iStock

ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΡΠΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

Το να γνωρίζεις ότι θα μπορούσες να σώσεις έναν άνθρωπο αλλά δεν ήξερες πώς είναι ανυπόφορο. Μάθε τι είναι η ΚΑΡΠΑ και πού γίνεται το επόμενο σεμινάριο κοντά σου.

Ένα δυσάρεστο συμβάν έφερε στο φως χρήστης του Twitter, γράφοντας σε ανάρτηση πως ένας άνδρας γύρω στα 60 κατέρρευσε σε πάρκο κοντά του. Ο άνθρωπος δεν ανέπνεε και δεν είχε σφυγμό, και η πρώτη οδηγία που δόθηκε από το ΕΚΑΒ τηλεφωνικά ήταν αν μπορούσε κάποιος εκεί να του κάνει καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR ή ΚΑΡΠΑ) μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο. Δεκάδες άτομα ήταν παρόντα, αλλά κανένα δεν είχε λάβει σχετική εκπαίδευση.

Η καρδιοπνευμονική ανάνηψη είναι μια τεχνική Α’ Βοηθειών εξαιρετικά χρήσιμη για τη επιβίωση του θύματος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κατά τις οποίες έχει σταματήσει η αναπνοή ή ο καρδιακός παλμός. Σκοπός της είναι μέσω συγκεκριμένων θωρακικών συμπιέσεων και εμφυσήσεων διάσωσης να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν η κυκλοφορία του αίματος και να μεταφερθεί οξυγόνο στου πνεύμονες.

Τα καλά νέα στο συμβάν που αναφέραμε είναι ότι μερικά λεπτά αργότερα κατέφθασαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και οι διασώστες κατάφεραν να επαναφέρουν τον σφυγμό του, έπειτα από 15 λεπτά προσπαθειών. Η άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο έδωσε ελπίδες ότι όλα θα πάνε καλά. Στον αντίποδα, η περιπέτεια της 50χρονης τουρίστριας που εξέπνευσε σε παραλία στην Θάσο εξελίχθηκε τραγικά. Το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού έφτασε με 50 λεπτά καθυστέρηση.

Το μήνυμα και στις δύο περιπτώσεις είναι κοινό: Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να αφιερώσουμε μόλις 4-5 ώρες από τη ζωή μας για να παρακολουθήσουμε μαθήματα ΚΑΡΠΑ, ώστε να φανούμε χρήσιμοι σε περίπτωση που κάποιος δικός μας άνθρωπος ή κάποιος συνάνθρωπος το χρειαστεί. Γιατί, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα θα έρθει ένα ασθενοφόρο, το να γνωρίζεις ότι θα μπορούσες να σώσεις έναν άνθρωπο αλλά δεν ήξερες πώς είναι ανυπόφορο.

Πότε χρειάζεται ΚΑΡΠΑ

ΚΑΡΠΑ κάνουμε σε ένα άτομο που δεν αναπνέει και μόνο εφόσον γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζουμε, είναι προτιμότερο να μην κάνουμε τίποτα. Εννοείται πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να καλέσουμε το 166 ή το 112 (Ευρωπαϊκή Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης) και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν μέχρι να φτάσει κάποιος διασώστης.

Γιατί πρέπει να μάθεις ΚΑΡΠΑ και πού να απευθυνθείς
Freepik

Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη χάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές από καρδιαγγειακή νόσο. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα μπορούσαν να έχουν ζήσει αν τα άτομα γύρω τους γνώριζαν ΚΑΡΠΑ.

Διαπιστευμένα προγράμματα ΚΑΡΠΑ

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες πιστοποιημένα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ, τα οποία απευθύνονται σε ιδιώτες, είτε δωρεάν είτε με κάποιο αντίτιμο. Το πιθανότερο είναι ότι ακόμα και η δημοτική αρχή της περιοχής σας διοργανώνει τέτοια σεμινάρια κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο. Ωστόσο, συγκεκριμένες οργανώσεις τα πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ενδεικτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε στις παρακάτω:

Η εθελοντική ομάδα First Aid Athens προσφέρει δωρεάν σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, βασικής υποστήριξης ζωής σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη, αναπνευστικής απόφραξης και σε άλλες επείγουσες καταστάσεις. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον γιατρό Χρήστο Κρασαδάκη και στη σελίδα της ομάδας μπορείτε να βλέπετε πότε διοργανώνεται το επόμενο σεμινάριο (που δεν θα αργήσει πολύ). Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται μία συγκεκριμένη ημέρα που ανακοινώνεται μέσω της σελίδας της ομάδας στο Facebook και έχουν διάρκεια 4 ωρών.

Το Σωματείο «ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού» πραγματοποιεί σεμινάρια από παιδιάτρους-εντατικολόγους των Νοσοκομείων Παίδων, καθημερινές (απογευματινές ώρες) και Σάββατο πρωί, με κόστος για το οποίο θα ενημερωθείτε εδώ. Η διάρκεια του κάθε μαθήματος ΚΑΡΠΑ είναι περίπου 4 ώρες και γίνεται σε μία μέρα.

Γιατί πρέπει να μάθεις ΚΑΡΠΑ και πού να απευθυνθείς
Freepik

Στη Θεσσαλονίκη, σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στα οποία περιλαμβάνεται και η ΚΑΡΠΑ πραγματοποιεί η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με κόστος για το οποίο θα ενημερωθείτε μέσω της σχετικής σελίδας στο Facebook. Η διάρκεια του κάθε σεμιναρίου είναι περίπου 5 ώρες και αυτό ολοκληρώνεται σε μία ημέρα.

Ο οργανισμός Rescue Training International διοργανώνει διαδικτυακά και δια ζώσης σεμινάρια πλήρους εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ σε όλη την Ελλάδα. Το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο "Επείγουσα Πρώτη Βοήθεια" που περιλαμβάνει και ΚΑΡΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 15/7/23 και έχει κόστος 45 ευρώ (και διάρκεια 5 ώρες), ενώ δια ζώσης η ομάδα θα βρίσκεται για σεμινάριο στην Καστοριά για το ίδιο σεμινάριο, στις 1/7/23 (τα δια ζώσης σεμινάρια έχουν διάρκεια 8 ώρες). Σεμινάριο αποκλειστικά για ΚΑΡΠΑ θα πραγματοποιήσει η ομάδα στην Αθήνα στις 2/9.

O οργανισμός Kids Save Lives εργάζεται αποκλειστικά για τον σκοπό διάδοσης της ΚΑΡΠΑ μέσω εκπαιδεύσεων σε παιδιά και ενήλικες. Επισκέπτεται δωρεάν σχολεία για να μάθουν ΚΑΡΠΑ οι μαθητές, πραγματοποιεί σε σεμινάρια για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων, ενώ πρόσφατα δημιούργησε την εφαρμογή iSAVElives, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε στις οθόνες σας για να καλείτε βοήθεια σε επείγοντα περιστατικά αλλά και να ενημερώνεστε από το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό. Καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί νέα σεμινάρια για τους επόμενους μήνες, επικοινωνήστε με τον οργανισμό για περισσότερες πληροφορίες.

Στο παρακάτω βίντεο το Kids Save Lives αναλύει πλήρως την ΚΑΡΠΑ

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.