iStock

ΑΚΟΥ ΤΟΥΣ ΣΟΥΗΔΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Όταν οι Σουηδοί λένε «lagom», εννοούν να ζεις όχι με πολλά, ούτε με λίγα, αλλά με όσα ακριβώς χρειάζεσαι.

Η ικανότητα να βρίσκεσαι στο παρόν είναι θεμελιώδης παράμετρος για τη διανοητική ισορροπία, σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο Abraham Maslow. Το να ζούμε στο εδώ και το τώρα αποδεικνύεται πολλές φορές απαιτητική διαδικασία. Απαιτεί στοχοπροσήλωση και συνεχή προσπάθεια. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κάτι ακατόρθωτο, απλώς έχουμε συνήθως να διαχειριστούμε μια επιβαρυμένη καθημερινότητα, που μας απομακρύνει από την ευτυχία του παρόντος. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι μια λέξη από τη Σουηδία: Lagom. Για για τους Σουηδούς, κρύβει το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή.

Η λέξη lagom (όπως και η δανέζικη λέξη hygge) δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς στα ελληνικά, μπορεί μόνο να αποδοθεί περιγραφικά. Είναι μια στάση ζωής που μας μαθαίνει να ζούμε με τα απαραίτητα και να κάνουμε πέρα κάθε είδους υπερβολή. Μια φιλοσοφία που στοχεύει στη χαρά, την ηρεμία, την αρμονία, την ισορροπία, την απλότητα και τελικά την όξυνση της συναισθηματικής νοημοσύνης μας.

Το lagom θέλει να κατανοήσουμε πως καλό θα ήταν να έχουμε καθετί «όχι πολύ, όχι λίγο, αλλά το σωστό».

lagom
Unsplash Jen P

Θα μου πείτε, ο αξιακός κώδικας του κάθε ανθρώπου διαφέρει, οπότε το «σωστό» δεν θα μπορούσε να είναι πάντα κοινός τόπος. Δείτε μέσα σας και το «σωστό» θα αναδυθεί ως η μοναδική σας αλήθεια.

Πού κρύβεται το lagom καθενός

Το να βρείτε το προσωπικό σας lagom ισούται με το να ανακαλύψετε τις συνθήκες εντός των οποίων επιθυμείτε να ζείτε και να δημιουργείτε. Το lagom σε καμία περίπτωση δεν είναι συνυφασμένο με το κυνήγι της τελειότητας, αλλά με την αναζήτηση της προσωπικής αρμονίας.

Στη διακόσμηση, lagom σημαίνει απλότητα, αρμονία χρωμάτων –κυρίως γήινων, που δένουν με τη φύση– και έπιπλα που θα εξυπηρετούν τόσο στο λειτουργικό όσο και στο αισθητικό κομμάτι.

lagom
iStock

Οι άνθρωποι έλκονται προς τον «lagom» τρόπο ζωής αποδεχόμενοι τη λειτουργική απλότητα όταν πρόκειται για τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση του σπιτιού τους. Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες είναι η εκμετάλλευση του φυσικού φωτός που μπαίνει στον χώρο. Τα έπιπλα θα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα, ώστε το φως να «λούζει» το δωμάτιο.

Οι χώροι που υπακούνε στη φιλοσοφία του lagom είναι ζεστοί και πλαισιώνονται με χαλιά και μαξιλάρια. Συνηθίζεται η χρήση φυτών εσωτερικού χώρου αλλά και λουλουδιών.

lagom
iStock

«Το τυπικό σκανδιναβικό σπίτι αποτελεί την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στον απόλυτο μινιμαλισμό και τα παραγεμισμένα σπίτια, με αποτέλεσμα έναν καθαρό, ήρεμο χώρο, που είναι όμως ζεστός και φιλόξενος», εξηγεί η Niki Brantmark, συγγραφέας του βιβλίου «The Scandinavian Home: Interiors Inspired by Light».

Για να επιτύχουμε την απλότητα, ο πρώτος κανόνας είναι η αποφυγή πληθωρικών διακοσμήσεων και αντικειμένων που έχετε χρόνια να χρησιμοποιήσετε.

Ξεκινήστε από το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή κιόλας. Από κάθε δωμάτιο του σπιτιού διώξτε ένα αντικείμενο που σας είναι παντελώς άχρηστο. Είναι μια πολύ καλή αρχή για να μπείτε στη διαδικασία να αφαιρείτε, παρά να προσθέτετε. Και, όταν μιλάμε για προσθαφαιρέσεις, δεν εννοούμε μόνο προσθαφαιρέσεις αντικειμένων αλλά και συμπεριφορών και ανθρώπων και ό,τι άλλο σας βαραίνει αντί να σας δίνει ώθηση να αναπτυχθείτε.

lagom
iStock

Η ηθική της βιωσιμότητας παίζει, επίσης, σπουδαίο ρόλο στον σχεδιασμό του μινιμαλιστικού σκανδιναβικού design. Η συνετή και συνειδητή κατανάλωση, πέρα από το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, καθιστά την τακτοποίηση ενός χώρου ευκολότερη.

Για να αποκτήσει ο χώρος σας μια πιο προσωπική νότα, βάλτε σε ωραίες κορνίζες τις φωτογραφίες των αγαπημένων σας προσώπων ή τις φωτογραφίες σας αγαπημένων σας προορισμών. Διαμορφώσετε έναν χώρο ώστε να μπορείτε να βάλετε τα βιβλία σας και τοποθετήστε κοντά τους μια πολυθρόνα για να δημιουργήσετε από το μηδέν τον προσωπικό σας χώρο ανάγνωσης και χαλάρωσης.

Μέτρο, ισορροπία και αρμονία, όχι μόνο του ίδιου του ατόμου αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Αυτό είναι το lagom.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.