6 ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2025
Ξεφυλλίζοντας περιοδικά διακόσμησης και σερφάροντας στο διαδίκτυο σε σχετικές ιστοσελίδες, ανακαλύψαμε τις επικρατέστερες τάσεις στη διακόσμηση για τη χρονιά που διανύουμε.
Από τότε που οι μεγάλες αλυσίδες έτοιμων, προκατασκευασμένων επίπλων ήρθαν στην ελληνική αγορά, τα πράγματα στο τοπίο της διακόσμησης άλλαξαν. Ενώ τα σπίτια μας έγιναν πιο λειτουργικά, πιο χαρούμενα και πιο μοντέρνα, άρχισαν να μοιάζουν πολύ και εμείς αποκτήσαμε τη συνήθεια να αλλάζουμε έπιπλα σχεδόν με την ίδια ευκολία που αλλάζουμε τα ρούχα μας. Οι νέες τάσεις στη διακόσμηση, όμως, έρχονται να ευθυγραμμιστούν με την ανάγκη μας για περισσότερη επαφή με τη φύση και σημαντικά λιγότερη σπατάλη.
Επομένως, η στροφή στα φυσικά υλικά, το πράσινο και τα ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιημένα έπιπλα είναι μάλλον μονόδρομος. Ας δούμε 6 από τις πιο σημαντικές τάσεις της διακόσμησης που θα ανανεώσουν τον χώρο σας και θα του χαρίσουν προσωπικότητα.
1. Πράσινο παντού!
Το πράσινο στο σπίτι είναι μια γενική έννοια, αλλά έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές. Όταν λέμε πράσινο, εννοούμε τόσο τα φυτά εσωτερικού χώρου όσο και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο προσθέτει το χρώμα της φύσης μέσα στο σπίτι.
Όσον αφορά τα φυτά, τα οφέλη που έχουν να προσφέρουν δεν είναι λίγα. Ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, δείχνει ότι και μόνο η παρουσία φυτών εσωτερικού χώρου μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, αλλά και τη σωματική.
Συγκεκριμένα, φάνηκε να βελτιώνει τις επιδόσεις σε γνωστικές εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση, ικανότητες οργάνωσης ή ανάκληση αναμνήσεων, να αυξάνει την ανοχή στον πόνο και να ρίχνει τα επίπεδα σωματικού στρες. Επιπλέον, τα φυτά καθαρίζουν –έστω και σε μικρό βαθμό– τον αέρα του σπιτιού, ενώ συμβάλλουν και στη δημιουργία γαλήνιας ατμόσφαιρας.
Ένας άλλος τρόπος να εντάξετε το πράσινο στον χώρο είναι η τάση του βιοφιλικού σχεδιασμού, η οποία έχει να κάνει με την ένταξη του φυτικού κόσμου μέσα στο σπίτι σε οποιαδήποτε μορφή: Μπορεί να είναι μια ταπετσαρία ή υφάσματα με αναπαραστάσεις φυτών, οποιοδήποτε στοιχείο από τη χλωρίδα μπορεί με κάποιον τρόπο να ενταχθεί στη διακόσμηση του χώρου.
2. Ανακυκλωμένα είδη
Στον αντίποδα της γρήγορης κατανάλωσης πρόχειρων επίπλων, η ανακύκλωση προσφέρει ένα ισχυρό statement και στο κομμάτι της διακόσμησης. Υπάρχουν έπιπλα από ανακυκλωμένο ξύλο και μεταλλικά φωτιστικά (από ανακυκλωμένα μέταλλα), που όχι μόνο θα περιορίσουν τη σπατάλη, αλλά θα προσθέσουν και μοναδικό χαρακτήρα στο σπίτι σας.
Κάθε ανακυκλωμένο κομμάτι έχει να διηγηθεί κατά κάποιον τρόπο τη δική του ιστορία, καθώς κατασκευάζεται από υλικά με προηγούμενη ζωή, όπως παλιές ξύλινες σανίδες, μεταλλικά κατάλοιπα ή επαναχρησιμοποιημένα βιομηχανικά εξαρτήματα. Έτσι, το αντικείμενο που θα επιλέξετε θα δώσει στον χώρο σας προσωπικότητα.
3. Φυσικά υλικά και υφές
Το κατεξοχήν φυσικό υλικό όσον αφορά τη διακόσμηση είναι το ξύλο. Τα ξύλινα έπιπλα δίνουν μια όμορφη αίσθηση στην αφή, έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα, αλλά μπορεί να κοστίζουν και περισσότερο.
Ωστόσο, το ξύλο δεν είναι το μοναδικό φυσικό υλικό που μπορείτε να εντάξετε στον χώρο σας. Έπιπλα ή αντικείμενα από υλικά όπως μπαμπού, φελλό και πέτρα είναι ιδανικά για τη δημιουργία μιας ζεστής, γήινης αισθητικής.
4. Vintage αντικείμενα
Οι λάτρεις των vintage κομματιών ξέρουν πού θα βρουν μικρούς θησαυρούς: το Μοναστηράκι και τα παλαιοπωλεία είναι οι αγαπημένοι τους προορισμοί. Αν λοιπόν έχετε τουλάχιστον έναν τέτοιο φίλο, ζητήστε του να σας συμβουλέψει ποιο έπιπλο να επιλέξετε και από πού να το προμηθευτείτε.
Μια δυναμική πρόταση είναι να συνδυάσετε ένα vintage κομμάτι, για παράδειγμα μια παλιά πολυθρόνα, με ένα πολύ μοντέρνο, για παράδειγμα ένα φωτιστικό ή ένα τραπεζάκι. Προσοχή: μην το παρακάνετε με τα vintage αντικείμενα, διότι το σπίτι σας κινδυνεύει να μοιάσει με παλαιοπωλείο.
5. Οικογενειακά κειμήλια με νέα μορφή
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή στην επαναχρησιμοποίηση παλιών επίπλων της οικογένειας, τα οποία όμως έχουν υποστεί αναπαλαίωση.
Παλιές βιβλιοθήκες βάφονται σε έντονα, μοντέρνα χρώματα, καναπέδες αλλάζουν ύφασμα και μεταμορφώνονται, μπουφέδες από το σπίτι της γιαγιάς αποκτούν νέα πόμολα ή χάνουν κάποιο διακοσμητικό τους και αναδεικνύονται εκ νέου, σε ένα φρέσκο, νεανικό διαμέρισμα.
Υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να φρεσκάρουν τα παλιά σας έπιπλα, αλλά και πολλές συμβουλές στο διαδίκτυο για το πώς να το κάνετε μόνοι σας. Τα χρώματα (συνήθως κιμωλίας) και τα πόμολα κάνουν θαύματα σε τέτοιου είδους μεταμορφώσεις.
6. Βιώσιμος σχεδιασμός
Ακούγεται πολύ αόριστο, όμως δεν είναι. Ο βιώσιμος σχεδιασμός ενός εσωτερικού χώρου έχει να κάνει με στρατηγικές που ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας, τη χρήση υλικών και πόρων, καθώς και τους κινδύνους προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με ένα κτίριο. Στόχο έχει να βελτιώσει την παραγωγικότητα των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν.
Αντίστοιχα, όσον αφορά τα έπιπλα, στόχος είναι η δημιουργία κομματιών και η διαρρύθμιση με γνώμονα την επαναχρησιμοποίηση. Για παράδειγμα, μια παιδική κούνια μπορεί να μετατραπεί σε κάθισμα, ένα γυάλινο μπουκάλι σε φωτιστικό, ένα μπαρ σε βιβλιοθήκη κ.ο.κ. Ιδέες υπάρχουν πολλές.
Είναι σημαντική η επιλογή του επίπλου, ιδιαίτερα όταν είναι κατασκευασμένο με υλικά υψηλής ποιότητας, ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, να επισκευαστεί και να ανακυκλωθεί στο τέλος της χρήσης του.