Pexels Κarolina Grabowska

6 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΑ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Το να οργανώσεις σωστά την τροφοθήκη ή τα ντουλάπια της κουζίνας που αποθηκεύεις τρόφιμα και προμήθειες είναι κάτι που θα κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητά σου. Με έξι απλά βήματα έχεις να κερδίσεις πολλά.

Το pantry porn είναι η νέα μανία που έχει κατακλύσει τα social media. Μπορεί να μην έχεις ολόκληρο δωμάτιο με ράφια και συρτάρια για να αποθηκεύσεις τρόφιμα και καθαριστικά, αλλά σίγουρα έχεις μερικά ντουλάπια της κουζίνας, που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.

Οι μικροί χώροι, ωστόσο, είναι δύσκολοι στην οργάνωση, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε μέρη με μεγάλη… κίνηση, όπως η κουζίνα. Στην περίπτωση αυτή, η τήρηση ενός απλού συστήματος μπορεί να κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη. Πώς, λοιπόν, να οργανώσεις σωστά την τροφοθήκη σου, ώστε να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο βαθμό τον διαθέσιμο χώρο;

1. Να αγοράζεις τις σωστές ποσότητες

Μήπως συχνά αγοράζεις μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που άμεσα χρειάζεσαι, με σκοπό να έχεις στοκ; Ένα μειονέκτημα της πρακτικής αυτής είναι ότι πολλές φορές δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να τις αποθηκεύσεις. Αν και το να αγοράζεις μεγάλες συσκευασίες προϊόντων ή προϊόντα σε προσφορά είναι ένας τρόπος να εξοικονομήσεις χρήματα, η τακτική αυτή δεν βοηθά όταν έχεις μικρό χώρο και η κατάσταση γίνεται γρήγορα μη διαχειρίσιμη. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιο σημαντικό να εστιάσεις στον αριθμό των πραγμάτων που μπορείς να χωρέσεις στην κουζίνα σου και στη συνέχεια θα πρέπει να προμηθεύεσαι μόνο τις ποσότητες που χρειάζεσαι και όταν τις χρειάζεσαι.

οργάνωση τροφοθήκης
Freepik

2. Ο σωστός ανεφοδιασμός

Ο τρόπος με τον οποίο ανεφοδιάζεις τα ντουλάπια σου είναι ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις αναφορικά με την οργάνωση της τροφοθήκης σου, καθώς το να αγοράζεις πράγματα που ήδη έχεις ή που σπάνια χρησιμοποιείς καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο.

Το πρόβλημα αυτό δεν θα το αντιμετωπίσεις με βασικά προϊόντα, όπως ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά πρωινού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο, κάνοντας απογραφή, για να δεις τι έχεις και τι χρειάζεσαι. Έτσι, θα αποφύγεις την αγορά περιττών προϊόντων και δεν θα ξεμείνεις από τα απαραίτητα. Με την απογραφή θα δεις ποια είναι τα δοχεία που αδειάζουν συχνότερα κι έτσι θα προσφέρεις περισσότερο χώρο σε αυτά.

οργάνωση τροφοθήκης
Freepik

3. Οι ετικέτες βοηθούν

Η χρήση ετικετών θα σε βοηθήσει να παρακολουθείς τι έχεις μέσα στα διάφορα δοχεία, αλλά και πότε λήγουν τα τρόφιμα που έχεις αποθηκεύσει. Η τακτική αυτή σε βοηθά να βρίσκεις εύκολα αυτό που θες, ιδιαίτερα αν έχεις πολλά παρόμοια προϊόντα. Επίσης, δεν θα χρειαστεί να θυμάσαι πότε αγόρασες το κάθε τι και τις ημερομηνίες λήξεις.

4. Χώρισε τα ντουλάπια της κουζίνας σε ζώνες

Το να χωρίσεις τα ντουλάπια σου σε τμήματα βοηθά στην οργάνωση μικρών χώρων. Η δημιουργία ξεκάθαρων κατηγοριών είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλίσεις ότι κάθε προϊόν έχει τη θέση του, στην οποία επιστρέφει μόλις το χρησιμοποιήσεις. Προσπάθησε να μην παραλείψεις το βήμα αυτό, γιατί διαφορετικά θα βρεθείς λίγο πιο κοντά... στο χάος.

οργάνωση τροφοθήκης
iStock

5. Κάνε απογραφή ανά τακτά διαστήματα

Οι γευστικές σου προτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα ντουλάπια σου πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα σου γούστα. Χρειάζεται, λοιπόν, να τα οργανώνεις τακτικά, για να βλέπεις τι έχεις, τι χρησιμοποιείς περισσότερο, ποια τρόφιμα μπορεί να έχουν λήξει ή ποια νόμιζες ότι θα χρησιμοποιούσες, αλλά τελικά δεν το έκανες.

6. Οργάνωσε κάθετα τα ντουλάπια της κουζίνας σου

Ένα πράγμα που σπάνια λείπει από τους μικρούς χώρους είναι το ύψος. Αν, λοιπόν, δεν μπορείς να προσθέσεις νέα ράφια ή ντουλάπια, τότε χρησιμοποίησε λύσεις, όπως περιστρεφόμενα ράφια, τρόλεϊ, επιδαπέδιες ραφιέρες, κρεμαστά καλάθια αποθήκευσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.