iStock

ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ FENG SHUI

Αν θέλεις να δημιουργήσεις θετική ενέργεια στο υπνοδωμάτιό σου σύμφωνα με τις αρχές της κινεζικής φιλοσοφίας του Feng Shui, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις παρακάτω αναλυτικές συμβουλές.

Αν αναλύσουμε την έννοια του Feng Shui θα δούμε ότι feng σημαίνει άνεμος και shui σημαίνει νερό. Ειδικότερα, το Feng Shui έχει τις ρίζες του στην αρχαία κινεζική κουλτούρα και τον Ταοϊσμό και αναφέρεται στη διάταξη των κτιρίων και των αντικειμένων και στην οργάνωση του χώρου μέσα σε ένα δωμάτιο με στόχο τη δημιουργία αρμονίας και ισορροπίας.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Feng Shui, το πιο σημαντικό δωμάτιο του σπιτιού είναι η κρεβατοκάμαρα, γι' αυτό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην διαρρύθμισή της.

Τι λέει το Feng Shui για το κρεβάτι

Αρχικά, η θέση του κρεβατιού –ως προς τα υπόλοιπα αντικείμενα και ως προς την πόρτα– έχει μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui, το κρεβάτι θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε μια «επιβλητική θέση». Φροντίστε να «κοιτάει» προς την πόρτα αλλά παράλληλα να μην είναι στην ίδια ευθεία με την πόρτα.

Επιπλέον, μην τοποθετήσετε το κρεβάτι σε σημείο που απέναντί του υπάρχει καθρέφτης γιατί η αντανάκλαση μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, ούτε κάτω από χαμηλά δοκάρια, σοφίτες ή κεκλιμένες οροφές γιατί θα νιώθετε πίεση.

Επίσης, πάρτε ένα κεφαλάρι το οποίο θα στερεώσετε καλά στο κρεβάτι σας. Το κεφαλάρι συμβολίζει τη σταθερότητα και την υποστήριξη στη ζωή, ειδικά όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις. Βάλτε το κεφαλάρι σε έναν τοίχο όπου δεν υπάρχει πόρτα.

Feng Shui
Pexels Ioana Motoc

Κάντε declutter στον χώρο κάτω από το κρεβάτι. Το Feng Shui υποστηρίζει ότι τα πράγματα που αποθηκεύουμε εκεί μπορεί να επηρεάζουν ή να μπλοκάρουν υποσυνείδητα τη ζωή μας. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε να βάλετε εκεί αντικείμενα από πρώην συντρόφους σας. Ιδανικά αφήστε αυτόν τον χώρο κενό. Ωστόσο, αν πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε για αποθήκευση, προτιμήστε μαλακά αντικείμενα που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως σεντόνια, κουβέρτες και μαξιλάρια.

Ποια αντικείμενα δεν πρέπει να έχετε μέσα στο υπνοδωμάτιο

Κρατήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές έξω από το υπνοδωμάτιο, καθώς αυτές μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο. Αντί να κοιμάστε με το κινητό στο υπνοδωμάτιο, προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο. Κρατήστε αυτό το βιβλίο στο κομοδίνο σας αλλά αποφύγετε να έχετε μεγάλες στοίβες βιβλίων στο πάτωμα ή στα ράφια. Σύμφωνα με το Feng Shui, τα βιβλία περιέχουν ενέργεια, διεγείρουν το μυαλό και εμποδίζουν τον ύπνο.

Επίσης, αν έχετε εγκαταστήσει ένα γυμναστήριο στο σπίτι σας θα πρέπει να κρατήσετε τον εξοπλισμό της προπόνησής σας, όπως για παράδειγμα το foam roller ή τη μπάλα pilates, εκτός κρεβατοκάμαρας. Ο εξοπλισμός της προπόνησης θεωρείται «yang», δηλαδή αποτελεί πηγή ενέργειας.

Feng Shui
Freepik

Δώστε βάση στα χρώματα

Όσον αφορά τα χρώματα, μπορείτε να προσθέσετε μερικές πιτσιλιές κόκκινου χρώματος στο υπνοδωμάτιο, καθώς αυτό το χρώμα συμβολίζει την ευτυχία και την αισιοδοξία.

Από την άλλη, τα γήινα και ουδέτερα χρώματα παρέχουν περισσότερη υποστήριξη και χαλάρωση. Επίσης, αν θέλετε κάτι αναζωογονητικό δοκιμάστε τα μπλε και τα πράσινα χρώματα. Βέβαια να θυμάστε ότι σύμφωνα με την κινέζικη φιλοσοφία, το καταλληλότερο χρώμα για την κρεβατοκάμαρά μας είναι το λευκό, το οποίο ευνοεί τη συμβίωση και την αγάπη.

Μην φέρνετε τη δουλειά στο υπνοδωμάτιο

Αν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα γραφείο στο σπίτι σας (το home office ήρθε για να μείνει;), τότε σίγουρα μην το βάλετε μέσα στο υπνοδωμάτιο. Η ύπαρξη ενός γραφείου και άλλων «επαγγελματικών» αντικειμένων δίπλα από το κρεβάτι μπορεί να σας δυσκολέψει στη βραδινή χαλάρωση αλλά και στην εγρήγορση και τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν μένετε σε ένα μικρό σπίτι όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, προσπαθήστε να κάνετε έναν διαχωρισμό βάζοντας μια κουρτίνα, ένα πτυσσόμενο παραβάν ή μια βιβλιοθήκη.

Feng Shui
Freepik

Τα φυτά αξίζουν μια ευκαιρία

Τέλος, τα ζωντανά πράσινα φυτά θεωρούνται καλό Feng Shui για την κρεβατοκάμαρα, επειδή προσθέτουν ζωντανή ενέργεια σε έναν χώρο. Αφού λάβετε υπόψη τον φωτισμό, τη θερμότητα και την υγρασία του υπνοδωματίου σας, επιλέξτε ένα φυτό που θα ευδοκιμήσει εκεί.

Για παράδειγμα, η Σανσιβέρια, η οποία είναι ιδανικό φυτό αν αρχίζετε τώρα να ασχολείστε με την κηπουρική, δεν χρειάζεται συχνό πότισμα και σύμφωνα με το Feng Shui απομακρύνει την αρνητική ενέργεια από τον χώρο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.