iStock

ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΓΟΝΙΟΣ; ΑΥΤΟ ΤΟ APP ΘΑ ΣΟΥ ΜΑΘΕΙ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

Είναι φυσικό κι επόμενο οι νέοι γονείς να νιώθουν πελαγωμένοι, ειδικά τα πρώτα χρόνια με το μωρό στο σπίτι. Το νέο app από τη Φαιναρέτη, που φτιάχτηκε για να τους υποστηρίξει, προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες και ουσιαστική βοήθεια από την εγκυμοσύνη μέχρι και τα δεύτερα γενέθλια του παιδιού.

Οι σχέσεις μας με τους γονείς μας είναι ο βασικότερος παράγοντας που μας διαμορφώνει. Η πρώιμη σχέση με τη μητέρα και το ψυχικό υπόβαθρό της αρχίζει να επηρεάζει το παιδί από τη στιγμή κιόλας της σύλληψης.

Σήμερα, όμως, αναγνωρίζουμε ότι και ο πατέρας συμμετέχει και συνάπτει τη δική του, μοναδική και ιδιαίτερη σχέση με το παιδί, ενώ παράλληλα δρα ρυθμιστικά: αφενός παρακινεί και υποστηρίζει τη μητέρα να μπορεί να είναι και γυναίκα, αφετέρου, ωθεί το παιδί στη θεμελίωση μιας θετικής αυτοεικόνας και στην ανεξαρτησία.

Η ψυχολογική κατάσταση λοιπόν των γονέων έχει τεράστια σημασία, καθώς η πρώιμη γονεϊκή φροντίδα και η ποιότητα του αρχικού δεσμού, εγγράφονται στο σώμα, στον εγκέφαλο και στον ψυχισμό του εμβρύου/νεογνού, συμβάλλοντας στη δόμησή τους.

Ένα μωρό αλλάζει τις ισορροπίες

Ταυτόχρονα, ο ερχομός ενός μωρού, εκτός από χαρμόσυνο, είναι και στρεσογόνο γεγονός. Πολλοί νέοι γονείς το βιώνουν και έτσι, ζώντας στα σύγχρονα αστικά κέντρα, μακριά από τη φροντίδα και την «αγκαλιά» που κάποτε προσέφεραν η γειτονιά και τα μεγαλύτερα συγγενικά πρόσωπα. Για σχεδόν όλους τους γονείς αποτελεί μια τεράστια ανατροπή ισορροπιών και τρόπου ζωής.

Ένα app για νέους γονείς
iStock

Έτσι λοιπόν, παρατηρείται το φαινόμενο της μητρικής επιλόχειου κατάθλιψης που δεν είναι καθόλου σπάνιο. Σύμφωνα με έρευνες, η κατάθλιψη επηρεάζει το 15%-20% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το 10%-15% τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού. Επίσης, μιλάμε πλέον και για επιλόχειο κατάθλιψη στους μπαμπάδες.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Φαιναρέτη, που λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2008 το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας για την ψυχική υγεία της περιγεννητικής περιόδου, με στόχο τη θεραπεία και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, κατάλαβε εγκαίρως ότι και οι δύο γονείς πρέπει να υποστηριχθούν με πολλούς τρόπους τα πρώτα χρόνια της γονεϊκότητας, διότι έτσι μπαίνουν τα θεμέλια για το ξεκίνημα μιας υγιούς νέας ζωής.

Ένα app για γονείς: Από τη στιγμή του θετικού τεστ μέχρι τα δεύτερα γενέθλια

Αυτή τη φορά, δημιούργησε ένα app για τους νέους γονείς που ονομάζεται Best Start και προσφέρει δωρεάν, άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση και υποστήριξη σε όλες τις γυναίκες και τους συντρόφους τους που διανύουν την περίοδο της κύησης και τα πρώτα χρόνια της γονεϊκότητας.

Ένα app Για νέους γονείς
iStock

Περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι υποψήφιοι και νέοι γονείς από τη στιγμή που θα έχουν στα χέρια τους θετικό τεστ κύησης και μέχρι 2 χρόνια μετά τον ερχομό του μωρού τους και πιο συγκεκριμένα:

  • Πληροφόρηση για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία, το μητρικό θηλασμό, τη διατροφή και την άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, την ψυχική υγεία, τη βρεφική φροντίδα και ανάπτυξη κ.ά.
  • Λειτουργικότητες όπως ημερολόγιο εγκυμοσύνης, καταγραφή συμπτωμάτων, ερωτήσεις-απαντήσεις και video.
  • Σύνδεση με την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 210 9319054, για άμεση επικοινωνία των γονιών με μαία ή ψυχολόγο.

Το Best Start διατίθεται στα ελληνικά και είναι διαθέσιμο για Android και iOS μέσω Google Play και App Store.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.