Unsplash Uby Yanes

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ (ΚΑΙ ΑΓΧΩΜΕΝΟΣ) ΓΟΝΙΟΣ, ΑΥΤΟ ΤΟ APP ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ

H UNICEF λανσάρει μια δωρεάν εφαρμογή για γονείς με παιδιά από 0 έως 6 ετών. Λέγεται Bebbo και παρέχει ιατρικές συμβουλές, παιχνίδια ανάπτυξης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, χωρίς να χρειαστεί να ακούσεις καμία «μανούλα» που κουνάει το δάχτυλο ως πιο έμπειρη και ειδική.

«Γνωρίζει κάποια μανούλα τις καμπύλες ανάπτυξης για θηλάζοντα βρέφη;» «Κορίτσια SOS, η μπέμπα 18 μηνών ανέβασε χτες ξαφνικά πυρετό. Μπορεί να είναι τα δοντάκια της;» «Μανούλες, εσάς πότε μίλησαν τα παιδάκια σας;» Αυτές είναι μερικές από τις πιο απλές και ανώδυνες ερωτήσεις που μπορεί να συναντήσεις στα διάφορα μαμαδογκρούπ του Facebook, αν είσαι πρωτάρα και μερικές φορές απελπισμένη ή αγχωμένη μαμά. 

Τα γκρουπ του Facebook δεν είναι ό,τι καλύτερο, εγκυρότερο και πιο καθησυχαστικό μπορείς να βρεις σχετικά με την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σου. Πλην όμως πολλές από εμάς έχουμε βρεθεί εκεί αναζητώντας άλλοτε γενικές συμβουλές, άλλοτε ειδικού τύπου οδηγίες κι άλλοτε απλώς συμπαράσταση και αποδοχή. 

Οι νέοι γονείς έχουν ανησυχίες

Οι νέοι γονείς αγχώνονται συχνά και δεν τους κρίνουμε καθόλου γι’ αυτό. Θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά τους και συνήθως δεν ξέρουν πώς. Βλέπετε, απουσιάζει εκείνο το υποστηρικτικό πλαίσιο της παλιάς γειτονιάς, αποτελούμενο από άλλες λίγο-πιο-έμπειρες μαμάδες και τριτοξάδελφες που βρίσκονταν πάντα δίπλα στη φρέσκια μαμά για να προσφέρουν καθοδήγηση, βοήθεια και συμπόνια. 

App για γονείς

Στο σήμερα των αστικών κέντρων, οι άπειροι γονείς προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, γνωρίζοντας πλέον από τη διαθέσιμη υπερπληροφόρηση πόσο σημαντικά είναι τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού τους. Πράγμα που τους αγχώνει ακόμη περισσότερο, διότι νιώθουν την ανάγκη να τα κάνουν όλα σωστά, χωρίς να είναι βέβαιοι ότι το πετυχαίνουν. 

Τι προσφέρει το app για γονείς;

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Bebbo της UNICEF, που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και σε άλλες 10 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή γονικής μέριμνας που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να υποστηρίξει γονείς και φροντιστές παιδιών από 0 έως 6 ετών σχετικά με τη φροντίδα και την ανάπτυξη του παιδιού τους, αλλά και τη δική τους προσωπική ευημερία. Διότι τα ζευγάρια, συχνά στην προσπάθειά τους να γίνουν σούπερ γονείς, τείνουν να ξεχνάνε τη δική τους σχέση και τους εαυτούς τους. 

Η δωρεάν εφαρμογή για κινητά παρέχει συμβουλές από ειδικούς για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με την υγεία και τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, τη διατροφή και τον θηλασμό, την πρώιμη μάθηση, τη σημασία του παιχνιδιού, τη γονεϊκή φροντίδα, την προστασία και την ασφάλεια

Το Bebbo περιλαμβάνει εύχρηστες λειτουργίες που επιτρέπουν σε κάθε γονέα να παρακολουθεί ενεργά και να καταγράφει τα αναπτυξιακά στάδια κάθε ηλικιακής περιόδου, καθώς και τους εμβολιασμούς και ιατρικούς ελέγχους, λαμβάνοντας σχετικές ειδοποιήσεις βάσει ηλικίας.

Διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία εργαλείων που δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να παίρνουν σωστές αποφάσεις σχετικά με την καλή φροντίδα και εξέλιξη του νηπίου τους, ενθαρρύνοντας την καθημερινή ενασχόληση τους μέσα από πολλά άρθρα και δραστηριότητες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του παιδιού, σε όλους τους τομείς της πρώιμης ανάπτυξης. 

App για γονείς

Πώς και γιατί σχεδιάστηκε το Bebbo;

«Τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη των παιδιών και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή τους ως ενήλικες. Με αυτή τη νέα εφαρμογή, θέλουμε να δώσουμε σε όλους τους γονείς ένα επιπλέον εργαλείο για να τους καθοδηγήσει σε αυτό το απαιτητικό αλλά συγχρόνως υπέροχο ταξίδι της γονεϊκότητας», αναφέρει η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Afshan Khan.  

Σε κάθε χώρα, η UNICEF συνεργάστηκε στενά με ειδικούς πρώιμης παιδικής ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίσει ότι η εφαρμογή έχει προσαρμοστεί κατάλληλα για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών της. Στόχος ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρήσιμο και ενδιαφέρον περιεχόμενο όλοι οι γονείς, ακόμα και οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά σε ευρεία κλίμακα.

Για να μην χρειαστεί να ανατρέξουν σε καμία ομάδα μη ειδικών, σε καμία παρέα γονέων για θέματα που δεν γνωρίζουν. To Βebbo σύντομα θα προσαρμοστεί και θα είναι διαθέσιμο και για γονείς και οικογένειες που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες συρράξεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Μπορείτε να κατεβάσετε το Bebbo σε Android και iOS 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.