iStock

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ

Αν δεν έχεις κλιματιστικό ή αν θες να περιορίσεις τη χρήση του, μπορείς να μειώσεις τη ζέστη στο σπίτι σου και να διατηρήσεις μια σχετική δροσιά, με τρόπους πιο φυσικούς και φιλικούς στο περιβάλλον. Ποιοι είναι αυτοί;

Τις τελευταίες δεκαετίες, με το που ανεβαίνει η στάθμη του υδράργυρου, έχεις μάθει να ανάβεις το κλιματιστικό. Με τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη να δείχνει γενικά αυξητικές τάσεις, είναι αυτό μια βιώσιμη πρακτική;

Το πολύπαθο 2020 ήταν για την Ευρώπη το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus. Μάλιστα, τον Μάιο εντοπίστηκαν για πρώτη φορά πυρκαγιές στην περιοχή της Αρκτικής και της βόρειας Σιβηρίας. Αλλά και το 2021 κατάφερε να μπει στο top 7 με τις πιο ζεστές χρονιές. Όσο για το 2022; Κατέκτησε την 5η θέση και ισοψήφησε με το 2015.

Δροσιά με ή χωρίς κλιματιστικό;

Σύμφωνα με την Aurore Julien, λέκτορα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, περίπου τα ⅔ των νοικοκυριών εκτιμάται ότι θα έχουν κλιματιστικό έως το 2050, τριπλασιάζοντας τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη των κτιρίων. «Αν η ενέργεια αυτή δεν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, τότε η επιπλέον ζήτηση θα οδηγήσει στην έκκληση περισσότερων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι ένας φαύλος κύκλος», αναφέρει σε άρθρο της.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι να δροσιστούμε τους καλοκαιρινούς μήνες, περιορίζοντας όσο γίνεται τη χρήση του air condition;

Ξεκίνα από έξω

Για αρχή, τοποθέτησε εξωτερικά σκίαστρα, όπως περσίδες, τέντες και πέργκολες. Τα σκίαστρα πρέπει να προσαρμόζονται στον προσανατολισμό του σπιτιού, που σημαίνει ότι στα νότια πρέπει να είναι οριζόντια προς τον ήλιο, ενώ στα ανατολικά και τα δυτικά, κατακόρυφα. Κράτα τα κλειστά τις ώρες με έντονο ήλιο, κυρίως στην ανατολική και δυτική πλευρά.

Αν έχεις κήπο, βεράντα ή μπορείτε να διαμορφώσετε τον ακάλυπτο, φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα. Το καλοκαίρι δημιουργούν σκιά, αποτρέποντας την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών, ενώ τον χειμώνα αφήνουν τον ήλιο να περάσει. Μπορείς, επίσης, να βάλεις αναρριχώμενα φυτά, που το καλοκαίρι κρατάνε έναν τοίχο δροσερό, ενώ τον χειμώνα επιτρέπουν στον ήλιο να τον ζεστάνει.

iStock
Patio table and chairs sitting next to a barbecue outside on a rustic wooden balcony on a sunny afternoon

Δροσιά μέσα στο σπίτι

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε συνήθως για να δροσίσουμε το σπίτι είναι να ανοίξουμε τα παράθυρα. Ωστόσο, η πρακτική αυτή απλώς επιτρέπει την είσοδο ζεστού αέρα. Καλό είναι να ανοίγεις τα παράθυρα το βράδυ, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και να τα κλείνεις την ημέρα, ώστε να διατηρείται η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού.

Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις εσωτερικά σκίαστρα, όπως κουρτίνες και φυτά. Είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα εξωτερικά, γιατί η ηλιακή θερμότητα συσσωρεύεται μεταξύ τζαμιού και σκίαστρου, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Δροσιά χωρίς κλιματιστικό
iStock

Ανεμιστήρες οροφής

Δεν χαρίζει μόνο το κλιματιστικό δροσιά. Οι ανεμιστήρες οροφής, παρόλο που δεν μειώνουν τη θερμοκρασία σε έναν χώρο, μπορούν να σε δροσίσουν, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αέρα (καίνε και λιγότερο ρεύμα από ένα κλιματιστικό). Φρόντισε, ωστόσο, η φορά τους να είναι αριστερόστροφη, ώστε να «σπρώχνουν» τον ζεστό αέρα προς το ταβάνι. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι ανεμιστήρες παρέχουν άνεση σε θερμοκρασίες κάτω από τους 32°C, αλλά δεν βοηθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

  • Οι ανεμιστήρες δροσίζουν τους ανθρώπους και όχι τα δωμάτια. Κλείνε τους όταν φεύγεις από έναν χώρο. Είναι σπατάλη ενέργειας να λειτουργούν σε άδεια δωμάτια.
  • Διατήρησε τους ανεμιστήρες σε καλή κατάσταση, για μέγιστη απόδοση. Φρόντισε για το τακτικό καθάρισμά τους.
iStock
Wide angle view of living room with modern sofa, armchairs, coffee table, rug, bookshelves, and ceiling fan.

Προσοχή στην υγρασία και στις ηλεκτρικές συσκευές

Η αίσθηση της ζέστης και του κρύου επηρεάζεται και από τα επίπεδα υγρασίας σε έναν χώρο. Αυτό σημαίνει ότι αν τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά, τότε θα νιώθεις περισσότερη δυσφορία. Ένας αφυγραντήρας θα δώσει τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Προσπάθησε, επίσης, να αποφύγεις τα ντους τις μεσημεριανές ώρες.

Οι οικιακές συσκευές εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Όσο μπορείς, λοιπόν, χρησιμοποίησε την κουζίνα, το πλυντήριο πιάτων και ρούχων, το σίδερο τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες.

Η εσωτερική σας θερμοκρασία

Αν ζεσταίνεσαι, η πρώτη κίνηση για να δροσιστείς είναι να ενυδατωθείς. Το σώμα μας αποβάλλει θερμότητα μέσω της εφίδρωσης και της εξάτμισης του ιδρώτα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να πίνεις αρκετά υγρά. Μπορείς, ακόμα, να βάλεις κρύες κομπρέσες στους καρπούς ή στον αυχένα, για να ρίξεις έτσι τη θερμοκρασία σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.