Freepik

ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ

Θέλεις να αξιοποιήσεις τον ανεκμετάλλευτο χώρο που υπάρχει κάτω από το κρεβάτι σου αλλά δεν ξέρεις πώς; Μερικές συμβουλές οργάνωσης θα σε βοηθήσουν.

Όλοι έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας τον ερχομό της άνοιξης με βόλτες, δραστηριότητες στη φύση, συναντήσεις με φίλους και θερινά σινεμά. Όταν, όμως, ο καιρός φτιάχνει και η θερμοκρασία (ελαφρώς) ανεβαίνει, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για καθαριότητα ή declutter της ντουλάπας.

Για να καθαρίσεις το σπίτι σου δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει όλα τα βιβλία της γκουρού της τακτοποίησης Marie Kondo (εντωμεταξύ, ακόμα και αυτή έκανε στροφή στην καριέρα), αρκεί να έχεις θέληση και μεράκι. Όσο για τα μυστικά που πρέπει να ξέρεις για να βάλεις τους χώρους του σπιτιού σου σε τάξη, αυτά μαθαίνονται σιγά σιγά και με την εμπειρία.

Ένα μέρος του δωματίου που μπορεί να χωρέσει πολλά πράγματα είναι ο χώρος κάτω από το κρεβάτι. Γνωρίζουμε, όμως, πώς να τον οργανώσουμε σωστά; Στην ιδανική περίπτωση, αν έχουμε κρεβάτι που έχει ήδη αποθηκευτικούς χώρους από κάτω, π.χ. συρτάρια, η πρόκληση είναι να τα γεμίσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Ακόμα όμως κι αν δεν υπάρχει έτοιμη υποδομή, υπάρχουν απλές λύσεις για να τον αξιοποιήσουμε.

Γιατί είναι πολύτιμος ο χώρος κάτω από το κρεβάτι

Μιλώντας από την προσωπική μου εμπειρία, θα πω ότι κατάλαβα πόσα πράγματα μπορούσαν να αποθηκευτούν στον χώρο που υπάρχει κάτω από το κρεβάτι όταν έκανα το σχετικό decluttering. Αυτό συνέβη στην πρώτη καραντίνα, περίοδος που αποφάσισα να προχωρήσω σε ξεσκαρτάρισμα των παιδικών και εφηβικών πραγμάτων που είχα καταχωνιάσει κάτω από το κρεβάτι μου, όπως αυτοκόλλητα, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα αντικείμενα με συναισθηματική αξία. Οι σακούλες που μάζεψα τότε για ανακύκλωση μόνο λίγες δεν ήταν.

Κάπως έτσι, ένιωσα ότι ο χώρος κάτω από το κρεβάτι μου «ανάσανε» και ήταν και πάλι σε θέση να φιλοξενήσει άλλα, πιο χρήσιμα αλλά και πιο αναγκαία πράγματα.

χώρος κάτω από το κρεβάτι
Freepik

Κάντε πρώτα ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματα κάτω από το κρεβάτι

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν θέλει να (επανα)αξιοποιήσει τον χώρο κάτω από το κρεβάτι είναι ένα ξεκαθάρισμα των πραγμάτων που ήδη βρίσκονται εκεί, τα οποία συνήθως είναι παλιά περιοδικά, φωτογραφικά άλμπουμ ή παιδικά βιβλία.

Αναρωτηθείτε αν πραγματικά τα χρειάζεστε ή αν ο μοναδικός σκοπός που εξυπηρετούν είναι η συγκέντρωση περισσότερης σκόνης.

Τα do's and don'ts

Είναι σημαντικό να είμαστε επιλεκτικοί ως προς τα αντικείμενα που θα αποθηκεύσουμε κάτω από κρεβάτι. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε να βάζουμε χαρτιά, βιβλία, φωτογραφίες ή παλιά περιοδικά καθώς τείνουν να συσσωρεύουν πολλή σκόνη. Αντιθέτως, συμβουλεύουν να προτιμάμε αντικείμενα που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως εφεδρικά κλινοσκεπάσματα, σεντόνια ή μαξιλάρια, ή ακόμα και τα εκτός εποχής ρούχα μας.

κουτιά αποθήκευσης
iStock

Απαραίτητο αξεσουάρ τα κουτιά αποθήκευσης

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να μπαίνουν «χύμα» κάτω από το κρεβάτι αλλά σε ειδικά κουτιά που κλείνουν καλά έτσι ώστε να μην μαζεύουν σκόνη. Να θυμάστε ότι τα μακρόστενα κουτιά αποθήκευσης βοηθούν στην εξοικονόμηση χώρου ενώ αυτά που έχουν ροδάκια εξυπηρετούν στην καθαριότητα, αφού μπορούμε να τα μετακινούμε πιο εύκολα.

Κατηγοριοποιήστε τα αντικείμενα ανάλογα με το είδος

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η κατηγοριοποίηση των αντικειμένων ανάλογα με τη χρησιμότητα και τη λειτουργία τους. Αυτή η τακτική μάς βοηθάει να βρούμε αυτό που ψάχνουμε πιο γρήγορα, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να κολλήσουμε αυτοκόλλητες ετικέτες με το περιεχόμενο του κάθε κουτιού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.