iStock

ΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ 5 ΒΗΜΑΤΑ

Μεταμορφώστε μια γωνιά του σπιτιού σας σε ζεστό και φιλόξενο χώρο όπου θα απολαμβάνετε με ηρεμία τα αγαπημένα σας βιβλία.

Υπάρχουν ορισμένα μέρη που δεν μπορείς έτσι απλά να τα προσπεράσεις. Ένα τέτοιο είναι το βιβλιοπωλείο El Ateneo Grand Splendid στο Μπουένος Άιρες, το βιβλιοπωλείο Brac στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας αλλά και το Book Garden στο (δικό μας) Κουκάκι!

Όπως καλά κατάλαβες, αυτό το άρθρο απευθύνεται κυρίως σε όσους αγαπούν τα βιβλία και το διάβασμα. Πολύ περισσότερο, σε εκείνους που αγαπούν να έχουν μια γωνιά ανάγνωσης στο σπίτι τους, ώστε να απολαμβάνουν μερικές ώρες γαλήνης παρέα με αγαπημένους συγγραφείς και μοναδικές ιστορίες.

Στη δημιουργία αυτής της γωνιάς υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που παίζουν ρόλο: από το χρώμα στους τοίχους μέχρι τα έπιπλα και το φυσικό φως του χώρου. Ακόμα κι αν δεν καταφέρεις να κάνεις τον χώρο του σπιτιού σου όπως τα παραπάνω βιβλιοπωλεία, σίγουρα θα τον έχεις διαμορφώσει με τον δικό σου μοναδικό τρόπο.

Έτσι θα δημιουργήσετε μια ζεστή γωνιά για διάβασμα στο σπίτι

#1: Επιλέξτε το σωστό σημείο

Αρχικά, αναζητήστε ένα ήσυχο και άνετο σημείο στο σπίτι. Αυτό θα μπορούσε να βρίσκεται δίπλα σε ένα παράθυρο με φυσικό φως, το οποίο όχι μόνο παρέχει καλό φωτισμό για διάβασμα αλλά κάνει και πιο φιλόξενο τον χώρο.

Επίσης, μπορείτε να οργανώσετε τη γωνιά ανάγνωσης δίπλα στη βιβλιοθήκη ή το γραφείο. Το σημαντικό είναι το μέρος που θα διαλέξετε να είναι ήσυχο, ώστε να μπορείτε να διαβάζετε με προσοχή και συγκέντρωση. Ιδανικά, αποφύγετε τα δωμάτια του σπιτιού που βλέπουν σε πολυσύχναστους ή κεντρικούς δρόμους αλλά και χώρους με πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες (για παράδειγμα, τα σημεία που βλέπει ο ήλιος μπορεί να είναι ανυπόφορα το καλοκαίρι).

διάβασμα
iStock

#2: Προσθέστε απαλό φωτισμό, κατάλληλο για διάβασμα

Ο καλός φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας για μια γωνιά ανάγνωσης. Αν το μέρος που επιλέξατε δεν έχει επαρκές φυσικό φως το οποίο θα σας επιτρέπει να διαβάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν πειράζει. Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε ένα φωτιστικό δαπέδου ή ένα επιτραπέζιο φωτιστικό με απαλό, ζεστό φως.

Για ακόμα πιο «cozy» ατμόσφαιρα προσθέστε μερικά φωτάκια στον τοίχο.

#3: Το διάβασμα χρειάζεται αναπαυτική καρέκλα και έπιπλα που «φτιάχνουν» ατμόσφαιρα

Επόμενο βήμα είναι η επιλογή των επίπλων. Διαλέξτε ανάμεσα σε μια αναπαυτική πολυθρόνα, μια κουνιστή καρέκλα ή ακόμα και μαξιλάρια δαπέδου. Εξετάστε τον χώρο που έχετε στη διάθεσή σας και επιλέξτε κάτι που να ταιριάζει στις προτιμήσεις σας.

διάβασμα
iStock

#4: Έξτρα πινελιές άνεσης και ζεστασιάς

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να προσδώσουν επιπλέον ζεστασιά σε έναν χώρο. Για παράδειγμα, αξιοποιήστε ένα μικρό τραπεζάκι πάνω στο οποίο θα βάλετε αξεσουάρ που θα σας κάνουν να νιώθετε όμορφα, όπως αρωματικά κεριά, κάποιο φυτό εσωτερικού χώρου ή ένα διακοσμητικό.

Τοποθετήστε, επίσης, ένα ζεστό χαλί ή ένα κομψό υφαντό καλάθι δαπέδου στο οποίο θα μπορείτε εύκολα να αποθηκεύετε κουβέρτες ή εργαλεία ανάγνωσης για να διατηρείτε την αίσθηση της τάξης στον χώρο.

#5: Κρατήστε τη γωνιά ανάγνωσης καθαρή

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε τον χώρο τακτοποιημένο και καθαρό. Αν υπάρχει παράθυρο στον χώρο, φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά το τζάμι. Αν έχετε μαξιλάρια στο πάτωμα αντί για πολυθρόνα, μην αμελείτε να βάζετε ηλεκτρική σκούπα. Και μην ξεχνάτε να ξεσκονίζετε συχνά τα φωτιστικά!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.