iStock

7 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ

Υπάρχουν ορισμένες διακοσμητικές λύσεις που δίνουν «ανάσα» σε ένα σπίτι ή ένα δωμάτιο, κάνοντάς το να φαίνεται μεγαλύτερο και να είναι τελικά πιο άνετο.

Μετά την τελευταία ανακαίνιση που έκανα, στο σπίτι μου μπορείς να παίξεις πια και mini soccer αν το θες. Στόχος όσων επέλεξα να γίνουν ήταν να μείνουν τα απολύτως βασικά έπιπλα και να μην σταματάει πουθενά η κίνηση. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ήθελα να νιώσω μεγαλύτερο το χώρο μου. Εν μέρει το πέτυχα. Έκανα ένα λάθος: κόλλησα τα έπιπλα στους τοίχους, τους οποίους κατά τα άλλα άφησα κενούς. Αυτό καταλαβαίνω διαβάζοντας τις προτάσεις που κάνουν διακοσμητές εσωτερικών χώρων μέσω της Washington Post σε όσους θέλουν να κάνουν το διαμέρισμα τους (ή ένα δωμάτιο σε αυτό) να φαίνεται μεγαλύτερο.

1. Βάψτε όλο το δωμάτιο στο ίδιο χρώμα

Nέα ήμουν και γέρασα και, μολονότι έχω βάλει στους τοίχους του διαμερίσματος μου όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου (και εκτός αυτού), το ταβάνι ήταν (και παραμένει) πάντα λευκό. Προφανώς και προσπάθησα να κάνω την αλλαγή. Όλες τις φορές λύγισα, μετά το «στο μάτι θα σου φαίνεται το σπίτι πιο χαμηλοτάβανο αν βάλεις άλλο χρώμα».

Οι ειδικοί που μίλησαν στην WP εξήγησαν πως εφόσον θέλει κάποιος να επεκτείνει οπτικά ένα δωμάτιο, είναι μονόδρομος να βάλει στο ταβάνι το φωτεινό χρώμα που θα επιλέξει και για τους τοίχους. Με αυτόν τον τρόπο χάνονται τα όρια μεταξύ τοίχων και ταβανιού. Βασική προϋπόθεση είναι η επιλογή μας να αντανακλά το φυσικό φως.

2. Βάλτε στους τοίχους μεγάλα κάδρα

Είτε διαλέξουμε πίνακα ζωγραφικής, είτε φωτογραφία, είτε ό,τι άλλο οραματιζόμαστε ως ιδανικό για τη διακόσμηση των τοίχων, δεν «τσιγκουνευόμαστε» το μέγεθος. Επιλέγουμε κάτι μεγάλο, να πιάνει έκταση. Έτσι ανοίγει στο μάτι ένας μικρός χώρος.

σπίτι
iStock

Οι ταπετσαρίες, ιδιαίτερα οι εκτυπώσεις που απεικονίζουν συμπλεκόμενα λουλούδια, μπορούν επίσης να έχουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Συστήνεται να μην ξεπερνάμε τα δυο χρώματα στα μοτίβα, καθώς τα περισσότερα μπορεί να έχουν ως συνέπεια την οπτική ακαταστασία. Και έτσι το σπίτι να φαίνεται πιο μικρό.

3. Προσθέστε ανακλαστικές επιφάνειες

Δεν περιμένατε εμένα ή τους διακοσμητές εσωτερικών χώρων για να μάθετε πως οι καθρέφτες διπλασιάζουν –στο μάτι– τον χώρο. Υπάρχουν όμως και άλλες ανακλαστικές επιφάνειες που κάνουν το ίδιο εφέ. Όπως τα βαμμένα με γυαλιστερή βαφή ταβάνια, τα λακαρισμένα έπιπλα, τα γυαλιστερά πλακάκια στον τοίχο της κουζίνας. Όταν πέφτει σε αυτές τις επιφάνειες φως (φυσικό ή τεχνητό), δημιουργεί τη ψευδαίσθηση του όγκου. Αν δεν πέφτει, δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

δωμάτιο
iStock

4. Τραβήξτε το βλέμμα προς τα πάνω

Συνηθίζουμε να βάζουμε τις κουρτίνες σε ύψος που είναι μεταξύ του ταβανιού και του πάνω ορίου του κουφώματος. Η τελευταία οδηγία των εξπέρ αναφέρει πως το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν τις κρεμάσουμε όσο πιο κοντά μπορούμε στο ταβάνι.

Το ίδιο αποτέλεσμα (να φαίνεται μεγαλύτερος ο χώρος) προσφέρει η τοποθέτηση των ντουλαπιών της κουζίνας όσο ψηλά γίνεται. Ακόμα και αν το ταβάνι δεν είναι ψηλό. Δυο άλλα tip είναι το ψηλό κεφαλάρι στο κρεβάτι και οι κάθετε ρίγες στον τοίχο.

5. Κρατήστε τη θέα ανοιχτή

Ό,τι διαβάσατε έως εδώ αφορά κινήσεις που βοηθούν το μάτι να μην σταματάει πουθενά μέσα στο χώρο. Έτσι, το δωμάτιο φαίνεται μεγαλύτερο. Είτε υπάρχουν παράθυρα σε αυτό είτε όχι, είναι σημαντικό να μην εμποδίζουμε τη θέα. Πολύ περισσότερο όταν είναι εντυπωσιακή. Να μη θολώνει η γραμμή μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού, κάτι που μπορεί πραγματικά να διευρύνει τον χώρο μας.

σπίτι με θέα
iStock

6. Επιλέξτε τα σωστά έπιπλα για το σπίτι

Προφανώς και ένας χώρος φαίνεται μεγαλύτερος όταν δεν τον γεμίζουμε με αντικείμενα. Τα έπιπλα σε ένα σπίτι που θέλουμε να φαίνεται μεγάλο πρέπει να είναι τόσα, όσα. Ένας μικρός χώρος δεν χρειάζεται αναγκαστικά έπιπλα μικρά σε διαστάσεις. Χρειάζεται μια ισορροπία στο μάτι. Για παράδειγμα, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από το πάνω μέρος του καναπέ έως το ταβάνι, τόσο ψηλότερο και μεγαλύτερο δείχνει ένα δωμάτιο. Αν χρειάζεσαι τραπέζι, πάρε ένα με γυάλινη επιφάνεια.

Εάν δεν έχουμε πολύ διαθέσιμο χώρο στην κρεβατοκάμαρα, αντί για κομοδίνα και φωτιστικά εξετάζουμε το ενδεχόμενο να βάλουμε απλίκες δίπλα από το κρεβάτι, με ένα επιτοίχιο ράφι από κάτω.

7. Μην κολλάτε όλα τα έπιπλα στον τοίχο

Φαίνεται λογική η επιλογή να τοποθετούμε όλα τα έπιπλα στους τοίχους για να κερδίσουμε χώρο στο δάπεδο, όταν δεν περισσεύουν τα τετραγωνικά. Αυτή η τακτική όμως εκπέμπει το μήνυμα πως δεν έχετε αρκετό χώρο για να τα βάλετε οπουδήποτε αλλού.

Βγάζουμε από την εξίσωση ένα, δυο κομμάτια. Για παράδειγμα, τον καναπέ. Ή μια καρέκλα με καμπύλες. Αυτομάτως το σπίτι θα «ανασάνει». Ιδιαίτερα αν διατηρήσουμε απόσταση 45 εκατοστών μεταξύ των εξαιρέσεων και του κανόνα, θα αποφύγουμε το αποτέλεσμα που κάνει το δωμάτιο να φαίνεται στενό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.