iStock

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΕΝΑΣ BARTENDER ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΟΤΟ

Ένας επαγγελματίας bartender μοιράζεται μαζί μας όσα προσέχει όταν βγαίνει για ποτό, προσφέροντάς μας πληροφορίες που μπορούν να μας φανούν χρήσιμες όταν επιλέγουμε τα δικά μας στέκια.

Είναι ο «bartender της καρδιάς μας». Έτσι έχω καταχωρήσει στο μυαλό μου τον Πέτρο Μυτιληναίο από την πρώτη μέρα της γνωριμίας μας, όταν ετοίμαζε τον κατάλογο με τα κοκτέιλ του «σχεδία home». Από τότε πέρασαν κάμποσα χρόνια, αλλά ο χαρακτηρισμός έμεινε.

Μιας και πλησιάζει καλοκαίρι, η εποχή που οι βραδινές έξοδοι αυξάνονται και ο καιρός επιτρέπει τις χαλαρές βόλτες για ποτό μετά τη δουλειά, είπα να συνδυάσω το τερπνόν μετά του ωφελίμου: να δοκιμάσω μερικά κοκτέιλ από τα χεράκια του Πέτρου και παράλληλα να ικανοποιήσω την περιέργειά μου και να μάθω τι επιλέγει εκείνος να πιει, όταν βγαίνει για ποτό με φίλους. Έτσι, τον βομβάρδισα με μερικές ερωτήσεις, για να πάρω κι εγώ μερικά μαθήματα όσον αφορά το πώς να προσεγγίζω τον εκάστοτε επαγγελματία bartender.

Τι επιλέγεις να πιεις, όταν βγεις με τους φίλους σου;

«Συνήθως όταν βγαίνω προτιμώ κάποιο κοκτέιλ, κυρίως για να έρθω σε επαφή με τη δουλειά άλλων bartender και να παρατηρήσω την προσέγγιση τους. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που απολαμβάνω όσο τίποτα ένα καλό τζιν τόνικ ή ακόμα μια ωραία μπύρα με κάποιο σφηνάκι on the side (που λένε και στο χωριό μου)».

Ένα κλασικό κοκτέιλ ή κάτι πιο εντυπωσιακό;

«Τα κλασικά κοκτέιλ είναι η ραχοκοκαλιά όλων των κοκτέιλ. Μάλιστα, λόγω της απλότητάς τους, είναι για μένα οι πιο ωραίες εκδοχές και συχνά είναι αυτά που προτιμώ. Κατά καιρούς, ωστόσο, επιλέγω και ελαφρώς πειραγμένες εκδοχές τους. Μου αρέσει πολύ μια μικρή πινελιά που μπορεί να βάλει κάποιος σε ένα ποτό, με σκοπό να το απογειώσει, χωρίς όμως να αλλάξει τον χαρακτήρα του».

επαγγελματίας bartender
Freepik

Τι προσέχει ένας επαγγελματίας bartender στα σκέτα ποτά;

«Τα απλά ποτά έχουν κάπως υποτιμηθεί, όσον αφορά την πολυπλοκότητά τους και τη δυσκολία παρασκευής κι αυτό είναι λάθος. Αρχικά, το σερβίρισμα έχει τις δικές του απαιτήσεις, ακόμα και αν μιλάμε για ένα ποτό σερβιρισμένο on the rocks. Ο πάγος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, καθώς η ποιότητά του, η κατάστασή του και η χρήση του επηρεάζει άμεσα το γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα. Το ποτήρι έχει, επίσης, μεγάλη σημασία, όχι μόνο όσον αφορά το σωστό σερβίρισμα, αλλά και για την διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας.

Τέλος, αν πάμε σε εκδοχές Long Drinks, όπως το τζιν τόνικ ή το ρούμι κόλα, τότε είναι βασικό να έχουμε τα αναψυκτικά στο ψυγείο, για να διατηρούν τη θερμοκρασία τους χαμηλή και όσο περισσότερο γίνεται τις φυσαλίδες τους».

επαγγελματίας bartender
Freepik

Με ποια κριτήρια αξιολογείς τη συμπεριφορά ενός επαγγελματία bartender;

«Η εξυπηρέτηση είναι σημαντικός παράγοντας. Με αυτό δεν εννοώ ο επαγγελματίας να είναι όλη την ώρα από πάνω σου και να σου γεμίζει το ποτήρι με νερό κάθε φορά που πίνεις μια γουλιά. Αναφέρομαι στην εξυπηρέτηση που έχει προσωπικότητα και σκοπό να σε κάνει να περάσεις καλά και δεν περιορίζεται στο απλό σερβίρισμα του ποτού.

»Το χιούμορ, η ευγένεια, η διάθεση να εξηγήσει κάτι, το χαμόγελο, το αν θυμάται το ποτό σου είναι χαρακτηριστικά που δίνουν σε έναν bartender ταυτότητα. Ένας bartender δεν κρίνεται μόνο από το τελικό αποτέλεσμα και από τον χρόνο σερβιρίσματος. Ένας bartender έχει να διαχειριστεί πολλά και αυτό είναι η μαγεία στην δουλειά μας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι πολλές φορές λέμε “πάμε για ποτό στον Τάκη/ στη Μαρία” και όχι “πάμε για ποτό στο τάδε μαγαζί”. Ένας καλός/ μια καλή bartender γίνεται πολλές φορές ο προορισμός και το μπαρ είναι απλά το περιβάλλον.

»Δεν με πειράζει να πιω ένα ποτό που δεν είναι άρτια παρασκευασμένο, αν περνάω πολύ ωραία. Το τελευταίο σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης. Δεν μπορώ, όμως, να απολαύσω ένα άρτιο ποτό, όταν η εξυπηρέτηση είναι κακή και απρόσωπη».

Τι έχεις στο μυαλό, όταν σχεδιάζεις να βγεις για ποτό;

«Όταν θα βγω με σκοπό να πιω, τις περισσότερες φορές επιλέγω μαγαζιά που βρίσκονται σε απόσταση κοντινή από το σπίτι μου, ώστε να μπορώ να την καλύψω με τα πόδια. Στο κομμάτι αυτό είμαι τυχερός, γιατί μένω στο κέντρο της Αθήνας κι αυτό μου δίνει πολλές επιλογές. Σίγουρα, η οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει πολύ την πιθανότητα τροχαίου ατυχήματος και δεν βρίσκω λόγο να προκαλέσω κάτι τέτοιο στον εαυτό μου.

επαγγελματίας bartender
Freepik

»Μιας και μιλάμε για κοκτέιλ, πρέπει εδώ να σπάσουμε έναν... αστικό μύθο. Μεθάμε εξαιτίας της ποσότητας αλκοόλ που έχουμε πιει, καθώς και του τρόπου με τον οποίο το έχουμε καταναλώσει (π.χ. σφηνάκια). Δεν μεθάμε επειδή "μπερδέψαμε" τα ποτά. Οι παράγοντες που όντως μας επηρεάζουν είναι το άδειο στομάχι, καθώς το 20% του αλκοόλ απορροφάται εκεί, και η ψυχολογική μας κατάσταση. Γι' αυτό πριν απολαύσετε την νυχτερινή ζωή της πόλης, βεβαιωθείτε ότι έχετε απολαύσει πρώτα την γαστρονομία της. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι βγαίνετε για να διασκεδάσετε κι δεν καταναλώνετε αλκοόλ, προκειμένου να μπορέσετε να διαχειριστείτε την καθημερινότητα σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.