Pexels Cottonbro Studio

ΕΧΕΙΣ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ

Αν θες να μειώσεις τα πράγματα που έχεις στο σπίτι σου και να ακολουθήσεις έναν πιο μινιμαλιστικό τρόπο ζωής, σου έχουμε 3 στρατηγικές που μπορεί να σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

Πολλοί από εμάς έχουμε στην κατοχή μας περισσότερα πράγματα από όσα χρειαζόμαστε. Αποφασίζεις, λοιπόν, να κάνεις εκκαθάριση. Αφού πήρες τη μεγάλη απόφαση, πρέπει τώρα να περάσεις στο επόμενο βήμα. Πώς επιλέγεις εκείνα τα πράγματα που όντως δεν χρειάζεσαι; Και μόνο η σκέψη του συγυρίσματος και της καθαριότητας του σπιτιού αρκεί να σε κουράσει και να σε οδηγήσει τελικά στο να σταυρώσεις τα χέρια, να βάλεις τα πόδια πάνω στο τραπέζι και να μην κάνεις τίποτα.

Οι τρεις στρατηγικές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις (σε έναν βαθμό) την τάξη στο χώρο σου, χωρίς να σε… λούσει κρύος ιδρώτας.

Στρατηγική #1: Αντιμετώπισε το άγχος της διαδικασίας

Η ρουτίνα της καθαριότητας είναι αγχωτική (πέρα από βαρετή). Σύμφωνα με τον Daniel Levitin, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο McGill, οι αναμνήσεις από την ένταση που βίωσες την τελευταία φορά που μπήκες στη διαδικασία αυτή, θα μπορούσαν κάλλιστα να σε αποτρέψουν από το να την επαναλάβεις. Το άγχος οδηγεί στην έκκριση κορτιζόλης, η οποία θολώνει την κρίση σου. Αυτό μπορεί να σε κάνει να λες και να πιστεύεις πράγματα, όπως το «θα είμαι πάντα ακατάστατος».

Ο Levitin προτείνει, πριν από μια αγχωτική εργασία, να οραματίζεσαι κάθε πιθανή αναποδιά. «Όλοι αποτυγχάνουμε κάποια στιγμή. Ας σκεφτούμε εκ των προτέρων ποιες μπορεί να είναι οι αστοχίες μας, ας θέσουμε σε εφαρμογή ένα συστήματα που θα μας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές ή ας προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε εξαρχής όσα στραβά μπορούμε». Πριν ξεκινήσεις, λοιπόν, να τακτοποιείς το σπίτι σου, αναρωτήσου τα εξής: έχεις όλες τις προμήθειες που χρειάζεσαι (π.χ. προϊόντα καθαρισμού, σακούλες σκουπιδιών); Πού θα βάλεις τα πράγματα τα οποία ξεφορτώνεσαι; Θα μπορούσε ο καιρός, τα παιδιά σου, τα κατοικίδια να εμποδίσουν την εργασία σου; Εάν ναι, πώς μπορείς να περιορίσεις τον αντίκτυπό τους;

καθαριότητα σπιτιού
Pexels Cottonbro Studio

Στρατηγική #2: Άλλαξε στάση απέναντι στην καθαριότητα του σπιτιού

Η καθαριότητα είναι στην πραγματικότητα μια δουλειά με νόημα, στην οποία αξίζει να επενδύσεις. Μην την αντιμετωπίζεις ως μία ακόμα αγγαρεία που βαριέσαι αφόρητα και προσπαθείς να ξεπετάξεις. Προσπάθησε να την αντιμετωπίσεις ως μια εργασία που χρειάζεται να γίνει, ώστε να διατηρήσεις το μέρος όπου ζεις καθαρό. Επίλεξε εξοπλισμό που ταιριάζει στις ανάγκες σου και διευκολύνει τη δουλειά σου. Αν τα εργαλεία αυτά σε ικανοποιούν, είναι πιο πιθανό να τα χρησιμοποιήσεις.

καθαριότητα σπιτιού
Pexels Cottonbro Studio

Στρατηγική #3: Περιόρισε τον εσωτερικό κριτή

Όταν τελειώσεις με την καθαριότητα και την οργάνωση του σπιτιού, υπάρχει πιθανότητα το αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου. Αν περίμενες ο χώρος σου να θυμίζει εξώφυλλο περιοδικού, τότε πιθανότατα θα απογοητευτείς. Ίσως και να σκεφτείς «γιατί μπήκα στον κόπο»; Αυτή η αρνητική στάση είναι συνηθισμένη, λέει η  Alison Ledgerwood, κοινωνική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Η άποψή μας για τον κόσμο έχει την τάση να κλίνει προς το αρνητικό, αλλά μπορούμε να επανεκπαιδεύσουμε το μυαλό μας, αν καταβάλουμε μια μικρή προσπάθεια». Αφού τελειώσεις τις δουλειές, φύλαξε τα εργαλεία σου και κάνε ένα βήμα πίσω. Αφιέρωσε ένα λεπτό στο να εκτιμήσεις τον καρπό του κόπου σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.