Paros Hikes

5 ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ WELLBEING ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

Στην Πάρο, το αγαπημένο νησί των Κυκλάδων, δεν χρειάζεται να κάνεις μόνο έντονες διακοπές. Μπορείς να χαλαρώσεις, να γνωρίσεις υπηρεσίες και προϊόντα που αγαπούν τη φύση, να μάθεις μυστικά ευζωίας και να απολαύσεις το περιβάλλον και τον εαυτό σου στην καλύτερή τους εκδοχή.

1. Μια φάρμα όπως παλιά

Το Κτήμα Πέτρα, φωλιασμένο μέσα στο άνυδρο και τραχύ τοπίο της Πάρου, λειτουργεί ως ένα ταπεινό καταφύγιο για τη βιώσιμη γεωργία. Κάθε πτυχή των εργασιών αυτής της μικρής φάρμας, που αφορά την καλλιέργεια βοτάνων, φρούτων και λαχανικών, πραγματοποιείται με το χέρι. Πρωταρχικός στόχος είναι να δημιουργήσει και να προσφέρει μια ποικιλία από προϊόντα υψηλής ποιότητας που ενσωματώνουν την ουσία των ελληνικών γεύσεων.

Στην Petra Farm, η γεωργία θεωρείται ως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό καθήκον, που εμπνέει την εφαρμογή βιώσιμων γεωργικών πρακτικών με ρίζες στην αγρο-οικολογία. Αναγνωρίζοντας τη γη ως ένα περίπλοκο και πλούσιο παραγωγικό οικοσύστημα, το αγρόκτημα χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές διαχείρισης για να επιτύχει βέλτιστα αποτελέσματα, τόσο όσον αφορά τη διατήρηση του περιβάλλοντος όσο και την ποιότητα των καλλιεργειών.

Το Κτήμα ανοίγει τις πόρτες του και στους επισκέπτες, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες αγροτουρισμού που αναδεικνύουν την αρμονική σχέση φύσης και γεωργίας.

Petra Farm

 • Μια συναρπαστική ξενάγηση περιμένει τους επισκέπτες στο Κτήμα Πέτρα, όπου μια σειρά από καλλιεργούμενα κυκλαδίτικα φυτά βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι έμπειροι άνθρωποι του κτήματος αποκαλύπτουν τις ειδικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και τη διατήρηση της υγείας τόσο των φυτών όσο και του αγρο-οικοσυστήματος. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τεχνικές που εφαρμόζονται σχολαστικά για την καλλιέργεια των φυτών, εξερευνώντας τις πρακτικές βιολογικής και ξηρής καλλιέργειας του αγροκτήματος.
 • Οι καλλιέργειες στο Κτήμα Πέτρα ταιριάζουν πολύ στο μικροκλίμα της Πάρου και αυτό επιτρέπει ελάχιστες παρεμβάσεις όσον αφορά την άρδευση. Είναι όλες ανθεκτικές στην ξηρασία και έτσι χρησιμοποιούνται πολύ μικρές ποσότητες νερού για να συντηρηθούν. Μάλιστα, η έλλειψη άρδευσης είναι βασικός παράγοντας για την αυξημένη ένταση, την περίπλοκη γεύση και το άρωμα των προϊόντων.

Petra Farm

 • Μετά την ξενάγηση, οι επισκέπτες πηγαίνουν στο μπαλκόνι του σπιτιού, που έχει μοναδική θέα στη Νάουσα και στις Κολυμπήθρες. Εκεί τους περιμένει μια ποικιλία των προϊόντων της φάρμας, να απολαύσουν τους καρπούς των καλλιεργειών που μόλις είδαν. Επιπλέον, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα καλύτερα κρασιά του κτήματος, φτιαγμένα από τους αμπελώνες του.

Petra Farm: Τηλ. 6944 311988

2. Περιήγηση στα μονοπάτια της Πάρου

Η Paros Hikes ιδρύθηκε το 2014 από τον Χριστόφορο Κοροβέση, έναν Αθηναίο με καταγωγή από την Πάρο, με στόχο να προσφέρει μια γνήσια εξερεύνηση της Πάρου και της Αντιπάρου μέσα από ήπιες υπαίθριες δραστηριότητες. Το Paros Hikes προσκαλεί τους συμμετέχοντες να βυθιστούν στην αυθεντικότητα αυτών των μαγευτικών νησιών, διασχίζοντας γραφικά μονοπάτια και ζώντας μια εμπειρία που ξεπερνά τον συνηθισμένο τουρισμό.

Πάρος

 • Οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν πεζοπορικές και ποδηλατικές περιηγήσεις στα παλιά μονοπάτια, στην ακτογραμμή και στις αγροτικές οδούς των νησιών, καθώς και περιηγήσεις γευσιγνωσίας ή πολιτιστικούς περιπάτους. Με αυτό τον τρόπο, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ιδιαίτερο τοπίο, την ιστορία, την παράδοση, αλλά και τη γεύση της Πάρου και της Αντιπάρου.
 • Οι δραστηριότητες απευθύνονται σε μικρές ομάδες 2-6 ατόμων και ποικίλλουν σε διάρκεια (2,5 - 6 ώρες) και δυσκολία, ανάλογα με τις επιθυμίες και τη φυσική ικανότητα των συμμετεχόντων. Οι διαδρομές είναι σχεδιασμένες λαμβάνοντας υπόψη σημεία φυσικού και ανθρωπογενούς κάλλους ή σημασίας, καθώς και εναλλαγές τοπίου και προσανατολισμού, με στόχο τη μεγιστοποίηση της περιηγητικής απόλαυσης.

Paros Hikes

 • Κάποιες φορές, οι περιηγήσεις ολοκληρώνονται με μπάνιο σε «κρυφές» παραλίες ή περιλαμβάνουν πικνίκ στην ύπαιθρο ή ακόμη και γεύματα βασισμένα στην τοπική κουζίνα.
 • Οι περιηγήσεις πεζοπορίας στην Paros Hikes σχεδιάζονται και εκτελούνται έχοντας κατά νου την αρχή της ασφάλειας. Στους συμμετέχοντες δίνεται ατομική προσοχή και βοήθεια σε δύσκολα περάσματα από έμπειρους οδηγούς που γνωρίζουν καλά τα μονοπάτια και το έδαφος του νησιού και είναι πλήρως πιστοποιημένοι για Πρώτες Βοήθειες.

Paros Hikes

3. Τα μυστικά του ελαιόλαδου

Το 2021, η Μαίρη Μανιοπούλου, πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου από την Ανώτερη Σχολή Ελαιολάδου της Ισπανίας (ESAO), ίδρυσε την Paros Olive Oil Tasting. Πρωταρχικός στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να εξοικειώσει τους επισκέπτες του νησιού με το μαγευτικό βασίλειο του ελαιολάδου και τις μυριάδες δυνατότητές του.

Μανιατοπούλου

Οδηγώντας τους σε ένα μοναδικό ταξίδι, η Paros Olive Tasting συνδυάζει μια απολαυστική εξερεύνηση στους ορεινούς ελαιώνες της Πάρου με μια γαστρονομική «Οδύσσεια» σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων (EVOO), χαρίζοντάς τους μια πραγματικά μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.

Αυτή η αρμονική συγχώνευση αισθητηριακών απολαύσεων επιτρέπει στους επισκέπτες να σφυρηλατήσουν μια βαθιά σύνδεση με τον κόσμο του ελαιολάδου, ξετυλίγοντας τα μυστικά του και αποκαλύπτοντας την ιδιαίτερη αξία του.

Γευσιγνωσία Ελαιολάδου

 • Μαθαίνουν για τη σημασία της καλλιέργειας του ελαιόδεντρου, της κατανάλωσης ελαιολάδου στο πέρασμα των αιώνων και τη συμβολή του στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στη μεσογειακή διατροφή.
 • Γνωρίζουν την πρακτική της γευσιγνωσίας ελαιολάδου μέσω της οργανοληπτικής ανάλυσης, σύγκρισης και αντίθεσης διαφορετικών ποικιλιών και ποιοτήτων ελαιολάδου.
 • Απολαμβάνουν επιλεγμένα τοπικά εδέσματα και γνωρίζουν τη μεταμορφωτική επίδραση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου (EVOO), ιδιαίτερα στο γαστρονομικό πλαίσιο της κυκλαδίτικης κουζίνας (food pairing).

Paros Olive Tasting

4. Ολιστική προσέγγιση ευεξίας

Το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της Πάρου και η διακριτική κομψότητα της Villa MakMore συμπληρώνονται από την αφοσιωμένη ομάδα ευεξίας Wellbeingr και τη health coach Ιζαμπέλ Ραζή, για να δημιουργήσουν την ιδανική ατμόσφαιρα για ένα αναζωογονητικό ταξίδι του σώματος και του νου, οδηγώντας τους επισκέπτες σε μια πιο υγιεινή και πιο ανάλαφρη εκδοχή του εαυτού τους.

Στη Villa MakMore, μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών περιμένει να καθοδηγήσει και να εμπνεύσει τους φιλοξενούμενους στη μεταμορφωτική τους πορεία. Από τους καταξιωμένους προπονητές υγείας, ζωής και φωνητικής μέχρι τους έμπειρους εκπαιδευτές γιόγκα και διαλογισμού, καθηγητές φιλοσοφίας και ελληνικής λογοτεχνίας, ειδικούς στη μεσογειακή διατροφή και τοπικούς παραγωγούς βιολογικών τροφίμων, κάθε πτυχή της ευημερίας των επισκεπτών λαμβάνεται υπόψη.

Πάρος

Αυτή η ολιστική προσέγγιση 360° επιτρέπει στους φιλοξενούμενους να ανακαλύψουν ξανά την ισορροπία στη ζωή τους, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν μια βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό τους και τους άλλους μέσω στοχευμένων δραστηριοτήτων. Στο τέλος της παραμονής τους στη Villa MakMore, έχουν μια ανανεωμένη αίσθηση ζωτικότητας τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή, καθώς όλες οι αισθήσεις τους ευθυγραμμίζονται αρμονικά για να δημιουργήσουν μια βαθιά κατάσταση αναζωογόνησης.

Πάρος

 • Στα καθημερινά μαθήματα γιόγκα, είτε στη βίλα είτε σε κοντινές παραλίες, διδάσκονται τεχνικές ενσυνειδητότητας που προάγουν τη σύνδεση με την παρούσα στιγμή.
 • Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς οι ελληνικές φιλοσοφικές έννοιες όπως ο «χρόνος» και η «μοίρα» μπορούν να γίνουν σύμμαχοί τους για έναν θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους.
 • Η ομάδα του Well-being δίνει στους φιλοξενούμενους τα μέσα για να εμπλακούν σε φιλανθρωπικές τοπικές δραστηριότητες, μέσω των οποίων η θέλησή τους για ευημερία ενισχύεται ακόμη περισσότερο.

Villa MakMore: Tηλ. 6944736858

5. Pilates στην Πάρο

Σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το ειδυλλιακό χωριό Ιστέρνι της Νάουσας, το Stretch Pilates παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό ανάμεσα στους αφοσιωμένους «οπαδούς» του Pilates όλο τον χρόνο. Εδώ και μια δεκαετία, η Keren Patzia δημιούργησε αυτό το συγκρότημα που προσελκύει επίλεκτους αθλητές, διασημότητες και δασκάλους πιλάτες από όλο τον κόσμο.

Pilates Πάρος
edf

Το στούντιο διαθέτει μια ολοκληρωμένη σειρά εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και ειδικεύεται στο «κλασικό Pilates», τηρώντας πιστά την αυθεντική μέθοδο όπως τη δίδαξε ο ίδιος ο Joseph Pilates. Η Keren είναι η μόνη δασκάλα στην Ελλάδα που ολοκλήρωσε ένα εξαιρετικά επιλεκτικό Master Training στο Λος Άντζελες με τίτλο «The Work», με τον μέντορά της Jay Grimes, ο οποίος ήταν μαθητής του Joseph και της Clara Pilates, στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Pilates

Η ακλόνητη δέσμευση της Keren έγκειται όχι μόνο στο να μεταδώσει τις ανεκτίμητες γνώσεις της στους μαθητές της, αλλά και στη διατήρηση και τη διαιώνιση της ουσίας της μεθόδου Pilates. Εκτός από τις διδακτικές της προσπάθειες, διοργανώνει τακτικά συνέδρια, εργαστήρια και συνεδρίες κατάρτισης δασκάλων, διασφαλίζοντας ότι η κληρονομιά αυτής της μεταμορφωτικής πρακτικής θα διαρκέσει.

 • Το περιβάλλον του στούντιο είναι φιλόξενο για όλους, είτε τους δασκάλους που θέλουν να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν τη συγκεκριμένη εκπαίδευσή τους, είτε για εκείνους που θέλουν να «δουλέψουν» για τραυματισμούς ή τις δικές τους ανάγκες.
 • Το Stretch Pilates προσφέρει ιδιαίτερα ή και μικρά ομαδικά (έως 5 άτομα) μαθήματα και χρησιμοποιεί όλα τα όργανα, όπως Reformers, Cadillac, Mat, Tower, Barrels και Chair's.

Stretch Pilates: Tηλ. 69427 88265 και 22840 55189.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.