iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ PILATES ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να έχεις μια μπάλα Pilates στο σπίτι και δεν σχετίζονται απαραίτητα με τη γυμναστική.

Τι είναι για σένα μια μπάλα Pilates; Πιθανότατα ένα όργανο γυμναστικής που συναντάς στο γυμναστήριο ή αγοράζεις στο σπίτι για να εκτελείς ορισμένες ασκήσεις. Σωστά;

Και ναι και όχι. Διότι η μπάλα Pilates είναι πράγματι ένα πολύ αποτελεσματικό όργανο γυμναστικής, με το οποίο μπορείς να ενδυναμώσεις τον κορμό σου, είναι όμως και πολλά άλλα, και έχεις περισσότερους από έναν λόγους για να την έχεις στο σπίτι.

Μια μπάλα με ιστορία

Προτού όμως δούμε ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι, να σου τη συστήσουμε. Η μπάλα αυτή δημιουργήθηκε το 1963 από τον Aquilino Cosani, έναν Ιταλό κατασκευαστή πλαστικών. Πρώτη την αξιοποίησε μια Βρετανή φυσιοθεραπεύτρια, η Mary Quinton, που εργαζόταν στην Ελβετία σε θεραπευτικά προγράμματα για νεογέννητα και βρέφη.

Τη σκυτάλη πήρε η Dr. Susanne Klein-Vogelbach, διευθύντρια της Σχολής Φυσιοθεραπείας στη Βασιλεία της Ελβετίας, η οποία ενσωμάτωσε τη χρήση της σε ασκήσεις ως μέσο θεραπείας νευρολογικών παθήσεων, ορθοπεδικών και άλλων προβλημάτων σε ενήλικες.

Χάρη στις δυνατότητες που έχει να βοηθάει στην εκγύμναση όλου του σώματος και ειδικά του κορμού, χρησιμοποιήθηκε αργότερα σε γυμναστήρια και προγράμματα Pilates. Πώς μπορείς όμως εσύ να τη χρησιμοποιήσεις στο σπίτι;

Πώς να χρησιμοποιήσεις μια μπάλα Pilates

1. Ως όργανο γυμναστικής

Η μπάλα Pilates είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο προπόνησης, επειδή προάγει την ενδυνάμωση και σταθεροποίηση του κορμού. Αυτό το πετυχαίνει με τη φυσική αστάθεια που προκαλεί η ισορρόπηση πάνω σε μια μπάλα. Προσθέτοντας αντίσταση στην όποια άσκηση, ουσιαστικά σε αναγκάζει να ενεργοποιήσεις τους μυς της πυελικής περιοχής.

Pilates Ball
Freepik

Η μπάλα Pilates χρησιμοποιείται σε μια σειρά ασκήσεων, από κοιλιακούς και ραχιαίους, μέχρι push ups, σανίδες και ασκήσεις για τους γλουτούς. Παραδείγματα χρήσης της υπάρχουν πάρα πολλά σε βίντεο στο You Tube. Πιο συγκεκριμένα, μια μπάλα Pilates:

  • Βελτιώνει την ισορροπία και την ευλυγισία.
  • Δυναμώνει τους μυς που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη, οι οποίοι σε γενικές γραμμές είναι αδύναμοι, λόγω της έντονης καθιστικής ζωής.
  • Δυναμώνει και βοηθά στη σταθερότητα των αρθρώσεων συμβάλλοντας στην πρόληψη των τραυματισμών.

2. Για ξεκούραση

Καθώς η καθιστική ζωή καταπονεί και «κονταίνει» τους μυς που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, μια καλή «αγκαλιά» στην μπάλα προσφέρει ανακούφιση. Το να ξαπλώσεις επάνω της και να αφήσεις το σώμα σου να «ρολάρει» ανακουφίζει από την ένταση στην πλάτη και τη μέση και χαλαρώνει τα μυϊκά πιασίματα, επιτρέποντας στους μυς να διαταθούν. Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιείται από τους φυσιοθεραπευτές για την αποκατάσταση τραυματισμών.

3. Ως κάθισμα

Pilates Ball
iStock

Η stability ball (όπως αλλιώς λέγεται) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εναλλακτικό κάθισμα αντί για τις κοινές καρέκλες, καθώς βοηθά στη σωστή στάση του σώματος. Μπορείς να παρακολουθήσεις τηλεόραση ή να φας στο τραπεζάκι του σαλονιού. Θα ξεκουράσει τη σπονδυλική σου στήλη και θα βοηθήσει στην ισορροπία και την καλύτερη στάση του σώματος.

4. Ως παιχνίδι

Είναι ένας ιδανικός τρόπος να διώξεις τη νευρικότητα, χοροπηδώντας καθιστός επάνω της. Εξαιρετικό παιχνίδι είναι και για τα παιδιά που με τον ίδιο τρόπο μπορούν να χαλαρώσουν και να εκτονώσοπυν την έντασή τους.

Pilates Ball
iStock

Η μπάλα Pilates βελτιώνει τον συντονισμό, την ισορροπία και τη στεθερότητα του σώματος και ενεργοποιεί το κυκλοφοριακό σύστημα, μόνο και μόνο καθώς κάποιος λικνίζεται επάνω της.

5. Ως βοήθημα για την εγκυμοσύνη

Η χρήση της μπάλας βοηθάει στην απελευθέρωση της έντασης που υπάρχει στην πύελο (λεκάνη), τη μέση και τους κοιλιακούς μυς. Υπάρχουν αρκετές ασκήσεις χαλάρωσης εξειδικευμένες για εγκύους που με την καθοδήγηση ενός ειδικού μπορείς να εκτελέσεις.

Pilates Ball
Freepik

Η μπάλα δημιουργεί κινητικότητα στην πύελο, η οποία διευκολύνει τον τοκετό, ευνοεί τη σύνδεση αναπνοής και κίνησης και προετοιμάζει μαμά και μωρό για τη γέννηση.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών που συγκρατούν τη σπονδυλική στήλη, απελευθερώνει την ένταση, απαλύνει τους πόνους και παρέχει στήριξη στα γόνατα και τους αστραγάλους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.