iStock

ΤΑ 5 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

Mια garden coach σού προτείνει 5 στάσεις που αξίζει να κάνεις σε 5 διαφορετικά σημεία του Εθνικού Κήπου για να συνδεθείς με τη φύση και να διαχειριστείς την ένταση της καθημερινότητας.

Μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο, όπως και κάθε βόλτα στη φύση, μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για εσωτερική παρατήρηση. Μπορεί να γίνει η αφορμή για βαθύτερη κατανόηση των συναισθημάτων και των αξιών, αλλά και να ενθαρρύνει την αλλαγή του τρόπου σκέψης, την αισιοδοξία, την ευγνωμοσύνη, την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, να δώσει ουσιαστικό νόημα στη ζωή.

Σίγουρα, μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο, ακόμα και σύντομη, βοηθά στην καλύτερη διαχείριση της καθημερινής έντασης και στην ηρεμία του μυαλού.

Εθνικός Κήπος, ο κήπος της Αθήνας

Ο Εθνικός Κήπος βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Η δημιουργία του ξεκινά το 1839, όταν η Βασίλισσα Αμαλία αποφασίζει να σχεδιάσει τον κήπο του ανακτόρου. Όραμά της είναι να προσφέρει στη νέα πόλη της Αθήνας μια πράσινη όαση, αλλά και να φέρει εικόνες και αναμνήσεις από την πατρίδα της. Το έργο αυτό γίνεται σκοπός ζωής για την Αμαλία, η οποία αφιερώνει τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα στη δημιουργία και τη φροντίδα του.

Επιθυμία της είναι να υπάρχουν στον κήπο φυτά από όλο τον κόσμο και γι' αυτό μεταφέρει είδη από διάφορες γωνιές της γης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Ουασινγκτόνιες, που βρίσκονται μέχρι και σήμερα στην είσοδο του Κήπου από την λεωφόρο Αμαλίας.

Εθνικός κήπος
iStock

Στον χώρο του Κήπου φιλοξενούνται πάνω από 5000 είδη φυτών, αλλά και ζώα. Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο, με λίμνες και σιντριβάνια να δημιουργούν τοπόσημα, ενώ μέχρι και σήμερα τα φυτά ποτίζονται με σύστημα αυλακιών που τροφοδοτούνται από το νερό του αρχαίου υδραγωγείου, το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο στους πρόποδες του Υμηττού. Στον Κήπο, επίσης, υπάρχουν πολλά ευρήματα από τα αρχαία χρόνια που η Αμαλία αξιοποίησε, καθώς και διάφορα γλυπτά.

Μια διαφορετική βόλτα στον Εθνικό Κήπο

1η Στάση: Η είσοδος Λεωφόρου Βασίλισσας Αμαλίας

Ξεκίνησε τη βόλτα σου από την πιο χαρακτηριστική είσοδο προς τον Εθνικό Κήπο. Μόλις την περάσεις, θα αντικρίσεις τη συστάδα από Ουασιγκτόνιες, οκτώ από τις οποίες έχει φυτέψει η ίδια η Αμαλία. Εκεί θα βρεις και το ηλιακό ρολόι του κήπου.

Εθνικός κήπος
iStock

Καθώς στέκεσαι κάτω από τα ψηλά δέντρα, πάρε μερικές βαθιές ανάσες με πρόθεση να αφήσεις, για όσο διαρκεί η βόλτα σου, τους ενοχλητικούς ήχους της πόλης και τις σκέψεις που σε απασχολούν. Κλείσε τα μάτια και σε κάθε αναπνοή νιώσε να συνδέεσαι περισσότερο με τον εαυτό σου. Στην επόμενη αναπνοή, μπορείς να θέσεις την πρόθεσή σου για τη βόλτα που θα ακολουθήσει.

2η στάση: Η πέργκολα της Αμαλίας

Ονομάζεται και η πέργολα με τις τριανταφυλλιές μπακσιάνα. Καθώς περπατάς κάτω από την πέργκολα, επίτρεψε στον εαυτό σου να απολαύσει την αίσθηση της επαφής με τη φύση. Εστίασε στα συναισθήματα που ξυπνούν και σκέψου τι μπορεί να συμβολίζει για εσένα το τριαντάφυλλο. Μπορεί να είναι μια ανάμνηση, μια μυρωδιά, ένα πρόσωπο. Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει, χωρίς να κρίνει, τις σκέψεις που έρχονται.

3η στάση: Ο βράχος της Αμαλίας

Είναι το σημείο όπου η Βασίλισσα Αμαλία καθόταν για να απολαύσει τη θέα στο Αττικό τοπίο. Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να σταθείς εδώ και να σκεφτείς ποιες είναι οι δικές σου ρίζες. Ποια είναι εκείνα τα πρόσωπα που σου προσφέρουν πίστη και ελπίδα να προχωράς; Μήπως είναι κάποιο γεγονός ή κάποια γεγονότα που άλλαξαν τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη ζωή;

4η στάση: Το δωμάτιο με τις Γλυσίνες

Χαρακτηριστικό σημείο του Εθνικού Κήπου. Σε αυτή τη στάση αφιέρωσε παραπάνω χρόνο. Μπορείς να καθίσεις παρέα με το ημερολόγιό σου. Σημείωσε τα συναισθήματα που βιώνεις, επιτρέποντας στις λέξεις να βγουν χωρίς να τις κρίνεις. Κοίταξε γύρω το τοπίο και αφού πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές, αναλογίσου πού βρίσκεσαι τώρα, σε όποιον τομέα της ζωής σου επιθυμείς. Προσπάθησε να περιγράψεις με μερικές λέξεις πως αυτό σε κάνει να νιώθεις. Σκέψου αν θέλεις να αλλάξει κάτι ή να παραμείνει όπως είναι αυτή τη στιγμή.

EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

5η στάση: Η κεντρική Λίμνη

Άλλο ένα τοπόσημο του Εθνικού Κήπου. Μπορείς να περπατήσεις γύρω της και να σκεφτείς αν έχεις κάποιον νέο στόχο. Πώς νιώθεις γι' αυτόν; Καθώς περπατάς, εστίασε στα συναισθήματα που σου προκαλεί το νερό και το τοπίο. Σκέψου πως μπορείς να αξιοποιήσεις αυτά που αισθάνεσαι, για να προχωρήσεις προς τον στόχο σου.

Εθνικός κήπος
iStock
The National Garden or the Royal Garden is a public park in the center of the Greek capital Athens

Η βόλτα στον Εθνικό Κήπο μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία σύνδεσης και αλληλεπίδρασης με τη φύση. Είτε επιλέξεις να κάνεις τις στάσεις που σου προτείνω, είτε να ακολουθήσεις μια άλλη διαδρομή, σίγουρα θα βιώσεις συναισθήματα και θα φροντίσεις τον εαυτό σου σε ένα όμορφο και ήρεμο περιβάλλον.

Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.