iStock

«ΦΥΤΕΨΕ» ΜΠΑΝΑΝΟΦΛΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ

Μια από τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές του zero waste είναι όταν οι μπανανόφλουδες βρίσκουν την τελευταία τους κατοικία στον κήπο μας.

Οι πραγματικοί υπέρμαχοι του zero waste και της κομποστοποίησης, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας δηλαδή, ήξεραν πολύ καλά όχι μόνο πως δεν πρέπει να πετάμε το φαγητό, αλλά ούτε καν τα μη βρώσιμα μέρη ενός τροφίμου, ειδικά των φρούτων και των λαχανικών. Οι φλούδες, για παράδειγμα, και εν προκειμένω οι μπανανόφλουδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπους που δεν είχατε φανταστεί για να δώσουν νέα ζωή στον κήπο ή τη ζαρντινιέρα σας.

Οι μπανανόφλουδες περιέχουν πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως:

  • ασβέστιο, το οποίο προάγει την ανάπτυξη των ριζών και βοηθά στην προσθήκη οξυγόνου στο χώμα.
  • μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη φωτοσύνθεση.
  • θείο, το οποίο βοηθά τα φυτά να αναπτύξουν ισχυρές ρίζες και να απωθούν τα παράσιτα.
  • φώσφορο, που βελτιώνει την καρποφορία και την ανθοφορία και βοηθά στην επικονίαση και τη βλάστηση των σπόρων και τη βιωσιμότητα.
  • κάλιο, το οποίο βελτιώνει τη γενική ευρωστία των φυτών, την ανθεκτικότητα σε παράσιτα και ασθένειες και βοηθά στην ανάπτυξη των καρπών.

Όλα τα παραπάνω κάνουν τις μπανανόφλουδες ένα εξαιρετικό τρόφιμο για τα φυτά σας, τα οποία όχι μόνο θα ανθίσουν ταχύτερα χάρη σε αυτές αλλά θα διατηρήσουν την ανθοφορία τους για μεγαλύτερο διάστημα

3 χρήσεις για τις μπανανόφλουδες

– Φυσικό εντομοαπωθητικό

Η μυρωδιά της μπανάνας είναι ιδιαίτερα απωθητική στα ζωύφια που δεν θέλετε να έχετε στον κήπο σας, όπως η μελίγκρα που καταστρέφει τα λουλούδια, ενώ προσελκύει τα ωφέλιμα έντομα, όπως οι μέλισσες. Μπορείτε, λοιπόν, είτε να τοποθετήσουμε μερικές φλούδες μπανάνας ανάμεσα στα κλαδιά των φυτών σας ή –αν αυτό σας φαίνεται υπερβολικά αντιαισθητικό– δοκιμάστε το εξής:

Φύτεψε μπανανόφλουδες στον κήπο και δες τι θαυματουργό θα συμβεί!
iStock

Βάλτε 3 μπανανόφλουδες σε ένα μεγάλο δοχείο με 3 λίτρα νερό και αφήστε τις να μουλιάσουν εκεί για 3 μέρες. Στη συνέχεια σουρώστε το νερό, βάλτε το μέσα σε ένα μπουκάλι με σπρέι και ψεκάζετε με αυτό κάθε μέρα τα φυτά σας. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε στο δοχείο μαζί με τις μπανανόφλουδες ωμά τσόφλια αυγού και μια κουταλιά της σούπας άλατα Epsom (θειική Μαγνησία).

– Φυσικό λίπασμα

Κόψτε μια μαυρισμένη μπανανόφλουδα σε μικρά κομμάτια, ώστε να διασπάται πολύ πιο γρήγορα και η δράση της να είναι πιο αποτελεσματική, και βάλτε την κάτω από το φυτό που θέλετε να φυτέψετε. Καλύψτε τη με το φυτό και το χώμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται τον χειμώνα και απαιτεί η φλούδα να είναι αρκετά ώριμη. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να ποτίζετε το φυτό με το νερό που ετοιμάσατε παραπάνω.

Φύτεψε μπανανόφλουδες στον κήπο και δες τι θαυματουργό θα συμβεί!
Freepik

– Μπανανόφλουδες για κομποστοποίηση

Είτε έχετε κομποστοποιητή είτε κάνετε μόνοι σας κομποστοποίηση σε δικά σας δοχεία, οι φλούδες μπανάνας θα κάνουν τεράστια διαφορά στο κομπόστ που θα παράξετε. Χρησιμοποιώντας το κομπόστ αυτό στον κήπο, το έδαφος θα σκάβεται πιο εύκολα, ενώ τα φυτά θα στέλνουν από τις ρίζες στα κλαδιά και τα άνθη τους όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.