iStock

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: 3 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΟΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΦΑΣ

Ο γαστρονομικός τουρισμός δίνει έμφαση στις τοπικές κουζίνες. Ταξιδεύουμε σε τρία ελληνικά νησιά που φημίζονται για τα πιάτα τους και σου λέμε τι πρέπει να δοκιμάσεις αν βρεθείς εκεί.

Γαστρονομικός τουρισμός, ή αλλιώς πού θα πας για να φας τοπικά, νόστιμα προϊόντα και ιδιαίτερα πιάτα. Η Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερης θέσης και της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της, διαθέτει –πέρα από τον μουσακά και το τζατζίκι, προφανώς– μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων, που μόλις πρόσφατα άρχισαν να «διαφημίζονται».

Για εμάς, που τις ξέρουμε πολύ καλύτερα από τους ξένους τουρίστες, αποτελούν έναν ακόμη λόγο να ταξιδέψουμε στον αγαπημένο μας προορισμό και να επιστρέψουμε με περισσότερες εμπειρίες, αλλά και 2-3 σακούλες καλούδια στο σπίτι.

Στο κείμενο που ακολουθεί εστιάζουμε σε 3 κορυφαίους νησιώτικους προορισμούς που αξίζει να επισκεφτείτε και για τις γεύσεις τους. Η τοπική κουζίνα τους είναι αγνή, υγιεινή και έχει να προσφέρει μία αδιαμφισβήτητη δόση απόλαυσης στις διακοπές!

Κρήτη: Διάσημη στα πέρατα του κόσμου

Αν σκεφτείτε ότι η περιφέρεια της Κρήτης είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της Ελλάδας (18 από τα συνολικά 101), θα καταλάβετε γιατί θεωρείται ίσως ο πιο σημαντικός γαστρονομικός προορισμός.

Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για την απίστευτη χλωρίδα του νησιού, που προσφέρει ένα σωρό χόρτα και βότανα, ζαρζαβατικά και φρούτα τα οποία μόνο οφέλη έχουν για την υγεία. Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για το ελαιόλαδο, το μέλι, το κρασί, τα αγνά κτηνοτροφικά προϊόντα που λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε.

Κρήτη
iStock

Η Κρήτη είναι ένας βοτανικός παράδεισος με περισσότερα από 1.700 είδη φυτών, ενώ η κρητική διατροφή είναι παγκοσμίως γνωστή ως το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, που το 2012 αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Μην μπερδεύεστε: Η Μεσογειακή Διατροφή δεν έχει σήμα κατατεθέν τα κρητικά αμνοερίφια και τα πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το περίφημο στακοβούτυρο, που χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά. Όλα αυτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Η κουζίνα της Κρήτης έγινε γνωστή διεθνώς για την ποικιλία των χορταρικών και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

– Τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας είναι ο ντάκος, το σταμναγκάθι, οι ασκολύμπροι και τα κουκιά. Τα σαλιγκάρια είναι αγαπημένο πιάτο των Κρητικών και τα μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους (στιφάδο, με άγρια χόρτα, με αγκινάρες). Κατσικάκι στη γάστρα με χόρτα, φρικασέ, με αγκινάρες, αλλά και διάφορες πίτες είναι επίσης διάσημα και πεντανόστιμα πιάτα.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε χανιώτικη τούρτα, μια αλμυρή πίτα που γίνεται με 4 τυριά, αρνίσιο κρέας και δυόσμο, και μην ξεχάσετε τα πιταράκια με μάραθο, το μπουρέκι, τα καλτσούνια και τα ξηροτήγανα. Τα σιουφιχτά είναι τα τοπικά ζυμαρικά που σερβίρονται συχνά με μυζήθρα, ενώ ο ξινόχοντρος (τραχανάς) είναι η must αγορά για το σπίτι, μαζί με τη μαλοτήρα, το κρητικό τσάι του βουνού.

Είναι παράξενο πως, αν και νησιώτες, οι Κρητικοί δεν έχουν να επιδείξουν πολλά πιάτα με ψάρια και θαλασσινά, ο ροφός όμως μαγειρεμένος όπως το κατσίκι με μπάμιες είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.

Ρακομεζέδες θα δοκιμάσετε σε κάποιο από τα παραδοσιακά καφενεία που θα βρείτε διάσπαρτα σε όλη την Κρήτη, όπως και πολλές ταβέρνες. Από γλυκά, δεν θα (σας αφήσουν να) παραλείψετε τη σφακιανή πίτα, με μυζήθρα και μέλι, και την μπουγάτσα.

Τήνος: Η πρόσφατη γαστρονομική ανακάλυψη

Έχει πολύ ξεχωριστή κουζίνα και προϊόντα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε έναν κεταξοχήν γαστρονομικό προορισμό, αφού πολλά εστιατόρια με ικανότατους σεφ έχουν ανοίξει εκεί, αξιοποιώντας δημιουργικά την τοπική παραγωγή.

Τα τοπικά προϊόντα του νησιού είναι αναρίθμητα: από την κάππαρη και τη λιαστή ντομάτα μέχρι τα αλλαντικά (λούζα, λουκάνικο, σαλτσίτσι) και το θυμαρίσιο μέλι. Ξεχωριστή όμως θέση κατέχουν τα τυριά, με το πέτρωμα, το βολάκι και τη γραβιέρα να ξεχωρίζουν. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το καρίκι, ένα τοπικό τυρί που ωριμάζει σε κολοκύθα (καρίκι), το φυσικό «μπλε» τυρί της Ελλάδας, που όμως δεν γίνεται ποτέ μπλε.

Τήνος
Clairy Moustafellou/Alamy/Visualhellas.gr

Ονομαστές είναι οι αγκινάρες της Τήνου, μια ιδιαίτερη ποικιλία που καλλιεργείται στα πεδινά του νησιού και σερβίρεται με διάφορους τρόπους: ομελέτα με αγκινάρες, παστίτσιο με αγκινάρες, αγκινάρες γεμιστές με κιμά, κατσικάκι με αγκινάρες και γιαούρτι κ.ά.

– Τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Ιδιαίτερο πιάτο είναι η αγκιναρόπιτα, με μια λεπτή στρώση από ψωμί ως βάση, αγκινάρες, ντόπιο τυρί με μυρωδικά και μπεσαμέλ. Αξίζει να δοκιμάσετε τουλάχιστον ένα πιάτο εκτός της αγκιναρόπιτας και να προμηθευτείτε ένα βάζο με αγκινάρες στην άλμη.

Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, όλα τα παραπάνω προϊόντα παντρεύονται με φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και κρεατικά σε πολύ ιδιαίτερα πιάτα, όπως το ψάρι φρικασέ με χόρτα εποχής, ο ταραμάς με μελάνι σουπιάς, η μακαρονάδα με αχιβάδες κ.ά. Η food editor του OW, Καρολίνα Δωρίτη, παραθέτει μια σειρά από συγκεκριμένες επιλογές που αξίζει να φάτε.

Όσον αφορά τα γλυκά, δοκιμάστε λυχναράκια με ζύμη, ανθότυρο και ζάχαρη, που γίνονται στο χέρι «τσιμπητά», αμυγδαλωτά, σκέτα και με διάφορες γεύσεις, γλυκά τυροπιτάκια και ψαράκια ζύμης γεμιστά με καρύδι και μέλι.

Λέσβος: Πολυσυλλεκτική κουζίνα

Ο γαστρονομικός τουρισμός στη Λέσβο ανθεί χάρη στην πολύ ιδιαίτερη η γαστρονομία του νησιού που περιλαμβάνει στοιχεία και από τη Μικρά Ασία. Στη Λέσβο λειτουργούν μερικά από τα πιο παλιά καφενεία της Ελλάδας. Αξίζει να δοκιμάσετε σε κάποιο από αυτά ελληνικό καφέ στη χόβολη, κάποιες φορές εμπλουτισμένο με μαστίχα Χίου, τριαντάφυλλο ή καρδάμωμο.

Τα γαλακτοκομικά και τα τυριά του νησιού είναι επίσης ιδιαίτερα, καθώς εδώ ζει μια ξεχωριστή φυλή προβάτων που είναι μελανόχρωμα. Τα περισσότερα λοιπόν είναι προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Δοκιμάστε λαδοτύρι Μυτιλήνης, φέτα και κασέρι ΠΟΠ.

παπαλίνα
Ioannis Mantas/Alamy/Visualhellas.gr

Σε όλο το νησί θα βρείτε φρέσκα ψάρια, αλλά ο κόλπος της Καλλονής φημίζεται για την παπαλίνα, ένα είδος σαρδέλας που συναντάται μόνο εκεί, και για τα χτένια του. Όλα τα θαλασσινά σερβίρονται παστωμένα, ψημένα στο αλάτι ή στη σχάρα, και φυσικά συνοδεύονται με ούζο. Στην Καλλονή ειδικά, τα χτένια μαγειρεύονται γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά.

– Τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Στη Λέσβο αξίζει να δοκιμάσετε ντολμαδάκια γιαλαντζί ή αλλιώς γιαπράκια, φάβα από μπιζέλια, ιδανική συντροφιά για τα θαλασσινά, και «σουγάνια», που είναι ντολμάδες τυλιγμένοι σε φύλλα κρεμμυδιών με γέμιση από ρύζι και μυρωδικά, με αβγολέμονο ή σάλτσα ντομάτας.

Οι γκιουσλεμέδες είναι τηγανητά τυροπιτάκια με ντόπια φέτα, ενώ στην Αγιάσο ζητήστε κεφτέδες με τρία διαφορετικά είδη κρέατος (αρνί, μοσχάρι, χοιρινό) με την αγιασώτικη ονομασία τους: πτάρια.

πλατσέντα
iStock

Στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική, ξεχωρίζουν τα γλυκά του κουταλιού (σύκο, κυδώνι, ντοματάκι, κολοκύθα, τριαντάφυλλο, ελιά) που παράγουν όλα τα σπίτια και οι γυναικείοι συνεταιρισμοί και η πλατσέντα, ένα σιροπιασμένο χειροποίητο φύλλο που περιέχει άλλοτε λευκό αμύγδαλο και άλλοτε καρύδι και μπαχαρικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.