iStock

ΤΙ ΘΑ ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Πιες νερό και όχι μπίρα για να ξεδιψάσεις. Αυτό είναι το πρώτο που μαθαίνει κανείς μιλώντας για την ενυδάτωση του οργανισμού με μία επιστήμονα ειδική στη διατροφή.

Οι καύσωνες είναι η νέα κανονικότητα, στην οποία προσπαθούμε να προλάβουμε τα χειρότερα (βλέπε θερμοπληξία). Η ενυδάτωση, που είναι ούτως ή άλλως κλειδί για την επιβίωσή μας, είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι. Όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει, το αίσθημα της δίψας χτυπάει καμπανάκια. Ακούμε λοιπόν το σώμα μας αλλά και τους ειδικούς επιστήμονες, που συνιστούν να τρώμε ελαφρά και να πίνουμε πολλά υγρά μέρες που είναι.

Ποιο είναι το στοίχημα; Να πάρουμε πίσω τα χαμένα μας υγρά και να τα διατηρήσουμε μέσω των τροφών και των υγρών που καταναλώνουμε. Κυρίως πίνοντας νερό. Αν θυμάστε τον μοριακό τύπο που μαθαίναμε στα σχολικά μας χρόνια, H2O, είναι τα δύο άτομα υδρογόνου και το ένα άτομο οξυγόνου που μας δίνουν το διαυγές, άοσμο και άχρωμο υγρό που είναι πολύτιμο για τον οργανισμό μας.

Η ενυδάτωση θέλει νερό, όχι τσιπουράκι

Το Ινστιτούτο Ιατρικής των Εθνικών Ακαδημιών των ΗΠΑ συνιστά την ημερήσια πρόσληψη νερού στα 2,7 λίτρα την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες και στα 3,7 λίτρα την ημέρα για τους ενήλικους άντρες.

Δεν εννοούμε να πίνει κανείς τόσα μπουκάλια νερό. Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες αναφέρονται στο συνολικό νερό που λαμβάνουμε από ποτά και τρόφιμα, όχι μόνο το νερό που πίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τι δεν συμπεριλαμβάνουν; Το αλκοόλ, που είναι ο μεγάλος σαμποτέρ της ενυδάτωσης.

ενυδάτωση
pexels

Όσο πάγο κι αν βάλεις στο τσιπουράκι, το ουισκάκι, το ουζάκι, το αλκοόλ δεν θα σε ξεδιψάσει. «Όλοι χαιρόμαστε τα δροσερά κοκτέιλ στις καλοκαιρινές μας διακοπές και τις εξόδους μας, αλλά το αλκοόλ δυσχεραίνει την προσπάθειά μας να μείνουμε ενυδατωμένοι», μας λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Εύα Τσάκου και εξηγεί: «Συμβαίνει σε όλους μας να επιθυμούμε διακαώς μία μπίρα για να ξεδιψάσουμε και να την πιούμε αντί για νερό με το που καθόμαστε στην ταβέρνα μετά το μπάνιο μας στη θάλασσα. Το αλκοόλ όμως δεν ξεδιψάει, οπότε μπορεί να πιούμε ένα ακόμη ποτήρι. Γι’ αυτό οι διαιτολόγοι προτείνουμε σε κάθε περίπτωση να σβήνει κανείς τη δίψα του με νερό».

ενυδάτωση
pexels

«Οπότε: πίνουμε πρώτα ένα ποτήρι νερό και μετά απολαμβάνουμε την μπίρα ή το κρασί μας. Και, για να μην αφυδατωθούμε από την κατανάλωση αλκοόλ θυμόμαστε: Για κάθε μερίδα αλκοολούχου χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μία μερίδα νερό», συμβουλεύει η ειδικός.

Τι σημαίνει όμως μερίδα; Για παράδειγμα, η μονάδα για τα «βαριά» αλκοολούχα ποτά είναι μόλις 45ml. Εκτός αν ο μπάρμαν είναι φίλος σας.

Και όταν βγαίνουμε για ποτό; «Προσπαθούμε να μην πίνουμε παραπάνω από μία μερίδα αλκοόλ την ώρα», απαντά η ειδικός. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αν ξενυχτήσουμε και περάσουμε τέσσερις ώρες στο μπαρ θα πιούμε τέσσερα ποτά. Στο αλκοόλ ισχύει το “όσο λιγότερο τόσο καλύτερα”. Έχουν αρθεί και οι παλαιότερες συστάσεις για ένα ποτό ημερησίως για τη γυναίκα και δύο για τον άντρα. Οπότε: Κάνουμε διαλείμματα μεταξύ των αλκοολούχων ποτών πίνοντας νερό, σόδα, ξυνό νερό… Τα mocktails, δηλαδή cocktail χωρίς αλκοόλ, είναι μία καλή επιλογή, ειδικά αν επιλέξει κανείς εκείνα που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη». (Στο μυαλό μου έρχεται το Virgin Mary, δηλαδή το Bloody Mary χωρίς αλκοόλ).

ενυδάτωση
pexels

Καφέ να πίνουμε;

Αν πιστεύετε κι εσείς όπως πίστευα μέχρι πρότινος κι εγώ ότι ο καφές λειτουργεί σαν διουρητικό, βάλτε το μπρίκι στη φωτιά και φτιάξτε έναν περιποιημένο ελληνικό με καϊμάκι: «Διουρητικό ρόφημα είναι η λουίζα…» με αποστομώνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος και μου εξηγεί ότι ο καφές δεν είναι διουρητικός και ότι ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί. Τρέχουμε στην τουαλέτα γιατί πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ πίνουμε στην ουσία ένα φλιτζάνι νερό. Οπότε δεν απειλεί την ενυδάτωσή μας ο καφές, ο οποίος, όπως μας λέει η κυρία Τσάκου, «μας προσφέρει πολλά οφέλη, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά, ίσως και περισσότερα από το πορτοκάλι ή το πράσινο τσάι. Ο καφές έχει εργογόνο δράση, μας δίνει ενέργεια. Γι’ αυτό και συστήνουμε να πίνει κανείς καφέ πριν γυμναστεί. Αρκεί, βέβαια, να μην τον φορτώνουμε με ζάχαρη, γάλα ή κρέμα σαντιγί».

Τρώγοντας έρχεται η ενυδάτωση

Καταρχήν τι δεν τρώμε: «Αποφεύγουμε τα καυτερά φαγητά, τα οποία αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και μπορεί να μας προκαλέσουν δυσπεψία και δυσφορία. Δυσπεψία επίσης –ειδικά σε περιόδους καύσωνα– προκαλούν τα βαριά μαγειρεμένα φαγητά. Ό, τι έχει δηλαδή το σύνθετο αλά κρεμ. Αντί για κοτόπουλο αλά κρεμ μπορούμε να φάμε ψητό κοτόπουλο και να το συνοδέψουμε με ρύζι και μπόλικη σαλάτα», συμβουλεύει η κυρία Τσάκου.

Η ειδικός υπενθυμίζει την αξία των φρούτων και των λαχανικών, που περιέχουν νερό και ηλεκτρολύτες που θα μας κρατήσουν ενυδατωμένους. Τομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κινόα, αβοκάντο και ανάμεσα λίγη πρωτεΐνη από κοτόπουλο ή ψάρι, και το γεύμα απέναντι στον καύσωνα είναι έτοιμο. Αν η κινόα δεν είναι φίλη σας, τα παραδοσιακά λαδερά κάνουν την ίδια δουλειά: μας ενυδατώνουν και μας δίνουν όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό μας να ισορροπήσει στις δύσκολες συνθήκες της ακραίας ζέστης.

ενυδάτωση
pexels

Λίγο «infused» νερό, παρακαλώ

Το «infused water» μοιάζει ξενόφερτη μόδα αλλά είναι παλιά καλή ντόπια συνήθεια. Και μη βιαστείτε να σκεφτείτε «το είχες και στο χωριό σου το infused water;» Ναι, αλλά το έλεγαν νερό με λεμόνι, ή αγγούρι ή δυόσμο. (Εντάξει, νερό με βουτηγμένα μύρτιλα δεν έπαιζε πουθενά στην Ελλάδα). Σε κάθε περίπτωση, το νερό στο οποίο εμποτίζονται τροφές ωφέλιμες για την υγεία δεν μπορεί παρά να βοηθάει στον καύσωνα και ως νερό να ενυδατώνει.

Με ένα φρούτο ενυδατώνομαι

«Καταναλώστε καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα, ντομάτες και αγγούρια. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο κορμός της διατροφής τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Μας δίνουν στο 20-30% του νερού που χρειαζόμαστε καθημερινά. Δεν είναι τυχαίο που η μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι μέσα στο κατακαλόκαιρο. Η φύση μας προστατεύει», λέει η Εύα Τσάκου και συμπληρώνει: «Αρκεί να την ακούμε, όπως πρέπει να ακούμε και το σώμα μας, που όταν διψάει, ζητάει πρωτίστως νερό».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.