινούμαστε λιγότερο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η άνοιξη είναι η ιδανική στιγμή για καθαρισμό.

Η Αγιουρβέδα μάς διδάσκει να μιμούμαστε ό,τι συμβαίνει στον φυσικό κόσμο. Προς το τέλος του χειμώνα, η φύση αρχίζει να προετοιμάζεται. Όπως σε έναν κήπο προετοιμάζουμε το έδαφος για να σπείρουμε σπόρους για μελλοντική τροφή –καθαρίζουμε το έδαφος, το ποτίζουμε και το εμπλουτίζουμε με λίπασμα–, κάπως έτσι λειτουργεί και ο καθαρισμός μέσα μας. Χρειάζεται να καθαρίσουμε και να εμπλουτίσουμε το σώμα μας για να διατηρήσουμε την εσωτερική μας ισορροπία.

6 πρακτικές συμβουλές για αποτοξίνωση

  • Προσθέστε βότανα στα γεύματά σας.
  • Πίνετε συστηματικά χλιαρό νερό, μέσα στο οποίο έχετε ρίξει λίγες σταγόνες λεμονιού και μικρή ποσότητα τζίντζερ.
  • Κάντε καθημερινό dry brushing.
  • Καταναλώστε το βαρύτερο γεύμα σας στο ζενίθ του ήλιου και το τελευταίο γεύμα στις 19:00.
  • Καταναλώστε λιγότερα έλαια και βούτυρα, αποφύγετε το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
  • Η ισορροπία είναι το παν: Όχι πάρα πολύ, όχι πολύ λίγο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.