iStock

6 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ

Ένα μικρό σπίτι έχει πολλές χάρες, που ίσως δεν έχεις σταθεί να διακρίνεις και να απολαύσεις. Τα 6 πλεονεκτήματα που έχει ένα μικρό διαμέρισμα σου δείχνουν και τους τρόπους με τους οποίους θα τα αναδείξεις.

Τα ενοίκια είναι απλησίαστα, τα μεγάλα σπίτια δυσεύρετα, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς ζούμε σε μικρότερους χώρους από ό,τι θα θέλαμε. Αυτός είναι κι ο λόγος που μας αρέσει να μαθαίνουμε tips για το πώς να ζούμε πιο άνετα ακόμη και σε μονόχωρα διαμερίσματα. Είναι πάντως σημαντικό να αναγνωρίσουμε και τα –μερικές φορές κρυμμένα– πλεονεκτήματα που έχει ένα μικρό σπίτι και να τα αναδείξουμε.

Είναι πιο ζεστό και προσωπικό

Όταν δεν έχετε έναν τεράστιο χώρο για να γεμίσετε και να διαχειριστείτε, είναι πολύ πιο εύκολο να εστιάσετε στο να κάνετε το περιβάλλον σας ζεστό. Μικρά, φθηνά κομμάτια διακόσμησης, όπως κεριά και μαξιλάρια, χαρίζουν αβίαστα ζεστασιά στην ατμόσφαιρα του μικρού σπιτιού. Για τον ίδιο λόγο, είναι πιο εύκολο ένα μικρό σπίτι να καθρεφτίσει το προσωπικό σας γούστο.

Είναι πιο οργανωμένο

Όταν ζείτε σε μικρά διαμερίσματα, υπάρχει σημαντικά λιγότερος χώρος για τα επιπλέον πράγματα που ως διά μαγείας συσσωρεύονται στο χώρο σας, ακόμα και όταν δεν τα χρειάζεστε ή δεν τα χρησιμοποιείτε. Έτσι, κάνετε αναγκαστικά όσο συχνά πρέπει ξεκαθάρισμα και decluttering στο σπίτι, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύχρηστο και η καθημερινότητά σας πιο απλή!

Μικρό σπίτι
iStock

Είναι πιο οικονομικό να το διακοσμήσεις

Τα μεγάλα σπίτια χρειάζονται πολλά έπιπλα και τα πολλά έπιπλα κοστίζουν. Οι μικροί χώροι, από την άλλη, κάνουν τη διακόσμηση (και την ανακαίνιση) πολύ πιο απλή και προσιτή. Αντί για πολλά κομμάτια, χρειάζεστε μόνο λίγα για να αναδείξετε το στυλ του χώρου σας. Και θα σας μείνουν χρήματα για φρέσκα λουλούδια και κεριά που θα τον ανανεώνουν κάθε τρεις και λίγο.

Είναι minimal

Ο μινιμαλισμός είναι τάση στη διακόσμηση και έχει προσφέρει πολλά στην ποιότητα του slow living που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στα αστικά κέντρα. Όλο και περισσότεροι υιοθετούν τάσεις όπως το Japandi για να ζήσουν πιο απλά και να μειώσουν το άγχος. Στα μικρά σπίτια το να υιοθετήσει κανείς το μινιμαλιστικό στυλ είναι σχεδόν παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, ο μινιμαλισμός είναι σχεδόν αναγκαιότητα για όσους ζουν σε ιδιαίτερα μικρούς χώρους όπως ένα διαμέρισμα-στούντιο, όχι;

Μικρό σπίτι
Unsplash Patrick Perkins

Καθαρίζεται πιο εύκολα

Αυτό είναι σίγουρα το πιο αγαπημένο πλεονέκτημα του μικρού χώρου: μπορείτε να τον καθαρίσετε εύκολα, γρήγορα, ξεκούραστα και χωρίς καν να χρειαστείτε βοήθεια. Όσο μεγαλύτερος είναι ένας χώρος, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να οργανωθεί και να καθαριστεί καλά. Και φυσικά είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθεί καθαρός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χαριτωμένοι και άνετοι χώροι είναι ιδανικοί για όσους απολαμβάνουν την τάξη και την καθαριότητα αλλά δεν θέλουν να επενδύσουν χρόνο και ενέργεια για να το πετύχουν.

Είναι πιο οικονομικό και φιλικό στο περιβάλλον

Τα κοινόχρηστα, η θέρμανση και το ρεύμα είναι πλέον ασύμφορα στα μεγάλα σπίτια. Κάντε μια πρόχειρη σύγκριση ανάμεσα σε ένα σπίτι 50 και 150 τ.μ. Στο δεύτερο το κόστος μπορεί και να πενταπλασιάζεται. Η διαβίωση σε μικρά διαμερίσματα ισοδυναμεί με σημαντική μείωση των μηνιαίων εξόδων και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αν πάλι, σκέφτεστε να μειώσετε ούτως ή άλλως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού σας, υπάρχουν μερικές ιδέες για το μπάνιο και για την κουζίνα σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.