© 2023 Thanassis Stavrakis/AP Photo

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ: ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ OW

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Η Αγγελική Ντούλα είναι ψυχολόγος και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο της Πύλου. Μέσα σε λίγα λεπτά κατάφερε να μοιραστεί μαζί μου όσα συμβαίνουν εκεί, όσα βιώνουν οι διασωθέντες, αλλά και τη σημασία της παροχής υποστήριξης.

Από εχθές δεν μπορώ να μαζέψω τις σκέψεις μου και να συγκρατήσω την οργή μου. Διαβάζω ανακοινώσεις οργανώσεων και κοιτάζω φωτογραφίες ανθρώπων που στην προσπάθειά τους να ζήσουν καλύτερα ρίσκαραν την ίδια τους τη ζωή. Ανάμεσά τους και ανήλικοι. Την ελπίδα αυτή καπηλεύτηκαν για άλλη μια φορά κάποιοι άλλοι «άνθρωποι» και σήμερα εξαιτίας της αλαζονείας, της αδιαφορίας και μικροπολιτικών παιχνιδιών μετράμε δεκάδες νεκρούς (78 ήταν την τελευταία φορά που κοίταξα) και αγνοούμενους. Το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου φέρνει ξανά στο φως τις χειρότερες πλευρές του είδους μας.

Παίρνοντας το ένα τηλέφωνο μετά το άλλο, κατάφερα να βρω την Αγγελική Ντούλα, ψυχολόγο Στεγαστικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων της υπηρεσίας «IASIS | At Home» της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ. Η Αγγελική βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκεί, στην Πύλο, στο πεδίο. Δέκα ολόκληρα λεπτά μου μιλούσε κι εγώ στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής σκεφτόμουν ότι την κρατάω μακριά από το έργο της και από ανθρώπους που την χρειάζονται στη χειρότερη μέρα της ζωής τους.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι. Όλοι οι φορείς που είμαστε εδώ, με τη βοήθεια διερμηνέων, καταλαβαίνουμε ότι οι εμπειρίες τους είναι πολύ δυνατές. Υπάρχουν αρκετοί διασωθέντες που νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμα πάνω στο καράβι. Ότι δεν έχουν βγει στη στεριά. Σου μιλούν και σου λένε “ζαλίζομαι”, “δεν θα βγω από το πλοίο”, “άσε με τουλάχιστον να πάρω τηλέφωνο τη μητέρα μου να της πώς ότι θα πεθάνω”.

ναυάγιο Πύλου
© 2023 Thanassis Stavrakis/AP Photo

»Το θετικό μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση είναι ότι η κινητοποίηση υπήρξε άμεση. Είμαστε, ωστόσο, στα πρώτα βήματα. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από όλους, ώστε να καταγραφούν τόσο οι διασωθέντες όσο και οι αγνοούμενοι. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να τους ακούσουμε, να τους υποστηρίξουμε, να καταλάβουμε αυτό που μας λένε, αν χρειάζονται να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Βρίσκονται εδώ κλιμάκια ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών».

ναυάγιο
© Menelaos Myrillas / SOOC

Τι θα φέρει η επόμενη μέρα;

Αυτή τη στιγμή, οι διασωθέντες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Τι περιμένουμε να συμβεί μόλις τα πράγματα καταλαγιάσουν; Μόλις περάσουν κάμποσες ώρες από το ναυάγιο της Πύλου; «Πέρα από το πρώτο σοκ, τα αποτελέσματα στην ψυχική τους υγεία θα εμφανιστούν μετά τις πρώτες 24-48 ώρες. Οι άνθρωποι αυτοί θα εκδηλώσουν μετατραυματικό στρες. Μας περιγράφουν σκηνές από το ναυάγιο, μας λένε ότι κρατιόντουσαν ο ένας από τον άλλο, ότι έβγαζαν ο ένας τα ρούχα του άλλου ώστε να μην έχουν επιπλέον βάρος, για να μπορέσουν να βουτήξουν στη θάλασσα και να σωθούν.

διασώστες
www.argolikeseidhseis.gr / AP Photo

»Είναι αυτονόητο ότι μετά από μια τέτοια τραγωδία ορισμένα πράγματα έχουν αποτυπωθεί μέσα τους. Μπορεί τώρα να μην γίνεται αντιληπτό, γιατί ο οργανισμός βρίσκεται σε σοκ και προσπαθεί να επιβιώσει, αλλά μόλις οι άνθρωποι μπουν σε μια σχετική ρουτίνα μπορεί να έχουν, για παράδειγμα, εφιάλτες. Μπορεί κάποιος να τους ακουμπήσει και να νιώσουν ότι πάει να τους βγάλει τα ρούχα, ξαναζώντας την τραυματική εμπειρία».

διασωθέντες
© Menelaos Myrillas / SOOC

Ανάγκη υποστήριξης σε όλους

Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί θα χρειαστούν υποστήριξη για καιρό. «Ευτυχώς, υπάρχει κόσμος που μπορεί να τους βοηθήσει, που είναι δίπλα τους ώστε να μην αισθάνονται μόνοι. Μας ευχαριστούν ασταμάτητα ακόμα και για το πιο απλό πράγμα, όπως το να μεταφέρουν ένα απλό αίτημά τους, το ότι χρειάζονται παντόφλες. Ακόμα και αυτό είναι μια αρχή για να σου μιλήσουν. Σίγουρα ανησυχούν για το αύριο, αλλά βλέπουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τους υποστηρίξουν».

ναυάγιο Πύλου
© EUROKINISSI

Ανάγκη για υποστήριξη έχουν, φυσικά, και όσοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης ή εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια αυτή. «Είμαστε εδώ και για τους ανθρώπους αυτούς, για τους διασώστες, τους διερμηνείς, όλους. Χρειάζεται να αποφορτίζονται, γιατί δέχονται μεγάλη πίεση. Όταν είσαι στο πεδίο, είσαι εκεί για όλους».

Έκλεισα το τηλέφωνο βιαστικά. Δεν ήθελα να την κρατάω παραπάνω από όσο χρειαζόταν. Η δική της δουλειά με τους διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου είναι για μένα πιο σημαντική από τις λίγες γραμμές που θα περάσω εγώ σε ένα κείμενο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.