Freepik

Η ΛΥΣΗ ΑΝ ΘΕΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΦΥΤΑ

Θες να αποκτήσεις τα πρώτα σου φυτά; Μια καλή επιλογή τώρα το καλοκαίρι είναι τα παχύφυτα. Φυτά ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και με ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα.

Αν ήρθε η στιγμή να αποκτήσεις τα πρώτα σου φυτά και δεν ξέρεις τι να διαλέξεις, διάβασε αυτό το κείμενο. Να σου πω αρχικά ότι όλοι μπορούμε να φροντίσουμε τα φυτά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ταλέντο. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, παρατήρηση, σωστές συμβουλές και πολλή αγάπη.

Μιας και βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού καλό είναι να ξεκινήσεις με φυτά ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και με ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα. Εσύ, λοιπόν, τι θα διαλέξεις, κάκτους ή παχύφυτα;

Τι είναι τα παχύφυτα

Τα παχύφυτα είναι φυτά με σαρκώδη φύλλα ή και μίσχους. Εκεί αποθηκεύεται το νερό, ώστε να ανταποκριθούν σε συνθήκες ξηρασίας. Σε φυτώρια, ανθοπωλεία και garden centers θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε σχήματα, χρώματα και μεγέθη για να διαλέξεις.

Οι κάκτοι ανήκουν στα παχύφυτα και αποτελούν συγκεκριμένη οικογένεια. Τα αγκάθια τους είναι μέσο προστασίας από εχθρούς στο φυσικό τους περιβάλλον. Έτσι, δεν βάλλεται ο βλαστός και δεν χάνεται το πολύτιμο νερό που είναι αποθηκευμένο σε αυτόν.

Freepik

Κάτι θέλουν να μας πουν

Τα παχύφυτα συμβολίζουν την αγάπη, την τύχη και την ευημερία. Στις ανατολικές φιλοσοφίες συμβολίζουν την αφθονία και τον πλούτο.

Από την άλλη, οι κάκτοι συμβολίζουν την αντοχή και απορροφούν την αρνητική ενέργεια. Πολλοί πιστεύουν ότι φέρνουν κακοτυχία όταν τοποθετούνται στο εσωτερικό του σπιτιού, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα όταν τοποθετηθούν κοντά σε υπολογιστές.

Freepik
Houseplant background for plant lovers

Πώς θα φροντίσεις τα παχύφυτα

Τα παχύφυτα αναπτύσσονται σε εδάφη ελαφριά και αμμώδη. Έτσι, χρειάζεται να φυτευτούν σε ειδικό μείγμα χώματος, που περιέχει άμμο και συστατικά που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά στοιχεία. Χρειάζονται, επίσης, καλό αερισμό και στράγγιση.

Είναι φυτά που αναζητούν το φως. Τοποθέτησέ τα σε σημεία πολύ φωτεινά, διαφορετικά μπορεί να παρατηρήσεις αλλαγές στο
σχήμα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί στρέφουν τους βλαστούς προς το σημείο που υπάρχει περισσότερο φως. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν είδη όπως η αλόη που μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε σημεία με λιγότερο φως.

παχύφυτα και κάκτοί
Freepik
Mixed cacti and succulents in tiny pots

Μην παραλείπεις να τα ποτίσεις. Μπορεί οι ανάγκες τους να είναι περιορισμένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται νερό. Συνήθως χρειάζονται πότισμα κάθε 15 με 20 μέρες, αλλά καλό είναι να ελέγχεις πρώτα το χώμα, ώστε να δεις αν είναι στεγνό. Τις πολύ ζεστές μέρες μπορεί να χρειαστεί επιπλέον πότισμα.

Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες φρόντισε να προσθέτεις ειδικό υγρό λίπασμα μια φορά τον μήνα.

Μην ξεχνάς να καθαρίζεις τα καφέ ή κίτρινα φύλλα στην βάση των παχύφυτων. Επίσης, να τα παρατηρείς για προσβολές και να ζητήσεις την κατάλληλη συμβουλή για την αντιμετώπισή τους.

Freepik

Τα περισσότερα είδη παχύφυτων είναι εύκολα στον πολλαπλασιασμό τους. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι από τα φύλλα. Κόψε μερικά υγιή φύλλα από τη βάση τους με προσοχή και άφησέ τα 3-4 μέρες χωρίς χώμα και νερό, ώστε να δημιουργηθούν μικρά εξογκώματα. Έπειτα, τοποθέτησέ τα πάνω στο ειδικό μείγμα χώματος, μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται νέες ρίζες. Στη συνέχεια, βάλε τα μέσα στο χώμα και πότισε τα με λίγο νερό.

Freepik
Glass mold for growing plants and interior decoration, sand, earth, succulents, cacti and plants, girl plant plants

Κατασκευές με παχύφυτα

Τα παχύφυτα είναι φυτά ανθεκτικά με ελάχιστες απαιτήσεις φροντίδας. Τα ιδιαίτερα σχήματα και χρώματά τους τα κάνουν ιδανικά για διάφορες κατασκευές. Μπορείς να δημιουργήσεις κρεμαστούς κήπους με την τεχνική Kokedama. Επίσης, τα παχύφυτα είναι κατάλληλα για Terrariums, αλλά και διακοσμητικές συνθέσεις με θαλασσόξυλα, πέτρες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.