iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΤΗΓΑΝΙ

Πώς καθαρίζουμε το αντικολλητικό τηγάνι; Πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει ή μπορούμε να το πλύνουμε απευθείας μετά τη μαγειρική; Τα «do and don't» των αντικολλητικών τηγανιών στο κείμενο που ακολουθεί.

Αν ανήκεις σε εκείνους που κάθε φορά που μπαίνουν στην κουζίνα παραδέχονται το άτομο που ανακάλυψε τα αντικολλητικά τηγάνια, σε καταλαβαίνουμε. Ναι, είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να φτιάξεις το αβγό, την ομελέτα, τις κρέπες σου χωρίς όχι μόνο η τροφή να κολλήσει στο σκεύος αλλά και εσύ να παιδεύεσαι με το πλύσιμο του τηγανιού αφού τελειώσεις τη μαγειρική.

Το αντικολλητικό τηγάνι δεν χρειάζεται να το τρίβεις με τις ώρες για να καθαρίσει και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματά του. Μάλιστα, αν το προσέχεις και το φροντίζεις σωστά, μπορείς να το έχεις στα ντουλάπια της κουζίνας σου για χρόνια.

Πώς πλένουμε το αντικολλητικό τηγάνι

Το πλύσιμο του αντικολλητικού τηγανιού είναι ο ορισμός του «δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο». Αρχικά, να πούμε ότι δεν πρέπει να πλένουμε το τηγάνι αμέσως μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά. Αφού μαγειρέψουμε, είναι σημαντικό πρώτα να περιμένουμε να κρυώσει και μετά να επιχειρήσουμε να το καθαρίσουμε από τα υπολείμματα φαγητού. Κι αυτό γιατί το να φέρουμε ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι σε επαφή με κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει αλλοίωσή του.

Αφού λοιπόν κρυώσει, το πλένουμε απαλά με ένα μαλακό, καθαρό σφουγγάρι και ζεστό σαπουνόνερο. Αφού το ξεπλύνουμε, το αφήνουμε να στεγνώσει ή το σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα.

Συμβουλές για να το διατηρείτε σαν καινούργιο

Άλλες συμβουλές για σωστή φροντίδα του αντικολλητικού τηγανιού περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Προτιμήστε να πλένετε το τηγάνι στο χέρι και όχι στο πλυντήριο πιάτων. Η υψηλή θερμοκρασία, τα «βαριά» χημικά και τα υπόλοιπα πιάτα μπορούν να χαλάσουν την αντικολλητική επίστρωση του τηγανιού.
  • Μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά μαχαιροπήρουνα όταν μαγειρεύετε σε αντικολλητικό σκεύος, γιατί μπορεί να χαράξουν την επιφάνειά του. Χρησιμοποιήστε κουτάλες και σπάτουλες από ξύλο ή σιλικόνη.

τηγάνι
iStock

  • Μην κόβετε μέσα σε αυτό λαχανικά ή άλλες τροφές καθώς είναι πολύ πιθανό να γρατσουνιστεί.
  • Για να το διατηρείτε συνολικά σε καλή κατάσταση, φροντίστε να καθαρίζετε και τη βάση του.
  • Όταν θέλετε να αποθηκεύετε φαγητό στο ψυγείο, προτιμήστε ένα δοχείο αποθήκευσης. Με άλλα λόγια, μην βάζετε το αντικολλητικό τηγάνι με φαγητό στο ψυγείο.
  • Φυλάξτε το τηγάνι σωστά, τοποθετώντας ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ή μια υφασμάτινη πετσέτα στην εσωτερική επιφάνειά του. Έτσι, θα μειώσετε τις πιθανότητες να αλλοιωθεί η επιφάνειά του σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με άλλα μαγειρικά σκεύη.
  • Τέλος, προτιμήστε να μαγειρεύετε σε χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία και όχι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες –ιδιαίτερα αν δεν έχετε προσθέσει λάδι ή κάποια άλλη λιπαρή ουσία– γιατί μπορεί να χαλάσει η αντικολλητική του επιφάνεια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.