Pexels Jimmy Chan

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΥΝΟΥΠΟ-ΜΑΓΝΗΤΗ;

Τι είναι αυτό που κάνει τα κουνούπια να έλκονται από κάποιους ανθρώπους, ενώ από άλλους όχι; Νέα μελέτη βάζει στο στόχαστρο το σαπούνι που χρησιμοποιούμε.

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία –και η υγρασία– ξεκινά και ο εφιάλτης των κουνουπιών για ορισμένους ανθρώπους, που φαίνεται να έχουν τον κουνουπο-μαγνήτη και τραβούν όλα τα ενοχλητικά έντομα πάνω τους! Για άλλους, βέβαια, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Υπάρχουν και οι τυχεροί που τα κουνούπια τους σνομπάρουν. Μια χαρά αίμα μπορεί να έχουν, όμως εκείνα τους προσπερνούν επιδεικτικά, διατηρώντας το βλέμμα καρφωμένο στον στόχο.

Αν νιώθετε πως έχετε κι εσείς τον κουνουπο-μαγνήτη, μάθετε ότι μπορεί να κάνετε άθελά σας κάτι λάθος.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν τον κουνουπο-μαγνήτη;
Freepik

Αλλάξτε σαπούνι

«Μας προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάποια άτομα που προσελκύουν κουνούπια όταν είναι άπλυτα γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά γι’ αυτά όταν χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο σαπούνι, μα εντελώς απεχθή με κάποιο άλλο», λέει ο Δρ Clement Vinauger, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι εθελοντές που συμμετείχαν χρησιμοποίησαν διαφορετικούς τύπους σαπουνιού. «Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι ποιο χημικό συστατικό κυριαρχεί, αλλά μάλλον συγκεκριμένες ενώσεις και συνδυασμοί χημικών ουσιών, όχι μόνο από το σαπούνι αλλά και από τις οσμές του ίδιου του σώματος», ανέφερε ο ίδιος. «Όλα τα σαπούνια περιείχαν μια χημική ουσία που ονομάζεται λεμονένιο και είναι γνωστό απωθητικό για τα κουνούπια, αλλά παρά το γεγονός ότι ήταν η κύρια χημική ουσία και στα τέσσερα σαπούνια που δοκιμάσαμε, τρία από αυτά αύξησαν την έλξη των κουνουπιών».

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν τον κουνουπο-μαγνήτη;
Freepik

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο iScience, διαπίστωσε ότι το σαπούνι με άρωμα καρύδας έδειξε να είναι λιγότερο ελκυστικό για τα κουνούπια. Έτσι, κατέληξε ο Vinauger, «αν πρέπει να επιλέξω ένα αρωματικό σαπούνι που κρατά μακριά τα κουνούπια, θα διάλεγα αυτό που μυρίζει καρύδα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλα σημεία που πρέπει να ελεγχθούν σε μελλοντική έρευνα, όπως π.χ. αν κάνεις μπάνιο με το συγκεκριμένο σαπούνι το πρωί, συνεχίζεις να είσαι κουνουπο-μαγνήτης το βράδυ; ,

Τι άλλο μπορεί να έλκει τα κουνούπια πάνω σας;

Ως προς την περίπτωση να μην είναι το άρωμα του σαπουνιού που έλκει τα κουνούπια πάνω σας, αλλά αυτό της ίδια της επιδερμίδας σας. ο Δρ Jagdish Khubchandani, καθηγητής δημόσιας υγείας στο New Mexico State University, έχει αναφέρει στο Medical News Today: «μελέτες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια μπορεί να έλκονται από διάφορους παράγοντες όπως η οσμή του σώματος, το χρώμα της επιδερμίδας, η θερμοκρασία και η υφή της, αλλά και από τα μικρόβια που ζουν στο δέρμα. Δηλαδή, οι έγκυες, τα άτομα με υψηλή θερμοκρασία σώματος και ιδρώτα, με σκούρο δέρμα αλλά και με ποικίλη παρουσία μικροβίων στο δέρμα μπορεί να δέχονται περισσότερες επιθέσεις».

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν τον κουνουπο-μαγνήτη;
Freepik

Δεν είναι τυχαίο ότι τα κουνούπια μας τσιμπούν συχνότερα στα πόδια, στην περιοχή, δηλαδή, που τους «μυρίζει» περισσότερο, λόγω των βακτηριδίων.

Στην περίπτωση αυτή, καθώς φίδια δεν είμαστε και δέρμα δεν αλλάζουμε, πέρα από τακτικά μπάνια το καλοκαίρι, θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί πάντα αντικουνουπικό, ειδικά πριν τις απογευματινές εξόδους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.