AP Photo

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΕ 20 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα λίγο μετά που έγινε μητέρα και τα μοναρχικά της καθήκοντα φαίνεται να επισκίαζαν τη φροντίδα των παιδιών της. Ειδικά τα κρίσιμα πρώτα χρόνια της ανατροφής του πρωτότοκου Κάρολου.

Στις 14 Νοεμβρίου 2018, στη γιορτή για τα 70ά γενέθλια του Κάρολου, που είναι σήμερα βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων κρατών της Κοινοπολιτείας, η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, έκανε μια πρόποση. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι προνόμιο για οποιαδήποτε μητέρα να έχει τη δυνατότητα να απευθύνει πρόποση στον γιο της στα 70ά γενέθλιά του. Σημαίνει ότι έχεις ζήσει αρκετά για να δεις το παιδί σου να μεγαλώνει. Είναι μάλλον σαν –για να χρησιμοποιήσω μια αναλογία που είμαι σίγουρη ότι θα φανεί αρεστή– να φυτεύεις ένα δέντρο και να έχεις τη δυνατότητα να το βλέπεις να μεγαλώνει».

«Η δική μου μητέρα μου με είδε να κλείνω τα 70, βέβαια», είχε προσθέσει η Ελισάβετ. «Και την είχαν ακούσει να παρατηρεί ότι τα 70 είναι ακριβώς η ηλικία στην οποία ο αριθμός των κεριών στην τούρτα σου τελικά υπερβαίνει τη δύναμη που έχει η ανάσα σου για να τα σβήσει».

Τελικά, η Ελισάβετ έφτασε τα 96 και πέρασε στην ιστορία έχοντας καταγράψει ρεκόρ μακροζωίας ως γυναίκα μονάρχης, ενώ ο Κάρολος τη διαδέχτηκε στα 73 του.

Όποιος έχει φυτέψει στη ζωή του δέντρο κι έχει δει την ανάπτυξή του στην πάροδο δεκαετιών, θα συμφωνούσε πως όντως χαίρεσαι να βλέπεις αυτό που κάποτε ήταν σπόρος να βγάζει γερές ρίζες και να ψηλώνει. Μόνο που ένα δέντρο χρειάζεται πολύ λιγότερη φροντίδα και αγάπη από ένα παιδί για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει. Ήταν, λοιπόν, εύστοχη η αναλογία που έκανε η Ελισάβετ; Η απάντηση θα έλεγε κανείς ότι κρύβεται στο ερώτημα τι είδους μητέρα υπήρξε για τον Κάρολο.

«Νομίζω υπάρχει μια τάση σε ορισμένους ανθρώπους να προβάλλουν κατά κάποιο τρόπο ό,τι θεωρούμε σήμερα σωστό για την ανατροφή των παιδιών στο πώς μεγάλωσε τα δικά της», έχει πει ο Robert Hardman, συγγραφέας του βιβλίου «Queen of Our Times – The Life of Queen Elizabeth II», χαρακτηρίζοντας την Ελισάβετ «αφοσιωμένη» αν και «παλιομοδίτισσα» ως μητέρα.

«Ανήκε σε μια γενιά που έζησε παγκόσμιο πόλεμο και πολλοί είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Όχι μόνο για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Σε αρκετές περιπτώσεις για έξι χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά που μεγάλωσαν μεταπολεμικά και με τους δυο γονείς τους «θεωρούνταν αρκετά τυχερά».

 

Η Ελισάβετ γίνεται μητέρα

Ο Κάρολος γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1948, μόλις έξι ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο γάμου των γονιών του. Στον θρόνο βρισκόταν ο παππούς του, βασιλιάς Γεώργιος, και η μητέρα του ήταν ακόμα πριγκίπισσα. Όπως σημειώνει η Sally Bedell Smith στη βιογραφία «Elizabeth The Queen», η Ελισάβετ περιέγραφε με ενθουσιασμό σε ξαδέλφη της τα «λεπτά, μακριά δάχτυλα» του γιου της και τον θήλασε για δύο μήνες, διακόπτοντας όταν η ίδια νόσησε με ιλαρά.

Περίπου έναν χρόνο αργότερα, ο Φίλιππος –που υπηρετούσε τότε στο Ναυτικό– τοποθετήθηκε στη Μάλτα, που δεν κρίθηκε μέρος κατάλληλο για τον μικρό. «Η Ελισάβετ θα μπορούσε να είχε μείνει στο Λονδίνο με τον γιο της, αλλά αποφάσισε αντ’ αυτού να περάσει όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε με τον άντρα της», γράφει η Smith.

«Ήταν συνηθισμένη στο να λείπουν για μεγάλα διαστήματα οι γονείς της όσο μεγάλωνε η ίδια, οπότε η απόφαση να αφήσει τον Κάρολο δεν θα προκαλούσε καμιά έκπληξη». Εκτός από τις νταντάδες, η μητέρα της και γιαγιά του παιδιού ήταν πολύ κοντά του.

 

Στις 15 Αυγούστου 1950, ήρθε στον κόσμο το δεύτερο παιδί του ζευγαριού, η πριγκίπισσα Άννα. Μια δεκαετία μετά ο Άντριου και το 1964 ο Έντουαρντ.

Η Ελισάβετ και το στέμμα

Ο Κάρολος ήταν 3 ετών και η Άννα 18 μηνών όταν η Ελισάβετ κληρονόμησε τον θρόνο μετά τον αναπάντεχο θάνατο του 56χρονου πατέρα της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η νεαρή βασίλισσα δεν είχε κλείσει ακόμα τα 26 και τα μοναρχικά της καθήκοντα απαιτούσαν μεταξύ άλλων να ταξιδεύει συχνά. Λίγο μετά την επίσημη ενθρόνισή της, έλειψε με τον Φίλιππο για περιοδεία έξι μηνών στις χώρες της Κοινοπολιτείας, αφήνοντας τα παιδιά στην Αγγλία.

Στην επίσημη βιογραφία του Κάρολου που κυκλοφόρησε το 1994, ο ίδιος φέρεται να είπε στον συγγραφέα Jonathan Dimbleby ότι ήταν «αναπόφευκτα το βρεφοκομικό προσωπικό» που του έμαθε να παίζει, τον είδε να κάνει τα πρώτα του βήματα και του έμαθε τι σημαίνει τιμωρία και ανταμοιβή.

Σε πιο πρόσφατη βιογραφία του Κάρολου, η Sally Bedell Smith γράφει: «Όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα με τον θάνατο του πατέρα της, η αφοσίωση στα καθήκοντά της σήμαινε ακόμα λιγότερο χρόνο για τα παιδιά. Βασιζόταν όλο και περισσότερο στον σύζυγό της για τις σημαντικές οικογενειακές αποφάσεις και άφηνε στις νταντάδες την επίβλεψη της καθημερινότητάς τους».

Οι γονείς έβλεπαν τα παιδιά τους δύο φορές την ημέρα, μετά το πρωινό και το απογευματινό τσάι, αλλά σύμφωνα με την Bedell Smith «όπως συνήθιζε η ανώτερη τάξη, κανείς τους δεν ήταν σωματικά εκδηλωτικός». Πάντως η Ελισάβετ κατήργησε την παράδοση που ήθελε τα παιδιά να της υποκλίνονται όταν έμπαιναν στο δωμάτιο που βρισκόταν!

Ελισάβετ και Κάρολος σε 20 ενσταντανέ

Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν μαζί την Ελισάβετ και τον Κάρολο στα 73 χρόνια της κοινής τους ζωής είναι πραγματικά αναρίθμητες. Δεν πρόκειται ακριβώς για ένα «οικογενειακό άλμπουμ», αφού οι περισσότερες είναι τραβηγμένες σε δημόσιες εκδηλώσεις. Μας επιτρέπουν, όμως, να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι σημαίνει να μεγαλώνεις με την προοπτική να στεφθείς μια μέρα βασιλιάς – και όλες τις συμβάσεις που αυτό συνεπάγεται.

Ελισάβετ και Κάρολος
AP Photo

15 Δεκεμβρίου 1948

Η Ελισσάβετ –πριγκίπισσα ακόμα– κρατά στην αγκαλιά της τον Κάρολο, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, μετά από τη βάφτισή του. Ο σημερινός βασιλιάς είχε συμπληρώσει τον πρώτο μήνα της ζωής του μόλις την προηγούμενη μέρα.

Ελισάβετ και Κάρολος
AP Photo

22 Νοεμβρίου 1950

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ δείχνει στον πρίγκιπα Κάρολο που βρίσκεται η πομπή της βασίλισσας της Ολλανδίας, η οποία κατευθυνόταν από το Μπάκιγχαμ προς το Γκίλντχολ. Μετά τον γάμο της με τον Φίλιππο, η οικογένεια της Ελισάβετ είχε εγκατασταθεί στο Clarence Hall, κοντά στα ανάκτορα.

Ελισάβετ και Κάρολος
AP Photo

24 Απριλίου 1951

Μέλη του πληρώματος του βασιλικού αεροσκάφους απευθύνουν χαιρετισμό στην Ελισάβετ και τον Κάρολο καθώς αποβιβάζονται. Η βασίλισσα επέστρεφε από τη Μάλτα, μετά από ταξίδι αρκετών εβδομάδων για να επισκεφθεί τον Φίλιππο, που υπηρετούσε τότε εκεί στο Ναυτικό. Το παιδί είχε παραμείνει στο Λονδίνο και απλώς μπήκε στο αεροπλάνο μετά την άφιξή του, για να υποδεχτεί τη μητέρα του.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, Charles Philip Arthur George Windsor, Anne Elizabeth Alice Louise Windsor
AP Photo / ROTA

1 Αυγούστου 1952

Έξι μήνες μετά την άνοδο στον θρόνο, η βασίλισσα Ελισάβετ με τα παιδιά της παίζει στο Κάστρο Μπαλμόραλ, στη Σκωτία. Εκεί περνούσε κατά παράδοση τα καλοκαίρια της και εκεί άφησε την τελευταία της πνοή, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022.

Britain Queen Elizabeth II
AP Photo

14 Νοεμβρίου 1952

Η βασίλισσα Ελισάβετ με την πριγκίπισσα Άννα και τον πρίγκιπα Κάρολο. Τα στοιχεία που συνοδεύουν αυτή τη φωτογραφία αναφέρουν μια ημερομηνία διαφορετική από την αμέσως προηγούμενη. Ωστόσο, η περιβολή της βασίλισσας και των παιδιών της είναι ακριβώς ίδια, που σημαίνει ότι μπορεί να είχαν τραβηχτεί την ίδια μέρα, στο Μπαλμόραλ.

Queen Elizabeth II and Prince Philip
AP Photo

29 Μαρτίου 1956

Με τον πρίγκιπα Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου στο τιμόνι, η βασιλική οικογένεια αναχωρεί από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με προορισμό το κάστρο του Ουίντσορ, για την περίοδο του Πάσχα. Η Ελισάβετ στη θέση του συνοδηγού και τα δύο παιδιά τους, Κάρολος και Άννα στο πίσω κάθισμα χαιρετούν τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί για να τους δει.

Ελισάβετ και Κάρολος
AP Photo

12 Μαΐου 1956

Ελισάβετ και Κάρολος διαβάζουν το πρόγραμμα στις ιπποδρομίες του Ουίντσορ. Αριστερά της βασίλισσας, η πριγκίπισσα Άννα φαίνεται προσηλωμένη στη δράση.

Ελισάβετ και Κάρολος
AP Photo

12 Ιουνίου 1952

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Κάρολος στο θεωρείο από το οποίο παρακολουθούν τις στρατιωτικές επιδείξεις του Royal Tournament, με σκοπό την ενίσχυση φιλανθρωπικών δράσεων για τον βρετανικό στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.

Queen Elizabeth II and Prince Philip
AP Photo

15 Σεπτεμβρίου 1957

Η βασιλική οικογένεια σε επίσκεψη στη φάρμα του κάστρου Μπαλμόραλ, με τον μικρό Κάρολο να φοράει παραδοσιακό σκωτσέζικο κιλτ. Μεγαλώνοντας, μετά τον γάμο του με την Νταϊάνα, ο Κάρολος δημιούργησε τον δικό του «οικολογικό παράδεισο» στο ιδιωτικό του κτήμα στο Χάιγκροουβ, με βιολογικές καλλιέργειες, επιδεικνύοντας τις οικολογικές του ευαισθησίες.

AP Photo

21 Απριλίου 1961

Την ημέρα των 35ων γενεθλίων της Ελισάβετ, η βασίλισσα και ο 12χρονος πρίγκιπας Κάρολος, στις ιπποδρομίες του Badminton.

Ελισάβετ και Κάρολος
AP Photo

Μάιος 1961

Ελισάβετ και Κάρολος έφιπποι, με φόντο το κάστρο του Ουίντσορ. Το καθαρόαιμο άλογο της βασίλισσας, ονόματι Sultan, ήταν δώρο από τον Πρόεδρο του Πακιστάν, ενώ ο Κάρολος ήταν πάνω σε πόνι, το 11χρονο Mayflower.

Ελισάβετ και Κάρολος
AP Photo / BIPPA

30 Οκτωβρίου 1968

Ελισάβετ και Κάρολος επιστρέφουν με άμαξα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ από τη Βουλή των Λόρδων, μετά από την καθιερωμένη επίσημη εκδήλωση στην οποία η βασίλισσα κήρυττε την έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών. Η συγκεκριμένη άμαξα (Irish State Coach), που χρονολογείται από το 1851, είχε μεταφέρει την Ελισάβετ νύφη για τον γάμο της με τον Φίλιππο στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Ελισάβετ
AP Photo

24 Ιουνίου 1969

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τους τύπους του Παλατιού, η συγκεκριμένη λήψη ήθελε να ρίξει μια πιο «ανεπίσημη ματιά» στην καθημερινότητα του Κάρολου, που ποζάρει «χαλαρά» με τη μητέρα του στο κάστρο του Ουίντσορ. Αφορμή ήταν η επίσημη τελετή στέψης του Κάρολου ως Πρίγκιπα της Ουαλίας, που θα γινόταν μία εβδομάδα μετά.

Ελισάβετ
AP Photo

1 Ιουλίου 1969

Η Ελισάβετ στέφει τον Κάρολο στην επίσημη ανακήρυξή του ως Πρίγκιπα της Ουαλίας, υπό το βλέμμα του τότε υπουργού εσωτερικών –και μετέπειτα πρωθυπουργού–  Τζέιμς Κάλαχαν.

Ελισάβετ
AP Photo

12 Μαρτίου 1972

Η Ελισάβετ εκφωνεί τον λόγο της για την έναρξη των εργασιών στο Κοινοβούλιο της Νέα Ζηλανδίας, μία από τις χώρες που απαρτίζουν την –πάλαι ποτέ Βρετανική– Κοινοπολιτεία. Ο Κάρολος παρακολουθεί προσηλωμένος – ή μήπως χαμένος στις σκέψεις του;

Ελισάβετ
AP Photo / Anthony White

24 Ιουλίου 1988

Χειροφίλημα του Κάρολου στη βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς αυτή του απονέμει μετάλλιο μετά από αγώνα πόλο. Η ομάδα του είχε μόλις ηττηθεί από τη Γαλλία, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο Cartier International Polo Tournament, στο Λονδίνο. Ανάμεσα στο κοινό ήταν και η τότε σύζυγος του Κάρολου, πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Ελισάβετ
AP Photo / Sang Tan

18 Μαΐου 2009

Ένα ακόμη χειροφίλημα (με διαφορά δύο δεκαετιών από εκείνο της προηγούμενης φωτογραφίας), αφού η Ελισάβετ απένειμε στον Κάρολο μετάλλιο με την ανώτατη τιμητική διάκριση από τη Royal Horticultural Society, φιλανθρωπική οργάνωση υπέρ της κηπουρικής, στην Ανθοκομική Έκθεση του Τσέλσι, στο Λονδίνο. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο Κάρολος είχε παντρευτεί την Καμίλα.

Κάρολος
AP Photo / Adrian Dennis

9 Μαΐου 2014

Ασπασμός στο μάγουλο ανάμεσα σε μητέρα και γιο, μετά την ολοκλήρωση επίσημης εκδήλωσης στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Αντί για μια σπάνια εκδήλωση οικειότητας, ο φωτογραφικός φακός έχει καταγράψει μάλλον έναν τυπικό χαιρετισμό.

Ελισάβετ και Κάρολος
AP Photo / Joel Ryan

4 Ιουνίου 2012

Η Ελισάβετ τείνει χειραψία στον Κάρολο μετά την πανηγυρική συναυλία για τον εορτασμό του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της, που σηματοδότησε 60 χρόνια της στον θρόνο.

Ελισάβετ
Jane Barlow / AP Photo

30 Ιουνίου 2022

Κάρολος και Ελισάβετ παρακολουθούν παρέλαση στο Εδιμβούργο, στους κήπους του ανακτόρου Χολιρουντχάους, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Πρόκειται για την επίσημη βασιλική κατοικία εκεί και ήταν ένα από τα μέρη όπου η σορός της Ελισάβετ εκτέθηκε σε δημόσιο προσκύνημα, πριν μεταφερθεί στο Λονδίνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.