Η παραλία Λιμνιώνας iStock

4 ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

Ταξιδεύουμε νοερά σε τέσσερις αγαπημένες παραλίες της κεντρικής Εύβοιας και δίνουμε και δύο σύμβουλες που θα χρειαστείς σίγουρα – πίστεψέ μας!

Ένα από τα «καλά», αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, της Covid-19 είναι ότι μας έμαθε να εξερευνούμε την Ελλάδα. Ή τουλάχιστον αυτό συνέβη στην περίπτωσή μου. Μέχρι τις αρχές του 2020 το δικό μου πλάνο διακοπών περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά εκδρομές στο εξωτερικό. Λίγο η συνήθεια, λίγο το γεγονός ότι δεν είμαι οπαδός της θάλασσας, βρέθηκα να επισκέπτομαι το εξωτερικό πιο συχνά από ελληνικά μέρη.

Ένα από τα ομορφότερα μέρη που κατά κάποιον τρόπο μου έδωσε την ευκαιρία η πανδημία να επισκεφτώ, ήταν η κεντρική Εύβοια. Ήταν το καλοκαίρι του ’20 για την ακρίβεια, μόλις λίγους μήνες μετά την «απελευθέρωσή» μας από το πρώτο lockdown, όταν αποφάσισα να περάσω το καλοκαίρι στην κεντρική Εύβοια για τις πιο ξεκούραστες διακοπές και τις πιο τέλειες παραλίες, όπως είχα πληροφορηθεί.

Η Εύβοια βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα για μονοήμερη εκδρομή, τριήμερο, ή ακόμα και πολυήμερες διακοπές. Η αλήθεια είναι ότι η κεντρική Εύβοια έχει πάρα πολλές παραλίες, αλλά παρακάτω αναφέρουμε τέσσερις αγαπημένες για κατασκήνωση ή βόλτα και δύο tips για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

4 παραλίες στην κεντρική Εύβοια που δεν θέλετε να χάσετε

- Παραλία Χιλιαδού

Από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Πλήθος κόσμου παραθερίζει εκεί από τις αρχές μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Αν πάτε σε περιόδους αιχμής, πιθανότατα θα έχει πάρα πολύ κόσμο (κατά συνέπεια και φασαρία), γι' αυτό και η καλύτερη περίοδος είναι είτε αρχές καλοκαιριού είτε τον Σεπτέμβριο.

Μέσα και έξω από τη θάλασσα είναι διασκορπισμένα μεγαλύτερα βράχια και μικρότερα βραχάκια που χωρίζουν την παραλία σε μικρότερα κομμάτια. Αν περπατήσετε λίγο προς το βόρειο άκρο της παραλίας, μέσα από ένα σύντομο στενό βραχώδες δρομάκι (πολύ εύκολο) θα βρεθείτε στο κομμάτι που θεωρείται η παραλία των γυμνιστών. Και εκεί, ο γυμνισμός τηρείται αυστηρά.

Η παραλία έχει άμμο και βότσαλα και μπορείτε να βρείτε διάφορα μαγαζιά για καφέ και φαγητό, ενώ κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν ντουζιέρες για δωρεάν χρήση.

παραλία Χιλιαδού
Η παραλία Χιλιαδού iStock
Η παραλία Χιλιαδού

- Μακρύγιαλος

Ο Μακρύγιαλος είναι άλλη μια αγαπημένη παραλία στην κεντρική Εύβοια. Την προτείνω όχι μόνο για τη θάλασσά της, αλλά και για το γενικότερο περιβάλλον που προσφέρει. Πίσω από τη θάλασσα υπάρχει χώρος με δέντρα και σκιά καθώς και μέρος για πάρκινγκ για αυτοκίνητο ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο!

Στον χώρο υπάρχει μια μικρή καντίνα, ο Καπετάνιος, η οποία μένει ανοιχτή μέχρι το βραδάκι και έχει από φαγητό μέχρι καφέδες και ρετσίνες σε πολύ προσιτές τιμές. Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, μια ταβέρνα για την οποία δεν έχω προσωπική άποψη αφού δεν την επισκέφτηκα, αλλά φαίνεται να την προτιμάει αρκετός κόσμος στην περιοχή.

Σημαντικό: Να έχετε υπόψη σας ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν τουαλέτες.

- Παραλία Βύθουρη

Από τις αγαπημένες μου παραλίες, η Βύθουρη είναι μια σχετικά απομονωμένη παραλία με άγρια ομορφιά. Βρίσκεται περίπου 2 ώρες μακριά από την Αθήνα και είναι τέλειος προορισμός αν θέλετε να αποφύγετε τη βαβούρα των οργανωμένων παραλιών.

Κατά πάσα πιθανότητα θα βρείτε σκιά αλλά κι αν δεν βρείτε μην ανησυχείτε, αφού την παραλία τη βλέπει ο ήλιος το πολύ για 6 ώρες την ημέρα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον σχηματισμό που δημιουργούν τα βράχια που την περικλείουν.

Έχει μια μικρή δυσκολία στην πρόσβαση αφού τα τελευταία περίπου 5 χλμ. είναι χωματόδρομος, ενώ όσο πλησιάζεις ο δρόμος γίνεται ακόμα χειρότερος, γι' αυτό και τα πολύ χαμηλά αμάξια ίσως δυσκολευτούν. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει τίποτα σε κοντινή απόσταση (φαγητό, καφέδες, σούπερ μάρκετ κλπ.) θα πρέπει να προμηθευτείτε από πριν οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείτε.

παραλία Βύθουρη
Η παραλία Βύθουρη iStock
Η παραλία Βύθουρη

- Παραλία Λιμνιώνας

Αν προτιμάτε μια παραλία όμορφη, με εύκολη πρόσβαση και επιλογές για φαγητό και καφέ, επιλέξτε τη παραλία του Λιμνιώνα. Βρίσκεται περίπου 50 χλμ. από τη Χαλκίδα.

Στα αριστερά της παραλίας θα δείτε περισσότερα βράχια και κατασκηνωτές, ενώ από τη δεξιά πλευρά θα βρείτε ορισμένες ταβέρνες, ένα-δύο μαγαζιά με τα απαραίτητα, καθώς και ορισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Προτείνουμε να δοκιμάσετε τα νόστιμα παραδοσιακά φαγητά της ταβέρνας Παραλύρα, λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Κοντά στη θάλασσα υπάρχουν ντουζιέρες αλλά όχι ξαπλώστρες και beach bar.

2 tips που θα σας φανούν σίγουρα χρήσιμα

- Tip #1

Σε μεγάλα τμήματα της κεντρικής Εύβοιας δεν υπάρχουν βενζινάδικα, γι' αυτό φροντίστε να έχετε καύσιμα και να υπολογίσετε τις αποστάσεις, έτσι ώστε να μην μείνετε στο δρόμο.

- Tip #2

Αρκετές παραλίες της κεντρικής Εύβοιας (όπως η Βύθουρη που αναφέραμε) δεν είναι εύκολα προσβάσιμες με αυτοκίνητο ή χρειάζεται τετρακίνηση, οπότε κάντε την έρευνά σας πριν ξεκινήσετε για οπουδήποτε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.