iStock

5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Είστε σίγουροι ότι αξιοποιείτε σωστά κάθε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα του σπιτιού σας; Αν θέλετε να αναδείξετε το σημείο όπου το φυσικό φως εισβάλλει στον χώρο, υπάρχουν μερικές ιδέες με χαρακτήρα!  

Αν έχετε κατοικίδια, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι με την πρώτη ακτίνα του χειμωνιάτικου ήλιου πάνε και ξαπλώνουν στο σημείο όπου το φως λούζει τον χώρο. Το ελληνικό φως είναι μια αξία αδιαμφισβήτητη. Τα περισσότερα σπίτια στη χώρα μας έχουν την τύχη να διαθέτουν φυσικό φως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ακόμη κι ένα μικρό παράθυρο είναι αρκετό στην Ελλάδα. Όμως, πόσο καλά το αξιοποιούμε; 

Οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο ότι δίπλα στο παράθυρο θα μπει το καθιστικό, πράγμα που δεν είναι απόλυτα σωστό. Ή περιοριζόμαστε σε μια πολύ συμβατική διακόσμηση με μακριές, άχαρες κουρτίνες που δεν αναδεικνύουν την ομορφότερη ίσως γωνιά του σπιτιού. 

Αν πρόκειται για μια μεγάλη μπαλκονόπορτα, αποφύγετε να βάλετε δίπλα της την τηλεόραση, καθώς το φυσικό φως εμποδίζει την παρακολούθησή της. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με την τραπεζαρία. Το δυνατό φως ίσως κάνει άβολο ένα οικογενειακό γεύμα. Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε σκούρες κουρτίνες. 

Με ποιους τρόπους μπορείτε να αναδείξετε το σημείο όπου το φως μπαίνει στον χώρο; Οι παρακάτω προτάσεις εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό φως και δίνουν μια διακοσμητική πινελιά με χαρακτήρα και πρωτοτυπία. 

Δημιουργήστε μια έντονη αντίθεση

Όσο κι αν σας φαίνεται ακραίο, το να βάψετε τον τοίχο γύρω από το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα σε ένα σκούρο χρώμα μπορεί να δώσει έντονο χαρακτήρα στον χώρο και σίγουρα θα αναδείξει το φυσικό φως σε πρωταγωνιστή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αφαιρέσετε τις κουρτίνες απ’ άκρη σ’ άκρη. Επιλέξτε κάποιο ουδέτερο στόρι ή ακόμη και τίποτα. 

Φως στο σπίτι
iStock

Μία ακόμη όμορφη αντίθεση είναι αυτή που δημιουργεί μία βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία η οποία περιστοιχίζει το παράθυρο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσαρμόσετε το έπιπλο στις διαστάσεις του χώρου σας. 

Βάλτε πολλά φυτά

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δίνουν ζωντάνια, είναι τάση στη διακόσμηση και σίγουρα θα ωφεληθούν κι εκείνα από το φυσικό φως. Επιπλέον, θα συνθέσουν μια φυσική πράσινη «κουρτίνα».

Φως στο σπίτι
iStock

Όμορφα είναι και τα αερόφυτα, τα οποία μπορείτε να κρεμάσετε από το ταβάνι σε συνδυασμό με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου που θα βάλετε σε μεγάλα ψάθινα καλάθια. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κουρτίνα, προτιμήστε μια λεπτή, λευκή, που θα αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα φυτά. 

Φτιάξτε μια γωνιά για το πρωινό σας

Ιδανικό σημείο για κάτι τέτοιο είναι το παράθυρο της κουζίνας. Διαμορφώστε μία γωνιά με ένα παγκάκι ή επιλέξτε ένα στρογγυλό τραπέζι με δύο καρέκλες, για να απολαμβάνετε τον πρωινό καφέ σας διαβάζοντας τα πρώτα νέα της ημέρας.

Φως στο σπίτι
iStock

Αφήστε το παράθυρο «γυμνό» και δώστε χρώμα στη γωνιά βάφοντας τον τοίχο ή τα έπιπλα με μια ζωηρή απόχρωση. 

Διαρρυθμίστε το γραφείο σας

Το παράθυρο είναι το ιδανικό spot του σπιτιού για να βάλετε το γραφείο σας. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει ένα ξεχωριστό δωμάτιο που θα μπορούσατε να διαμορφώσετε ως γραφείο, η άκρη της μεγάλης μπαλκονόπορτας του σαλονιού είναι εξίσου ιδανική.

Φως στο σπίτι
iStock

Το γραφείο μέσα στο σαλόνι, στη γωνιά που εισβάλλει το φως, θα αποτελέσει μια πρωτότυπη πινελιά και θα σας επιτρέψει να δουλεύετε με το πρώτο φως του ήλιου. 

Δημιουργήστε μια όμορφη γωνιά για διάβασμα

Λίγα ράφια με βιβλία ή ακόμη και λίγα βιβλία στο περβάζι ή το πάτωμα –ιδέες για το πώς να διακοσμήσετε το χώρο σας με βιβλία μπορείτε να πάρετε εδώ– θα δώσουν το στίγμα. Μία άνετη πολυθρόνα και ένα επιδαπέδιο φωτιστικό θα συμπληρώσουν την εικόνα. Το διάβασμα δίπλα στο φυσικό φως του παραθύρου είναι ο ποιοτικός χρόνος που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα! 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.