iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙΣ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΟΥΧΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΦΟΡΕΣΕΙΣ

Έχεις αγοράσει ένα καινούργιο ρούχο, θα βγεις το βράδυ και ανυπομονείς να το φορέσεις; Για ξανασκέψου το. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι «σοφό» να πλένουμε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσουμε και εξηγούν τους λόγους.

Πόσες φορές έχω πάρει ένα ολοκαίνουργιο ρούχο και θέλω να το φορέσω την ίδια μέρα; Πολλές. Τουλάχιστον αυτή ήταν η κατάσταση μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν επιτέλους συνειδητοποίησα ότι δεν γίνεται να φοράω ό,τι αγοράζω χωρίς πρώτα να το πλένω ή να το απολυμαίνω με κάποιον τρόπο (σιδερώνοντάς το, για παράδειγμα).

Να ξεκαθαρίσω ότι μιλάμε για ρούχα όπως μπλούζες, κοντομάνικα, παντελόνια, σορτς και άλλα παρόμοια, και όχι για εσωρούχα ή μαγιό, τα οποία εξυπακούεται ότι τα πλένουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά.

Γιατί, όμως, πρέπει να πλύνω ένα ολοκαίνουργιο ρούχο; Θεωρητικά, αφού είναι καινούργιο δεν θέλει πλύσιμο. Πόσοι, όμως, το δοκίμασαν πριν φτάσει στα χέρια μου;

Λανθασμένα μάλλον πιστεύουμε ότι επειδή ένα ρούχο είναι καινούργιο, είναι και καθαρό. Η απορία για το αν πρέπει να πλύνουμε ένα φρεσκοαγορασμένο ρούχο πριν το αγοράσουμε ήρθε η ώρα να λυθεί και παρακάτω εξηγούμε τους λόγους.

Να πλύνω ή να μην πλύνω τα καινούργια μου ρούχα;

Η απάντηση είναι πως τα καινούργια ρούχα χρειάζονται πλύσιμο πριν τα φορέσουμε και οι λόγοι είναι πολλοί.

ρούχα
Unsplash André Spilborghs

Λόγος #1

Ο πρώτος λόγος είναι και ο προφανής. Τα καινούργια ρούχα σας είναι πολύ πιο χρησιμοποιημένα απ’ όσο νομίζετε. Και αυτό γιατί έχουν περάσει από πολλά χέρια πριν φτάσουν σε εσάς. Πολλά χέρια σημαίνει πολλά μικρόβια που σίγουρα δεν θα θέλατε να φτάσουν στο δέρμα σας. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο τα άτομα που δοκίμασαν το ρούχο που τελικά εσείς αγοράσατε, αλλά και άλλοι τόσοι που το έπιασαν μέχρι να φτάσει σε εσάς (αν, για παράδειγμα, το παραγγείλατε από το διαδίκτυο).

Και, αλίμονο, δεν χρειάζεται να το πλύνετε στους 60 βαθμούς (μην το κάνετε). Ένας απαλό πλύσιμο στο χέρι αρκεί για να προστατευτείτε από τα μικρόβια που κουβαλάει το νέο σας κομμάτι.

Λόγος #2

Ένας άλλος (αρκετά καλός λόγος) για να πλένετε τα φρεσκοαγορασμένα ρούχα πριν τα φορέσετε είναι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. «Όταν βλέπουμε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής από ρούχα, συνήθως προέρχεται από διασκορπισμένες βαφές», λέει η Δρ. Susan Nedorost, καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο. Οι διασκορπισμένες βαφές χρησιμοποιούνται κυρίως σε συνθετικά υλικά ένδυσης, όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, λέει η Nedorost. Και μπορεί να υπάρχουν σε υψηλότερα επίπεδα σε ένα ολοκαίνουργιο, άπλυτο ρούχο.

Ως αντίδραση, το σώμα σας μπορεί να εμφανίσει εξανθήματα λίγες ημέρες μετά από την έκθεση και αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, απαιτείτα αγωγή για να αντιμετωπιστούν.

Έτσι, ένας τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης τέτοιων αντιδράσεων είναι το πλύσιμο των καινούργιων ρούχων. «Πλένοντας τα καινούργια ρούχα, μπορεί να αφαιρέσετε λίγη επιπλέον βαφή και έτσι να έχετε μικρότερη έκθεση», αναφέρει ο Nedorost στο TIME.

ρούχα
Unsplash Nimble Made

Λόγος #3

Τα καινούργια ρούχα συχνά υφίστανται επεξεργασία με απωθητικά λεκέδων, ουσίες που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των χρωμάτων, και άλλες χημικές ουσίες που μποροεί να ερεθίσουν το δέρμα, ιδιαίτερα αν είναι ευαίσθητο. Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται ακόμη και εξανθήματα.

Η Ulrika Nilsson, καθηγήτρια αναλυτική χημείας στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, αναφέρει ότι το πλύσιμο των καινούργιων ρούχων μειώνει την περιεκτικότητα σε χημικές ουσίες, ειδικά σε υπολείμματα χημικών ουσιών που μπορεί να έχουν απομείνει από τη διαδικασία κατασκευής.

Επιπλέον, όπως έχει αναφέρει ο Ντέιβιντ Άντριους, ανώτερος επιστήμονας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Environmental Working Group, ο οποίος έχει ερευνήσει τη χρήση χημικών ουσιών στην κλωστοϋφαντουργία, οι χημικές αυτές ουσίες όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και να καταλήξουν στον αέρα και στα αποθέματα νερού, όπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.