iStock

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ 80/20 ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

H αρχή του 80/20 ή αλλιώς αρχή του Pareto αποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελέσματος έρχεται από το μικρότερο ποσοστό δράσης και μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου.

Ήταν στο μακρινό 1906 όταν ο Ιταλός οικονομολόγος, Vilfredo Pareto, διαπίστωσε πως το 80% της παραγωγής αρακά του κτήματός του προέρχονταν από το 20% των φυτών του. Η διαπίστωση αυτή τον ιντριγκάρισε και του έδωσε την ιδέα πως ίσως αυτό να ίσχυε και για μεγαλύτερης κλίμακας συστήματα, όπως η οικονομία.

Ερευνώντας το θέμα περισσότερο, άρχισε να ανακαλύπτει πως σε πολλές βιομηχανίες, κοινωνίες και εταιρείες το 80% της παραγωγής προέρχονταν από το 20% των μέσων παραγωγής, επιβεβαιώνοντας την αρχική του θεωρία. Αυτή η διαπίστωση έγινε γνωστή σαν αρχή του Pareto και σήμερα έχει υιοθετηθεί ευρέως στις επιχειρήσεις σαν η αρχή του 80/20, δηλώνοντας πως το 80% κάθε εκροής και αποτελέσματος προέρχεται από το 20% εισροής και ενεργειών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

H αρχη του 80/20 και πως θα βελτιώσει τη ζωλη σου
iStock

Τι είναι η αρχή του 80/20 στις επιχειρήσεις;

Πολλοί ήταν οι τομείς που διαπίστωσαν πως η αναλογία αυτή εφαρμοζόταν και στον δικό τους κύκλο εργασιών. Συχνά, το 80% του τζίρου τους προέρχονταν από το 20% των πελατών τους. Το 20% των πωλητών τους έκλεινε το 80% των εμπορικών συμφωνιών τους. Η Microsoft και άλλες εταιρείες τεχνολογίας διαπίστωσαν πως 20% των σφαλμάτων στα προγράμματά τους προκαλούσαν το 80% των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι χρήστες τους, ενώ σε επίπεδο διαχείρισης χρόνου οι εταιρείες διαπίστωναν ότι το 20% των εργατοωρών δημιουργούσε το 80% της παραγωγής και το 20% των εργαζομένων το 80% της αξίας της εταιρείας. Καθώς οι δεκαετίες περνούσαν, η αρχή του Pareto έγινε ένα πρακτικό εργαλείο management που αξιοποιήθηκε για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Αν και κανείς σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν βρισκόταν εκεί με το υποδεκάμετρο για να μετρήσει με λεπτομέρεια, η αναλογία 80/20 προέκυπτε συνεχώς αβίαστα και χωρίς να έχουν σημασία οι ακριβείς αριθμοί, το βασικό συμπέρασμα είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελέσματος έρχεται από ένα μικρό ποσοστό της προσπάθειας, διαπίστωση που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε πολλούς τομείς της ζωής και όχι απλώς στις επιχειρήσεις.

Πώς εφαρμόζεται η αρχή του 80/20 στη ζωή;

Αυτή την ιδέα είχε ο συγγραφέας του best seller The Art of not Giving a F*ck, Mark Manson, ο οποίος θέλησε να να εφαρμόσει την αρχή 80/20 στην καθημερινή ζωή κάνοντας μερικές απλές ερωτήσεις.

Ποιο είναι το 20% των πραγμάτων που έχεις στην ιδιοκτησία σου από τα οποία αποκομίζεις τη μεγαλύτερη αξία;
Τι κάνεις το 20% του χρόνου σου που σου χαρίζει το 80% της απόλαυσης;
Ποιοι είναι το 20% των ανθρώπων που είναι κοντά σου και σε κάνουν πιο ευτυχισμένο/η;
Ποιο είναι το 20% των ρούχων που φοράς το 80% του χρόνου;
Ποιο είναι το 20% των τροφίμων που τρως το 80% του χρόνου;

Ο Manson ισχυρίζεται πως όταν κανείς απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις θα μπορέσει να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά τον χρόνο του και την ενέργεια του, αλλά και να κάνει ευκολότερα κάποιες από τις καθημερινές του επιλογές που μπορεί να τον φέρουν σε διλήμματα και να του προκαλούν κούραση και mental load.

Πως θα μπορούσες να αλλάξεις την ζωή σου, σύμφωνα με την αρχή του 80/20;

Αλλάζοντας τις κοινωνικές σου συναναστροφές

Αν το 80% των συναναστροφών σου σου προσφέρει πολύ χαμηλή σύνδεση και επικοινωνία, θα μπορούσες να περνάς λιγότερο χρόνο με αυτά τα άτομα.

Απομακρύνοντας πράγματα που έχεις στην κατοχή σου

Αν το 80% των πραγμάτων που κρατάς στο σπίτι σου δεν σου προσφέρουν καμία αξία, καλό θα ήταν να τα ξεφορτωθείς. Το ίδιο και το 80% των ρούχων που φοράς το 20% του χρόνου.

iStock

Προσαρμόζοντας κατάλληλα την διατροφή σου

Εντοπίζοντας το 20% της τροφής που τρως 8 στις 10 φορές θα διαπιστώσεις αν ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή ή όχι. Κάνε τις απαραίτητες διατροφικές αλλαγές στο 20% των τροφών που καταναλώνεις το 80% του χρόνου σου και δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρείσαι με μακροχρόνιες διατροφές γεμάτες στερήσεις.

Ρυθμίζοντας αποτελεσματικά τον χρόνο σου

Η απομάκρυνση των περισπασμών και η ρύθμιση των πιο παραγωγικών ωρών σου (πρωί ή βράδυ) είναι το μυστικό για να κάνεις το 80% της εργασίας της ημέρας στο 20% του χρόνου.

Όπως αναφέρει στο blog του ο Mark Manson, όταν εκείνος προσπάθησε να αναρωτηθεί πως εφαρμόζεται η αρχή 80/20 στη δική του ζωή διαπίστωσε πως το 80% του χρόνου (τον οποίο περνούσε παρακολουθώντας τηλεοπτικά προγράμματα και παίζοντας videogames) του έδινε μόνο το 20% της απόλαυσης και το 80% των χρημάτων που ξόδευε πήγαιναν σε άσκοπες και ανθυγιεινές συνήθειες.

«Αναγνωρίζοντας αυτά τα γεγονότα τελικά μπόρεσα να κάνω κάποιες σημαντικές αλλαγές στις επιλογές και τον τρόπο ζωής μου. Σταμάτησα τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση, ανακάλυψα νέους φίλους και πρόσεχα περισσότερο το τι αγοράζω με τα χρήματά μου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.