iStock

8 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ MEETING

Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις το άγχος πριν από ένα σημαντικό meeting. Συγκεντρώσαμε τους πιο αποτελεσματικούς από αυτούς.

Η καθημερινότητα όσων δουλεύουν γραφείο είναι συνήθως γεμάτη meetings. Είναι απόλυτα λογικό, συχνά να βιώνεις αυτή την πραγματικότητα με στρες, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο σημαντικό meeting, στο οποίο έχεις να παρουσιάσεις τη δουλειά σου.

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να διαχειριστείς την αγωνία που αισθάνεσαι; Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να απαλλαγείς από το άγχος και να αποδώσεις όπως ακριβώς θέλεις;

8 αποτελεσματικοί τρόποι να διαχειριστείς το άγχος πριν από ένα σημαντικό meeting

#1 Προετοίμασε το μυαλό και το σώμα σου

Ξεκίνα την μέρα που έχεις ένα meeting που σου προκαλεί άγχος, με γυμναστική. Η άσκηση βοηθά στο στρες, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης. Επίλεξε ένα γεύμα με σύνθετους υδατάνθρακες για να προσφέρεις στον εγκέφαλό σου τη γλυκόζη που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργεί σωστά. Πρόσθεσε και άπαχη πρωτεΐνη που απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές και σε βοηθά να είσαι σε εγρήγορση.

#2 Γράψε ημερολόγιο

Δεν χρειάζεται να αφιερώσεις πολλά λεπτά. Πέντε λεπτά μπορούν να κάνουν θαύματα. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να το κάνεις. Απλώς άφησε να βγει στο χαρτί ό,τι σκέφτεσαι. Είναι ένας απλός και άμεσος τρόπος να εκτονώσεις το έντονο άγχος που σε κάνει να νιώθεις δυσάρεστα.

#3 Εστίασε στο παρόν

Εφάρμοσε την τεχνική του 5,4,3,2,1. Κάνε focus σε 5 πράγματα που βλέπεις, 4 πράγματα που μπορείς να αγγίξεις, 3 πράγματα που μπορείς να ακούσεις, 2 πράγματα που μπορείς να μυρίσεις, 1 πράγμα που μπορείς να γευτείς. Κάνοντας focus στα πράγματα γύρω σου απομακρύνεις τον νου σου από τις δυσάρεστες σκέψεις και αποφορτίζεσαι. Δοκίμασε αυτή την τεχνική στον δρόμο για το γραφείο και προτίμησε να το κάνεις περπατώντας, αν είναι εφικτό.

Πως να αντιμετωπίσεις το άγχος πριν το meeting
iStock

#4 Αξιοποίησε τις κατάλληλες τεχνικές χαλάρωσης

Κράτα τον εαυτό σου απασχολημένο

Ασχολήσου με τα πράγματα που έχεις να κάνεις για τη δουλειά. Έτσι, και θα τελειώσεις περισσότερες δουλειές και δεν θα κάνεις αγχωτικές σκέψεις σχετικά με το meeting.

Ανέπνεε

Όταν έχουμε άγχος ξεχνάμε να αναπνεύσουμε. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες ή εφάρμοσε την διαφραγματική αναπνοή. Αυτό θα σε κάνει να χαλαρώσεις και θα σε βοηθήσει να μείνεις εστιασμένος σε αυτό που πρέπει να κάνεις.

Επαναλάμβανε ένα mantra

Επίλεξε μια φράση που σε βοηθά και βγάζει νόημα για σένα και επανέλαβέ την για να νιώσεις αυτοπεποίθηση.

#5 Κάνε καλή προετοιμασία

Το να νιώθεις ότι έχεις προετοιμαστεί καλά για τη σύσκεψη, σίγουρα θα μειώσει σημαντικά το άγχος σου. Το να έχεις επιλέξει να φοράς κατάλληλα και άνετα ρούχα, να έχεις μαζί σου νερό, χαρτί, μολύβι και ό,τι άλλο σου χρειάζεται, είναι και αυτό ένα σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας. Προετοιμασία απαιτούν και τα remote meetings. Γι' αυτά φρόντισε να επιλέξεις ένα άνετο σημείο, στο οποίο να έχεις ησυχία και ιδιωτικότητα, φρόντισε το background, τον φωτισμό και βεβαιώσου ότι έχεις δίπλα σου φορτιστή για το laptop και το κινητό σου.

Πως να αντιμετωπίσεις το άγχος πριν το meeting
iStock

#6 Συγκεντρώσου στο θέμα και τον ομιλητή

Όσο πιο συγκεντρωμένος/η είσαι στο τι συμβαίνει στη σύσκεψη τόσο λιγότερο θα αφήνεις τον νου σου να τρέχει σε σκέψεις που σου προκαλούν άγχος. Αυτό μπορεί να γίνει είτε παίρνοντας ενεργά μέρος στην συζήτηση με απορίες ή σχόλια ή, αν αυτό σου προκαλεί επίσης άγχος, κρατώντας απλά σημειώσεις για όσα λέγονται. Μ' αυτόν τον τρόπο θα μάθεις περισσότερα πράγματα και θα αποφύγεις τις αγχωτικές σκέψεις.

#7 Κάνε πρόβα και οραματίσου πως το meeting έγινε και πήγε καλά

Δώσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να κάνεις πρόβα όσα έχεις να παρουσιάσεις και να πεις. Η επανάληψη θα σε βοηθήσει να ανταποκριθείς όπως πρέπει την ώρα του meeting. Φαντάσου το meeting να εξελίσσεται και όλα να πηγαίνουν κατ΄ ευχήν. Φυσικά, καλό είναι να είσαι προετοιμσμένος/η και για το σενάριο στο οποίο κάτι πάει στραβά.

#8 Κάνε την παρουσίασή σου στην αρχή

Αν στο meeting έχεις κάποια παρουσίαση και αυτό σου δημιουργεί έξτρα άγχος, πάρε το θάρρος και ζήτα να ξεκινήσει η συνάντηση με τη δική σου παρουσίαση. Έτσι, το δύσκολο κομμάτι για σένα θα ολοκληρωθεί γρήγορα και θα μπορέσεις στη συνέχεια με μεγαλύτερη ηρεμία να επικεντρωθείς σε όσα θα ειπωθούν στη σύσκεψη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.