Anastase Maragos/ Unsplash

5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Η υποστήριξη των τοπικών καταστημάτων κρύβει πολλά οφέλη για τους καταναλωτές, ακόμα κι αν χρειάζεται να ξοδέψουμε μερικά ευρώ παραπάνω. Είναι μια επένδυση στην οικονομία, τον πολιτισμό, την υγεία.

Την τσάντα μου την αγόρασα από ένα μικρό κατάστημα στο Κουκάκι. Τα δαχτυλίδια μου από το συνοικιακό κοσμηματοπωλείο. Το δώρο για το βαφτιστήρι από ένα μαγαζάκι με χειροποίητα παιχνίδια, χωμένο στα στενά του κέντρου. Το μπακάλικο στη γωνία αντικατέστησε το μεγάλο σούπερ μάρκετ και το μικρό βιβλιοπωλείο τη διάσημη αλυσίδα με τα δεκάδες υποκαταστήματα. Η μετά-lockdown εποχή ανέδειξε τη σπουδαιότητα των τοπικών καταστημάτων και αποκάλυψε τα… διαμαντάκια που κρύβονται στις γειτονιές μας.

«Το να κινείσαι σε τοπικό επίπεδο δεν σημαίνει ότι αποκλείεις τον έξω κόσμο. Σημαίνει ότι στηρίζεις τις τοπικές επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν τοπικούς πόρους με βιώσιμο τρόπο, προσλαμβάνουν εργαζόμενους από την περιοχή και εξυπηρετούν κυρίως τοπικούς καταναλωτές. Σημαίνει ότι γίνεσαι πιο αυτάρκης και εξαρτάσαι λιγότερο από τις εισαγωγές. Ο έλεγχος φεύγει από τις αίθουσες συνεδριάσεων μακρινών εταιρειών και επιστρέφει στην κοινότητα όπου ανήκει», γράφει ο συγγραφέας του βιβλίου «Going Local», Michael Shuman.

«Think global, act local», για 5 σημαντικούς λόγους

1. Ενισχύεται η τοπική οικονομία

Πώς; Μέσω των μισθών και των παροχών που καταβάλλονται στους εργαζόμενους που ζουν στην περιοχή, μέσω του κέρδους που αποκομίζουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες, μέσω της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών από άλλες τοπικές επιχειρήσεις, και μέσω των συνεισφορών σε τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Για να έχουμε μια εικόνα στο μυαλό μας, παλαιότερη έρευνα από το Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής Maine στις ΗΠΑ υπολόγισε ότι για κάθε 100 δολάρια που δαπανήθηκαν σε τοπικές επιχειρήσεις, επιπλέον 58 δολάρια επιστράφηκαν στην τοπική οικονομία. Συγκριτικά, κάθε 100 δολάρια που δαπανήθηκαν σε ένα κατάστημα που ανήκε σε αλυσίδα απέδωσαν 33 δολάρια σε τοπικό επίπεδο.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, εάν οι κάτοικοι της περιοχής μετέφεραν το 10% των δαπανών τους από τις αλυσίδες σε τοπικές επιχειρήσεις, η πρόσθετη τοπική οικονομική δραστηριότητα θα αυξανόταν κατά 127 εκατομμύρια δολάρια και θα δημιουργούνταν 874 νέες θέσεις εργασίας.

5 λόγοι να επιλέγετε τοπικά καταστήματα
Jason Briscoe/ Unsplash

2. Μειώνεται το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα

Συνήθως, τα τοπικά καταστήματα βρίσκονται σε βολική απόσταση, κάτι που καθιστά εύκολη την πρόσβαση σε αυτά είτε με τη χρήση συγκοινωνιών είτε με τα πόδια. Αυτό βοηθάει στην αποσυμφόρηση των δρόμων (αν φυσικά δεν πάρει ο καθένας το ιδιωτικό του όχημα) και στη μείωση του καυσαερίου. Αντίθετα, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα βρίσκονται συνήθως στα περίχωρα ή εκτός των ορίων της πόλης, καθιστώντας αναγκαία τη μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Επιπλέον, η επιλογή τοπικών αγαθών περιορίζει την ανάγκη μεταφοράς, μειώνοντας έτσι την ποσότητα συσκευασίας που χρησιμοποιείται. Λιγότερες συσκευασίες σημαίνει λιγότερα σκουπίδια και λιγότερη πίεση στους χώρους υγειονομικής ταφής.

ΤΟ ΝΑ ΚΙΝΕΙΣΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.

3. Καλλιεργείται η ανθρώπινη επαφή

Καλώ το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών μιας εταιρείας. Τη μία βρίσκομαι στην αναμονή μισή ώρα. Την άλλη με συνδέουν με κάποιον εκπρόσωπο στην άλλη άκρη του κόσμου. Την τρίτη προσπαθώ να… συνεννοηθώ με ένα άψυχο μηχάνημα και στο τέλος καταλήγω να λέω «εκπρόσωπος», μπας και βγάλω άκρη.

Τα παραπάνω δύσκολα δεν τα συναντάς στις διά ζώσης επαφές. Στα καταστήματα της γειτονιάς γνωρίζεις τους εργαζόμενους, ακόμα και τον ιδιοκτήτη. Με τον καιρό καλλιεργείται μια άλλη σχέση και ένα βαθμός οικειότητας που σου επιτρέπει να ζητάς πληροφορίες και συμβουλές. Επειδή η βάση του αγοραστικού κοινού είναι περιορισμένη, οι ανάγκες σου γίνονται ακουστές και τα παράπονά σου έχουν βαρύτητα.

5 λόγοι να επιλέγετε τοπικά καταστήματα
Shutterstock

4. Αποκτά χαρακτήρα η περιοχή

Ο χαρακτήρας μιας κοινότητας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιχειρήσεις που φιλοξενεί. Φέρτε στο νου σας τα μικρά καφέ στο Κουκάκι, τα μαγαζάκια στη Φλωρεντία, τις αγορές με τοπικά προϊόντα και τις γειτονιές χειροτεχνών που υπάρχουν πάντα στη must-visit λίστα των ταξιδιωτικών προορισμών μας. Αν όλα ήταν ίδια, τι θα είχαμε να εξερευνήσουμε; Τι θα μας εντυπωσίαζε; Τι θα απολαμβάναμε; Στην τελική, τι θα ανεβάζαμε στο ίνσταγκραμ;

Τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές αλυσίδες έχουν τα καλά τους. Αλλά το αγαπημένο μπαρ της παρέας, το καφέ που μας αρέσει να διαβάζουμε, το μαγαζί με την πωλήτρια που ξέρει το γούστο μας είναι μοναδικά και δεν θα τα βρούμε σε καμία άλλη πόλη ή χώρα.

5 λόγοι να επιλέγετε τοπικά καταστήματα
Graphic Node/ Unsplash

5. Βρίσκουμε μοναδικά προϊόντα

Από τότε που οι μεγάλες εταιρίες επίπλων και οικιακού εξοπλισμού μπήκαν στη ζωή μας, νομίζω ότι όλα τα σπίτια είναι βγαλμένα από τον ίδιο διαφημιστικό κατάλογο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη λευκή βιβλιοθήκη που συναντώ σχεδόν σε κάθε σπίτι που μπαίνω.

Τα τοπικά καταστήματα προσφέρουν περισσότερες επιλογές και σε αυτά μπορούμε να ανακαλύψουμε παραδοσιακά προϊόντα, τοπικά εδέσματα από συνεταιρισμούς, χειροποίητα είδη που θα κάνουν εμάς και το σπίτι μας μοναδικούς. Μια αγορά με δεκάδες διαφορετικές επιχειρήσεις, στις οποίες καθένας βάζει το προσωπικό του γούστου και τις δικές του ιδέες, προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.