iStock

7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ

Ποια είναι τα αντικείμενα που δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο σαλόνι ενός σπιτιού, μιας και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και την αισθητική του;

Το σαλόνι του σπιτιού σου προορίζεται για διασκέδαση, άνεση και χαλάρωση. Στον χώρο αυτόν καλό είναι να υπάρχουν αντικείμενα που προσθέτουν κάτι στην αξία του, είτε διακοσμητικά είτε χρηστικά.

Πρέπει, επομένως, να διατηρείται τακτοποιημένος, ώστε να μπορούν όλοι να τον απολαμβάνουν. Πρέπει, επίσης, να υπάρχουν σε αυτόν αντικείμενα που τονίζουν τον χαρακτήρα του, δεν δημιουργούν οπτική φασαρία και δεν αποτελούν παγίδες που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης. Ορισμένα αντικείμενα, λοιπόν, δεν χρειάζεται να έχουν μόνιμη θέση σε αυτόν.

1. Περιόρισε τα προσωπικά αντικείμενα

Το σαλόνι είναι ο βασικός χώρος συγκέντρωσης ενός σπιτιού και καλό είναι να προσφέρει σε όλους ένα μέρος να χαλαρώνουν. Γι’ αυτό, φρόντισε να μην τον γεμίζεις με τα προσωπικά σου αντικείμενα. Ρούχα, ποτήρια ή οτιδήποτε άλλο έχεις συνηθίσει να αφήνεις εκεί μπορεί να δημιουργήσουν αναστάτωση σε ένα κατά τα άλλα χαλαρωτικό περιβάλλον. Επίσης, μαζεύουν σκόνη και πιάνουν χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

2. Μάζεψε τα παιδικά παιχνίδια από το σαλόνι του σπιτιού

Αν και είναι φυσικό τα παιδιά να παίζουν στο σαλόνι, ο μεγάλος αριθμός παιχνιδιών μπορεί να κάνει τον χώρο χαοτικό. Χρησιμοποίησε καλάθια και κουτιά για να κρατήσεις τα παιχνίδια σε τάξη και μακριά από το οπτικό σου πεδίο, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

σαλόνι σπιτιού
iStock

3. Το σαλόνι του σπιτιού δεν είναι γραφείο

Αν και είναι βολικό να εργάζεσαι περιστασιακά από το σαλόνι, το να παρατάς χαρτιά, στυλό, υπολογιστές στο δωμάτιο αυτό δημιουργεί ακαταστασία. Το σαλόνι πρέπει να είναι αφιερωμένο στη διασκέδαση και τη χαλάρωση. Όρισε έναν συγκεκριμένο χώρο, όπου θα εργάζεσαι και θα αφήνεις εκεί ό,τι έχει να κάνει με την εργασία σου. Έτσι, θα δημιουργήσεις και φυσικά όρια ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή.

4. Βάλε αλλού την τροφή της γάτας

Το σαλόνι του σπιτιού δεν είναι αποθήκη για τις τροφές και τα πράγματα των κατοικίδιων σου. Μπορεί να βολεύει να τα έχεις εκεί, γιατί εκεί συχνάζουν και τα αγαπημένα σου ζωάκια, ωστόσο (όπως και τα παιδικά παιχνίδια) μπορούν να κάνουν τον χώρο να φαίνεται ακατάστατος. Επίσης, οι τροφές έχουν έντονη μυρωδιά, ενώ μπορεί να υπάρξουν διαρροές ή να αφήσουν λεκέδες.

σαλόνι σπιτιού
iStock

5. Κράτα μακριά τα προϊόντα καθαρισμού

Απόφυγε να κρατάς προϊόντα καθαρισμού στο σαλόνι και διάλεξε ένα σημείο με λιγότερη κίνηση για να τα αποθηκεύσεις. Όχι μόνο δεν είναι αισθητικά ευχάριστα, αλλά μπορούν να αφήσουν πίσω τους μυρωδιές. Επίσης, αν υπάρχουν διαρροές είναι πιθανό να εξαπλωθούν στο σπίτι και αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές, ειδικά για παιδιά ή κατοικίδια.

6. Πόσα καλώδια φαίνονται στο σαλόνι του σπιτιού σου;

Τηλεόραση, στερεοφωνικό, router, κονσόλα παιχνιδιών, φορτιστές. Σε ένα σαλόνι μπορεί να βρεις πολλά καλώδια. Αν και κάποια από αυτά είναι απαραίτητα, δεν υπάρχει λόγος να τα έχεις χύμα στο πάτωμα. Τα καλώδια πρέπει να είναι οργανωμένα, για να μειώνεται η συσσώρευση σκόνης. Φρόντισε υπολογιστές και tablet να φυλάσσονται σε καθορισμένους σταθμούς εργασίας, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και να μειωθεί η ακαταστασία. Δεδομένου ότι το σαλόνι έχει μεγάλη κίνηση, η αποθήκευσή τους εκεί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος.

σαλόνι σπιτιού
iStock

7. Μην πετάς παντού τα παπούτσια σου

Γενικά, απόφυγε να μπαίνεις με τα παπούτσια στο σαλόνι ή ακόμα καλύτερα στο σπίτι. Τα παπούτσια κουβαλούν βρωμιά, λάσπη και μικρόβια από το εξωτερικό, τα οποία μεταφέρουν στα χαλιά και το δάπεδο. Αξιοποίησε τον χώρο πίσω από πόρτες, βάλε ράφια για τα παπούτσια και γενικά κράτησε τα υποδήματα μακριά από τον χώρο που χαλαρώνεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.