iStock

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Οκτώ συμβουλές περιποίησης για τον φθινοπωρινό σου κήπο (ή το φθινοπωρινό σου μπαλκόνι), για να απολαμβάνεις τα φυτά σου κάθε εποχή του χρόνου.

Για τους περισσότερους, η φροντίδα των φυτών ξεκινά μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα. Είναι τότε που αντιλαμβανόμαστε ότι ο κήπος ή οι γλάστρες μας δεν είναι αυτό που ονειρευόμαστε. Κι όμως, το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή να ξεκινήσεις να φροντίζεις τα φυτά σου, ώστε να απολαύσεις τον ανθισμένο ανοιξιάτικο κήπο ή τη βεράντα σου.

Μην σε ξεγελά, επομένως, ο καιρός. Φόρα τα γάντια σου και ακολούθησε τις 8 συμβουλές που θα βρεις παρακάτω για να απολαμβάνεις έναν όμορφο κήπο (ή ένα όμορφο μπαλκόνι) κάθε εποχή του χρόνου.

1. Σημείωσε τις αλλαγές που θες στον φθινοπωρινό σου κήπο

Πάρε το αγαπημένο σου ημερολόγιο (ή ένα φύλλο χαρτί) και σημείωσε όλες τις αλλαγές που επιθυμείς να κάνεις στον κήπο ή το μπαλκόνι σου. Αφιέρωσε χρόνο για να παρατηρήσεις τα φυτά, τα υλικά και να σκεφτείς τις αλλαγές. Εμπνεύσου από φωτογραφίες, περιοδικά, site, και φτιάξε μια λίστα με όλα εκείνα που θα χρειαστείς, προκειμένου να κάνεις τις επιθυμητές αλλαγές.

2. Καθάρισε τα φύλλα

Καθώς τα φύλλα πέφτουν όλο και περισσότερο, είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις την καθαριότητα. Πρόσεξε όμως να το κάνεις με επίγνωση, ώστε να μην ενοχλήσεις πιθανούς επισκέπτες που βρίσκουν καταφύγιο μέσα σε αυτά. Μην ξεχάσεις ότι τα πεσμένα φύλλα, καθώς αποσυντίθενται, μπορούν να γίνουν τροφή για τις ρίζες των φυτών, αλλά και μέσο προστασίας τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα.

3. Ξεκίνα να κλαδεύεις

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να κλαδεύεις. Δεν χρειάζεται να βιαστείς, έχεις αρκετό καιρό για να ολοκληρώσεις τα κλαδέματα στον κήπο ή την βεράντα. Μπορείς να ξεκινήσεις δίνοντας σχήμα στους θάμνους και να τακτοποιήσεις έτσι τα παρτέρια και τις γλάστρες. Είναι, επίσης, η κατάλληλη στιγμή να προγραμματίσεις το κλάδεμα των φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων. Μην ξεχνάς να αφαιρείς τα κίτρινα φύλλα και τα ώριμα μπουμπούκια από τα εποχιακά και τα πολυετή φυτά σου.

Πώς θα φροντίσεις τον φθινοπωρινό σου κήπο
iStock

4. Σκάλισε το χώμα στον φθινοπωρινό σου κήπο

Τώρα είναι ο καιρός να σκαλίσεις το χώμα. Οι μέρες δεν είναι ακόμα πολύ κρύες και το χώμα είναι μαλακό λόγω της υγρασίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα δώσεις στις ρίζες την ευκαιρία να αεριστούν και να απορροφήσουν καλύτερα τα θρεπτικά στοιχεία, αλλά και το νερό του ποτίσματος.

5. Ρύθμισε το πότισμα

Μπορεί οι μέρες να μην είναι πολύ ζεστές και να υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, αλλά τα φυτά συνεχίζουν να έχουν ανάγκη για πότισμα. Ρύθμισε το πότισμα σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

6. Δώσε χρώμα στον φθινοπωρινό σου κήπο

Ακόμα κι αν είναι φθινόπωρο ή χειμώνας, ο κήπος ή η βεράντα μπορούν να έχουν χρώμα. Επέλεξε να φυτέψεις πανσέδες, πρίμουλες, κυκλάμινα, χρυσάνθεμα ή θάμνους που έχουν ενδιαφέρον χρώμα στα φύλλα ή που ξεκινούν να ανθίζουν στο τέλος του φθινοπώρου ή το χειμώνα.

7. Βοήθησε τους μικρούς επισκέπτες

Φρόντισε τους μικρούς επισκέπτες του κήπου ή της βεράντας σου. Είναι η εποχή που αρκετά είδη αναζητούν καταφύγιο, για να περάσουν τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αν έχεις τη δυνατότητα, τοποθέτησε μικρές φωλιές για πουλιά ή έντομα σε σημεία του κήπου. Βάλε σε διάφορα σημεία καθαρό νερό και φαγητό, όπως ριζογκοφρέτες, φέτες από φρούτα, ειδικούς σπόρους για πουλιά.

Πώς θα φροντίσεις τον φθινοπωρινό σου κήπο
iStock

8. Μετακίνησε τις γλάστρες

Μετακίνησε τις γλάστρες σου, για να προστατέψεις τα ευαίσθητα φυτά από το κρύο και τον αέρα. Μπορεί κάποια να χρειαστεί να τα τοποθετήσεις στο εσωτερικό του σπιτιού, ίσως σε έναν διάδρομο. Μην ξεχάσεις να τα βάλεις σε σημεία που αερίζονται καλά, είναι φωτεινά, αλλά δεν είναι εκτεθειμένα απευθείας στις ακτίνες του ήλιου και φυσικά όχι κοντά σε πηγές θερμότητας. Συνέχισε να τα ποτίζεις σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Κάθε φορά που φροντίζεις τα φυτά σου, να το κάνεις με επίγνωση. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου, πριν ξεκινήσεις, να έρθει στο παρόν με τη βοήθεια της αναπνοής. Παρατήρησε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου, άγγιξε και νιώσε ένα φύλλο, άκουσε τα πουλιά, νιώσε στο δέρμα σου τις ζεστές ακτίνες του ήλιου. Καθώς ξεκινάς μια εργασία, συγκέντρωσε την επίγνωσή σου στα χέρια, στον ρυθμό που κινείσαι. Μόλις ολοκληρώσεις τη φροντίδα των φυτών, δώσε χρόνο στον εαυτό σου και παρατήρησε πως νιώθεις, τι αισθήματα σου έχουν δημιουργηθεί και χρησιμοποίησε το ημερολόγιό σου για να καταγράψεις τις σκέψεις σου.

Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.