iStock

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού δεν χρειάζεται να ακυρώνουν εντελώς την καθημερινή μας προπόνηση. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε για να παραμείνουμε υγιείς κατά τη διάρκεια της άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες.

Την προηγούμενη εβδομάδα βιώσαμε το πρώτο φετινό δυνατό κύμα καύσωνα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι κάποια στιγμή το περασμένο Σάββατο το θερμόμετρο στο μπαλκόνι του σπιτιού μου έδειξε 40°C ενώ εγώ δυσκολευόμουν να σταθώ σε εσωτερικό χώρο χωρίς κλιματισμό. Μία από τις δραστηριότητες που επηρεάζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες είναι η γυμναστική.

Δεν αναφέρομαι στη γυμναστική που κάνουμε στο γυμναστήριο, αλλά κυρίως στην άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Στο πάρκο, στο στάδιο της γειτονιάς, στη φύση, στο δάσος ή ακόμα και σε έναν δρόμο της πόλης. Το θέμα είναι: πώς να κάνεις γυμναστική όταν έξω έχει 35°C και 40°C; Και, αν κάνεις, ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρεις;

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τη γυμναστική όταν έχει ζέστη

Η άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνει το σώμα μας. Όπως σημειώνει σε σχετικό άρθρο το αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Mayo Clinic, τόσο η άσκηση όσο η θερμοκρασία αλλά και η υγρασία του αέρα μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός μας. Ιδιαίτερα εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, το σώμα αντιμετωπίζει πρόσθετη πίεση, επειδή ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται εύκολα από το δέρμα και αυτό ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος ακόμη πιο ψηλά.

Σαφώς κάθε σώμα ανταποκρίνεται διαφορετικά στις υψηλές θερμοκρασίες, ανάλογα με το πόσο συνηθισμένο είναι. Αλλά όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν ο θερμοστάτης ανεβαίνει πάνω από τους 32°C και θέλουμε να γυμναστούμε, σημειώνει σε διαδικτυακό άρθρο η Heather Milton, πιστοποιημένη κλινική φυσιολόγος άσκησης.

γυμναστική
iStock

Η άσκηση σε θερμοκρασίες πάνω από 32°C μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης, που η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει υπερβολικά πολύ και το σώμα μας χάνει σημαντικά υγρά. Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αίσθημα λιποθυμίας, εξάντληση, ζάλη ή ναυτία. Ακόμη πιο σοβαρός είναι ο κίνδυνος θερμοπληξίας όταν γυμναζόμαστε σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί με κατάρρευση και δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, σύγχυση, ζάλη και παράλογη συμπεριφορά.

6 συμβουλές για γυμναστική στη ζέστη

Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να ασκείστε έξω, προτείνουμε μερικές ιδέες για να κάνετε την προπόνησή σας όσο το δυνατόν πιο εύκολη και ασφαλή.

1. Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να πίνουμε υγρά πριν από την άσκηση, κατά τη διάρκειά της αλλά και μετά, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες. Σύμφωνα με το αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic, θα πρέπει να πίνουμε νερό ή ποτά με ηλεκτρολύτες κάθε 15 λεπτά όταν γυμναζόμαστε στη ζέστη, ακόμα κι αν δεν διψάμε.

γυμναστική
iStock

2. Μειώστε την ένταση της προπόνησης

Όταν έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δεν είναι ανάγκη να κάνετε το ίδιο πρόγραμμα που θα κάνατε αν οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Δοκιμάστε να χαλαρώσετε την προπόνησή σας μειώνοντας την ένταση και τη διάρκεια. Μια πιο σύντομη από το συνηθισμένο προπόνηση δεν σημαίνει ότι είστε εκτός φόρμας. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να παραμείνετε υγιείς!

3. Να είστε ευέλικτοι στο πρόγραμμα της προπόνησης

Όταν το θερμόμετρο «χτυπάει 40άρια», μάλλον δεν είναι η ιδανική μέρα να πάτε για τρέξιμο. Δοκιμάστε κάποιο άλλο είδος άσκησης, όπως για παράδειγμα το κολύμπι, ένα θαλάσσιο σπορ ή μια βόλτα με το ποδήλατο.

γυμναστική
iStock

4. Αποφύγετε τη γυμναστική κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ακόμα και τις ημέρες που έχει υπερβολική ζέστη, υπάρχουν κάποιες ώρες που μπορεί να νιώσουμε λίγη περισσότερη δροσιά. Αυτές οι ώρες είναι ή αρκετά νωρίς το πρωί (σίγουρα πριν από τις 9) ή αργά το βραδάκι (μετά τη δύση του ηλίου). Έτσι, αποφεύγουμε τον καυτό ήλιο. Ωστόσο, εάν η θερμοκρασία και η υγρασία βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, μην κάνετε καν τον κόπο να βγείτε έξω για γυμναστική. Κάντε την προπόνησή σας σε κάποιο κλειστό χώρο (κατά προτίμηση με κλιματισμό).

5. Ντυθείτε ελαφριά

Προτιμήστε ελαφριά και φαρδιά ρούχα, που βοηθούν στην εξάτμιση του ιδρώτα και μπορούν να σας κρατήσουν πιο δροσερούς. Παράλληλα, αποφύγετε τα σκουρόχρωμα ρούχα και φορέστε καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.

6. Ακούστε το σώμα σας

Προσέξτε τυχόν σημάδια που θα σας δώσει το σώμα σας, όπως για παράδειγμα το αίσθημα ζαλάδας ή ναυτίας. Αν νιώσετε περίεργα ή ασυνήθιστα, διακόψτε την προπόνησή σας, πιείτε λίγο νερό και βρείτε κάποια σκιά για να δροσιστείτε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.