Celilo Springs by Western Architecture Studio Peter Bennetts

ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΣΚΗΝΗ

Ένα πολυτελές σπίτι στην Αυστραλία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να θυμίζει σκηνή, αφού δεν διαθέτει διακριτά δωμάτια και παραχωρεί στον κήπο το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου.

Το φυσικό φως μπορεί να δώσει άλλον αέρα σε ένα σπίτι. Αλλά μια οικογενειακή κατοικία στα προάστια της πόλης Περθ, στη Δυτική Αυστραλία, καταφέρνει να το αξιοποιήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μετατραπεί σε «μια βεράντα, μια σκηνή» χωρίς εσωτερικούς τοίχους, όπως χαρακτηρίστηκε από τους σχεδιαστές το τελικό αποτέλεσμα.

Το οίκημα ονομάζεται «Celilo Springs» και ήταν ανάμεσα σε εκείνα που διακρίθηκαν στα 2023 Houses Awards, ενός κορυφαίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στην Αυστραλία, που κάθε χρόνο ξεχωρίζει τα κτήρια με την καλύτερη οικιστική αρχιτεκτονική ολόκληρης της χώρας. Φυσικά δεν ήταν το μοναδικό.

Το σπίτι, που προορίζεται για τριμελή οικογένεια, καταλαμβάνει τα 120 τ.μ. από ένα οικόπεδο 650 τ.μ. – ο υπόλοιπος χώρος παραχωρείται στο τοπίο.

σπίτι
Celilo Springs by Western Architecture Studio Peter Bennetts

Μια περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη κατασκευή

Το Celilo Springs είναι βασισμένο στις αρχές του παθητικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει τον ηλιακό σχεδιασμό και στρατηγικές υψηλής μόνωσης/χαμηλής θερμικής μάζας για την επίτευξη θετικής ενεργειακής λειτουργίας.

Επίσης, χτίστηκε σε ένα υποδιαιρεμένο οικόπεδο στο οποίο υπήρχε μια φυσική πηγή γλυκού νερού και σε αντίθεση με πολλές νέες κατασκευές, σχεδιάστηκε για να δώσει προτεραιότητα στον χώρο του κήπου.

σπίτι
Celilo Springs by Western Architecture Studio Peter Bennetts

Όπως ανέφεραν οι σχεδιαστές, οι συνθήκες που επικρατούσαν στην τοποθεσία ήταν περίπλοκες. Μεταξύ άλλων, υπήρχε μια διαφορά κλίσης 8 μέτρων από μπροστά προς τα πίσω, κακή πρόσβαση στον χώρο, δύο φυσικές πηγές επιφανειακών υδάτων και υψηλή στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, η συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων ήταν απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθεί η περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη κατασκευή που βλέπουμε στις φωτογραφίες.

σπίτι
Celilo Springs by Western Architecture Studio Peter Bennetts

Ειδικότερα, οι σχεδιαστές συνεργάστηκαν με:

  • έναν ιστορικό/επιμελητή για να διερευνήσουν το ιστορικό πλαίσιο και να αναπτύξουν ανάλογες στρατηγικές,
  • έναν δομοστατικό μηχανικό και έναν κατασκευαστή χάλυβα για να επιλυθεί το ζήτημα της δύσκολης πρόσβασης στον χώρο,
  • έναν μηχανολόγο μηχανικό και μια εταιρεία κατασκευής κλιματιστικών για την ανάπτυξη καινοτόμου κλιματισμού,
  • έναν πολιτικό μηχανικό και έναν αρχιτέκτονα τοπίου για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις των υπόγειων υδάτων,
  • έναν εμπειρογνώμονα στην καλλιέργεια και διαχείριση κήπων,
  • έναν σύμβουλο φυτών εσωτερικού χώρου.

σπίτι
Celilo Springs by Western Architecture Studio Peter Bennetts

Μια σύντομη περιήγηση στο εσωτερικό του σπιτιού

Το σπίτι δεν διαθέτει διακοσμητικά παράθυρα ή σίτες και πλημμυρίζεται από το φυσικό φως της ημέρας. «Ανοιχτό στο αεράκι, στο θόρυβο των βατράχων, των πουλιών», όπως σχολίασαν οι σχεδιαστές του. Οι άνθρωποι που θα μείνουν σε αυτό θα βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τον εξωτερικό χώρο.

σπίτι
Celilo Springs by Western Architecture Studio Peter Bennetts

Ο κήπος διαθέτει σχεδόν 200 είδη φυτών της Δυτικής Αυστραλίας, ενώ για την κατασκευή του σπιτιού δόθηκε προτεραιότητα στο τοπικό ξύλο και χρησιμοποιήθηκαν σανίδες δαπέδου από ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιημένα υλικά που ανακτήθηκαν από ιστορικές τοπικές αγορές.

«Αγκαλιάζει τη Δυτική Αυστραλία πολιτιστικά, ιστορικά, βιολογικά και περιβαλλοντικά. Χρησιμοποιεί τη νοσταλγία και την ταυτότητα, την κοινότητα και το περιβάλλον για να αντλήσει συνδέσεις με το ευρύτερο πλαίσιο. Διαλύει την αρχιτεκτονική τυπική γλώσσα για να εξαλείψει τα εμπόδια που απομονώνουν τους ενοίκους από τον κόσμο».

σπίτι
Celilo Springs by Western Architecture Studio Andrew Boyne

Τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που προσφέρει το σπίτι

Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού ήταν η σύνδεση των ανθρώπων με το περιβάλλον. «Τα οφέλη των περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνδέσεων έχουν μελετηθεί διεξοδικά και δείχνουν σαφή και ουσιαστική αξία, συχνά υπερβαίνουν τα οφέλη του πλούτου ή της αύξησης του εισοδήματος», αναφέρουν οι σχεδιαστές.

Άλλα οφέλη αφορούν τη δυνατότητα για ανάπτυξη στενότερων σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, τα οποία θα μπορούν να κάνουν πράγματα μαζί στον ενιαίο χώρο διαβίωσης, και τη δημιουργία καλύτερης επικοινωνίας με την κατάργηση των διαχωριστικών ανάμεσα στα δωμάτια.

σπίτι
Celilo Springs by Western Architecture Studio Peter Bennetts

Το φυσικό φως που πλημμυρίζει το σπίτι βοηθάει, επίσης, στη ρύθμιση του ύπνου και ο κήπος με τα άνθη του στην κατανόηση των εποχιακών αλλαγών και της ζωής διάφορων ζωντανών οργανισμών, όπως τα πουλιά, τα φυτά και τα βατράχια.

σπίτι
Celilo Springs by Western Architecture Studio Peter Bennetts

Τέλος, σκοπός των δημιουργών ήταν η κατοικία να μειώσει τις οικονομικές πιέσεις μέσω της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας αλλά και να ανακουφίσει σε ψυχολογικό επίπεδο από το αίσθημα άγχους και στρες μέσω των ήχων του νερού και του ανέμου. «Κάθε απόφαση σε αυτό το σπίτι έχει εξεταστεί σε σχέση με αυτό το πλαίσιο. [Είναι] ένα σπίτι που συμβάλλει συνειδητά και θετικά στην κοινότητα σε πολλαπλά επίπεδα», δήλωσαν οι ίδιοι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.