iStock

7 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν η ακαταστασία έχει αρχίσει να σε κουράζει, σου προτείνουμε να εντάξεις σταδιακά στην καθημερινότητά σου τις στρατηγικές που ακολουθούν.

Για καιρό θεωρούσα ότι η ακαταστασία αποτελούσε μέρος του χαρακτήρα μου. Ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται τακτικοί και θυμίζουν τη Μόνικα στα Φιλαράκια, ενώ κάποιοι άλλοι γεννιούνται ακατάστατοι και σου φέρνουν στο μυαλό τη Λόρελαϊ Γκίλμορ από τη σειρά Gilmore Girls.

Από ό,τι φαίνεται, όμως, αυτό δεν ισχύει. Όπως λέει σε συνέντευξη στη Washington Post ο Joseph R. Ferrari, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο DePaul, είμαστε προϊόντα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνουμε και κινούμαστε. Αυτό σημαίνει ότι δεν γεννιόμαστε τσαπατσούληδες ή clean freaks, αλλά ότι τις συνήθειες αυτές τις αποκτάμε στην πορεία.

Αφού λοιπόν τις μαθαίνουμε, μπορούμε και να τις… ξεμάθουμε. Αν κάποιος δικός σου πετάει διαρκώς τα πράγματά του δεξιά και αριστερά ή αν εσύ ο ίδιος κουράστηκες να ζεις μέσα στην ακαταστασία, διάβασε πώς μπορεί εκείνος ή εσύ να αλλάξετε ρότα.

Ένας λόγος να μην είσαι ακατάστατος

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί να αλλάξεις συνήθειες, σου έχουμε απάντηση. Η ακαταστασία στον χώρο προκαλεί αισθήματα στρες και άγχους. Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology, η ακαταστασία επιδρά αρνητικά στην ψυχική μας ευεξία. Επίσης, επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωσή μας.

iStock

Κι ένας λόγος να μην αγχωθείς

Από την άλλη, μην αρχίσεις να τρέχεις πανικόβλητος πέρα δώθε στο σπίτι, μαζεύοντας κάλτσες, παπούτσια, ποτήρια. Το σημαντικό είναι να τακτοποιήσεις τους χώρους σου με τον τρόπο που εξυπηρετεί καλύτερα εσένα. Ξέχνα τι βλέπεις στα περιοδικά και φτιάξε ένα σύστημα που σου επιτρέπει να βρίσκεις αυτό που χρειάζεσαι όταν το χρειάζεσαι.

iStock

Πώς να αλλάξεις συνήθειες

  1. Προσδιόρισε τους λόγους που θες να αλλάξεις. Οι λόγοι αυτοί πρέπει να είναι σημαντικοί για σένα. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχεις κουραστεί να ψάχνεις μονίμως πράγματα (όπως τα κλειδιά και το τηλεχειριστήριο), ή να θες να καλέσεις κόσμο στο σπίτι σου αλλά να ντρέπεσαι.
  2. Ξεκίνα να τακτοποιείς μία μία τις πλευρές κάθε δωματίου. Έτσι, η ολοκλήρωση κάθε εργασίας θα σου δίνει κι ένα μικρό κίνητρο να συνεχίσεις την προσπάθεια. Μια άλλη τακτική είναι να ξεκινήσεις από τα αντικείμενα που βρίσκονται στην είσοδο του σπιτιού και να προχωράς σταδιακά προς τα μέσα.
  3. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πάρα πολλά πράγματα στο σπίτι τους κι αυτό κάνει δύσκολη τη διαχείρισή τους. Πριν ξεκινήσεις να τα οργανώνεις, καλό είναι να κάνεις πρώτα μια εκκαθάριση και να ξεφορτωθείς όσα δεν θες ή δεν χρειάζεσαι. Αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις αυτό, υπάρχουν τρεις Ιαπωνικές αρχές που θα σε βοηθήσουν να βγάλεις άκρη.
  4. Είναι εύκολο να αποχωριστείς πράγματα χαλασμένα. Τι μπορείς να κάνεις, όμως, με εκείνα που έχουν συναισθηματική αξία; Συγκέντρωσέ τα σε ένα κουτί. Άφησέ τα εκεί λίγες μέρες, ώστε να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου και να καταλήξεις σε μια απόφαση.
  5. Μπορείς να αφιερώνεις καθημερινά 15 λεπτά στην τακτοποίηση κάποιου συγκεκριμένου χώρου. Έτσι, σταδιακά και χωρίς πίεση θα συμμαζέψεις όλο το σπίτι.
  6. Επένδυσε σε εξοπλισμό που θα σε βοηθήσει να κρατήσεις τα πράγματά σου σε τάξη. Για παράδειγμα, αντί να αφήνεις τα σακουλάκια με τους ξηρούς καρπούς και τα σνακ χύμα στον πάγκο, βάλε τα μέσα σε γυάλινα βάζα.
  7. Τέλος, για να διατηρήσεις τακτοποιημένο το σπίτι σου, προσπάθησε ό,τι κρατάς στα χέρια σου να το βάζεις αμέσως στη θέση του: τους λογαριασμούς στο ίδιο συρτάρι, τα κλειδιά στο ίδιο σημείο, το παλτό στην κρεμάστρα, τα άπλυτα στον κάδο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.